JudoMania > > The Woman Who Knew Judo

The Woman Who Knew Judo

Sist oppdatert 01.08.2023.

“The Woman Who Knew Judo” er en kort novelle som ble publisert i 1982 i Michigan Quarterly Review (MQR). Novellen ble nok en gang publisert i det samme magasinet i forbindelse med MQRs 60-årsjubileum i 2021.

“The Woman Who Knew Judo” ble skrevet av Mary Gaitskill, men novellen ble aldri publisert andre steder enn i MQR.

Om fortellingen

“The Woman Who Knew Judo” var Mary Gaitskills første publiserte verk, opprinnelige skrevet for MQR for fire tiår siden. Teksten er på mange måter like relevant i dag som den var på 1960-tallet. Handlingen utspiller seg rundt den autorale fortellerens minner om Jean Taylor, en venn av foreldrene, som levde i en tid der borgerrettighetsmarsjer og The Outer Limits var det som fylte tv-skjermene.

En ung kvinne holder et banner, USA i 1963

Novellen er skrevet i en nærmest naturalistisk stil med stor oppmerksomhet på detaljer. Gjennom barndomsminner får vi et innblikk i fortellerens oppfatninger om verden, kvinnerollen, makt og hvordan gutter behandler jenter. Scenene virker tilfeldige, men de er subtilt knyttet sammen og gir leseren en dypere innsikt etter hvert som historien utvikler seg.

Slutten av fortellingen er både overraskende og god.

“The Woman Who Knew Judo” er en helt ok fortelling som fanger essensen av menneskets oppfatninger og lærdommer gjennom livet. På mange måter er fortellingen like relevant i dag som den var på 1960-tallet.

Les hele novellen i MQR her.

Kilde

Bilde

The Woman Who Knew Judo
Fakta
En kort novelle der judo spiller en rolle, men der det er kvinnerollen og makt og motmakt som står i sentrum.
2.5

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00