JudoMania > , > Shozo Nakano

Shozo Nakano

Sist oppdatert 05.04.2024.

Shozo Nakano ble født i 6. januar 1888, og han fikk 10. dan som en æresbevisning etter sin død 22. desember 1977. 17 år gammel, i 1905, flyttet han til Tokyo og begynte på Kodokan. Der ble Sakujiro Yokoyama, en av Jigoro Kanos meste kjente utøvere, treneren hans. Nakano var særlig beryktet for sin perfekte uchi-mata og sin sterke hane-goshi. Han var også spesielt opptatt av tai-sabaki og shizen-tai, altså det å stå og bevege seg med god balanse.

Etter å ha trent på Kodokan i to år fikk Nakano 1. dan, og året etter mottok han 2. dan. Året etter det igjen var det 3. dan.

Fra det samme året som har fikk 3. dan, hadde han ansvaret for det meste av judotreningen hos Tokyo Metropolitan Police. Og han er kanskje mest kjent for å ha trent judo til politiet på alle nivåer i det japanske samfunnet, blant annet da han ble judotrener for den keiserlige politistyrken, Imperial Palace Police Corps (1926-1944).

Nakano arbeidet som instruktør i judo på Tokyo Ikashika University, et universitet som i hovedsak utdannet leger. Men mesteparten av livet sitt viet han til å promotere judo.

Min taktikk er å la motstanderen få sitt favorittgrep. Deretter kaster jeg ham i bakken på en passende måte.

Shozo Nakano

Selv om dette kan høres litt arrogant ut, så kan det absolutt være en nyttig strategi. Det er jo en velkjent sak at selve grepet kan gi mye informasjon om hva motstanderen tenker å gjøre. I tillegg kan det være enklere å utnytte motstanderens kraft til egen fordel dersom man lar vedkommende komme med noen initiativ først. For mange utøvere kan det være en fordel om man klarer å unngå de statiske styrkeprøvene som lett kan oppstå om man starter kampen med full bruk av styrke, særlig i armene.

Shozo Nakanos tokui-waza var uchi-mata, men ikke den varianten man lærer å nage-no-kata. Nakano skal ha brukt en mer “hoppende hofte” som det står i de japanske tekstene

Selv om jeg nettopp har begynt å bruke uchi-mata er det ikke så vanskelig fordi jeg gjør det med hoppende hofter. Så lenge du får ned brystet og hoftene, trenger du ikke å bruke bena like mye for å utføre uchi-mata. På den annen side ligner teknikken på et hoftekast, og teknikken vil fungere enten motstanderens ben er åpne eller lukket.

Shozo Nakano

Shozo Nakanos dangraderinger

 • 1905 – begynner på Kodokan
 • 1907 – 1. dan
 • 1908 – 2. dan
 • 1909 – 3. dan
 • 1912 – 4. dan
 • 1918 – 5. dan
 • 1926 – 6. dan
 • 1933 – 7. dan
 • 1937 – 8. dan
 • 1948 – 9. dan
 • 1977 – 10. dan

Vet du noe mer om Shozo Nakano? Kom gjerne med flere opplysninger i kommentarfeltet nedenfor.

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00