JudoMania > Artikkel > The Pyjama Game

The Pyjama Game

To ting gjorde meg nysgjerrig på judo: Noen bilder og noen ord. Bildene var av mennesker kledd i hvitt som fløy gjennom lufta – de falt ikke, men reiste med en klar retning og i et visst hastverk. Ordene var: I judo kan du kaste folk over skulderen din.

Mark Law


Med disse ordene starter Mark Law sin bok om judo, The Pyjama Game – A Journey Into Judo. Denne boken skiller seg fra andre bøker om judo ved at den ikke handler om teknikker, kata eller treningsformer. Vel, egentlig handler den om alt dette og mye mer. Det er bare det at temaene presenteres på en helt annerledes måte enn det vi er vant til fra andre bøker om kampsport eller judo.

Boka er lagt opp som en slags randoriøkt der forfatteren forsøker å bruke judoprinsipper for å forføre leseren. Det synes jeg han klarer ganske bra. Han finter, lurer og trekker og dytter deg rundt omkring. I starten av boka har han for eksempel et morsomt parti der han gir inntrykk av at han skal delta i et stort internasjonalt stevne. Det skal han også, men ikke helt slik man tror til å begynne med.

Det er interessant å lese om alle erfaringene og møtene han har hatt med store judopersonligheter. Utgangspunktet hans er selvsagt britisk judo, men siden Mark Law er medlem på selveste Budokwai har han truffet nesten alle som virkelig betyr noe i judo. Navn som Yamashita, Koga, Adams og selvsagt Jigoro Kano sammen med utallige andre judohelter går igjen på hver eneste side i den 300 sider lange historien.

For meg var det inspirerende og morsomt å lese om konkurransejudo på toppnivå. Intensiteten og innsatsen var mye tøffere enn jeg hadde trodd. Jeg visste selvsagt at judoka er noen skikkelige tøffinger, men at det var så mye riv og slit og skader visste jeg ikke.

Boka passer nok best for folk som har trent litt judo, men jeg tror alle som er interessert i idrett kan ha utbytte av å lese den. Jeg synes det var en opplevelse å lese boka, og det var nesten umulig å legge den fra seg. Dette skyldes ikke minst at teksten kan minne om skjønnlitteratur.

The Pyjama Game passer ikke for deg som er ute etter en illustrert guide til judo, men den illustrerer like vel godt hva judo er.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Les mer her

Støtt JudoMania!Gi et lite bidrag til JudoMania (egentlig meg, da)

Du kan støtte med alt fra 30 kr i måneden og oppover. Kanskje jeg får nok penger til å betale for utgiftene jeg har når det gjelder nettside og podcast? Det hadde vært kult! (Og du kan når som helst stoppe betalingen.)