JudoMania > , > Tokui-waza

Tokui-waza

Sist oppdatert 26.05.2024.

Alle judoka har favoritteknikker – tokui-waza. Med en slik teknikk kan man være i stand til å kaste nesten hvem som helst i bakken. Eventuelt klarer man å provosere fram en reaksjon som åpner for andre teknikker i stedet.

Det er ikke opp til treneren å velge din tokui-waza; den bør du finne selv. Selvsagt vil en dyktig og observant trener være i stand til å hjelpe deg i valget av tokui-waza. Deretter er det snakk om bevisst trening i samarbeid med en dyktig trener. Men utgangspunktet for tokui-waza er altså de teknikkene du føler du kan bli dyktig til å utføre.

Del 1 – Valg av teknikk

Finn ut hvordan du vil utføre din teknikk. Del teknikken opp i småbiter, tren kun på detaljer, gjør bevegelser både riktig og galt, lek med teknikken, tren på teknikken i sakte bevegelser, tren på teknikken lynraskt, og så videre.

I denne fasen er det viktigste at du blir kjent med både teknikken og din egen kropps muligheter og begrensninger i forhold til den aktuelle teknikken. Les, se video av andre utøvere og av deg selv.

Analyser!

Bortsett fra enkelte generelle grunnprinsipper som gjelder alle teknikker i judo, vil det være vanskelig for andre enn akkurat deg å vite hvordan du burde utføre din tokui-waza. Etter hvert er målet i denne fasen å bestemme seg for hvordan du får teknikken best til, og deretter kan perfeksjoneringen starte.

Husk at det lønner seg å ha varierte teknikker på listen over tokui-waza – minst én teknikk i alle kastretninger, armkast, feiinger, hoftekast, skulderkast og så videre. Glem heller ikke ne-waza. Tenk kamp-realistisk!

Del 2 – Automatisering

Målet med automatisering er at du alltid skal kunne utføre teknikken fra de fleste posisjoner og med de varierte grep. Derfor må du trene på teknikken så mange ganger at den blir en slags automatisk reflekshandling.

Til å begynne med bør du trene stillestående. Hver enkelt bevegelse skal gjøres helt riktig. Etter hvert som ferdighetene øker må vanskelighetsgraden oppjusteres.

«Øker kunnskapen, øker smerten.”

Utfordringene ved å utføre en teknikk kan justeres på mange måter slik at vanskelighetsgraden stadig øker:

  • i bevegelse
  • med ulik motstand
  • i ulike retninger
  • mot venstrehendte
  • mot høye/lave
  • og så videre

Bare fantasien setter grenser her. Vær målbevisst og sett opp konkrete delmål! Målet er at du mer eller mindre alltid skal kunne utføre teknikken. Selv om du er fullstendig utslitt på slutten av en kamp, og du er ute av balanse, skal du være i stand til å kaste din tokui-waza.

Den eneste måten å bli i stand til å utføre din teknikk raskt på er ganske enkelt å trene på å utføre den hurtig. Vær veldig nøye med å utføre hele bevegelsen korrekt når du øker hastigheten.

Sørg for nok hvile i startfasen fordi det er lett å slurve dersom musklene (og hodet) er trøtte. Merker du at du gjør teknikken feil, bør du sette ned farten igjen.

I tillegg til å trene stillestående, må du selvsagt trene teknikken i bevegelse. Forsøk først med opptegnede retninger som fram, tilbake, sidelengs, på skrått og i sirkel. Deretter trener du teknikken med kombinerte retningsforndringer og tilslutt i tilfeldige mønstre. Så snart du behersker teknikken i disse retningene, må du øke hastigheten. Som alltid er det viktig at hver eneste teknikk utføres riktig!

Ikke undervurder betydningen av å trene uchi-komi og nage-komi. Det vil at du bør trene rene innganger og kast hundrevis av ganger. Du har sikkert sett at mange av de aller beste utøverne blir stående igjen etter en treningsøkt, for å kjøre mange repetisjoner av sitt favorittkast.

Del 3 – Randori og konkurranse

De aller fleste konkurranseutøvere har tenkt nøye gjennom hvordan de skal forbedre sine spesialteknikker. En metode som har vist seg å være effektiv dersom man vil utvikle en ny tokui waza er progresjonsmetoden. I korte trekk går den ut på å prøve teknikken et par ganger mot likeverdig (eller svakere motstand). I det øyeblikk du har suksess med teknikken på ett nivå, forsøker du teknikken på et høyere nivå. Dette er en prosess som kan ta alt fra noen uker til flere måneder – avhengig av dine forutsetninger.

I denne fasen kan det oppstå flere vanskeligheter. De fleste av disse kan du klare å løse selv. Men noen kan være så å si umulige for utøvere å løse selv. Her kan treneren være en god støttespiller. Be treneren om å studere deg og din teknikk over en periode.

Del 4 – Avanserte utfordringer

Still deg selv alle spørsmål du kan komme på av typen: “Hva gjør jeg dersom..?” Ikke minst: Gi deg selv gode svar på alle spørsmålene! Her er noen aktuelle utfordringer:

  • Grep – hva gjør jeg hvis tori bryter mitt grep?
  • Finter – Kan jeg noen forberedende finter?
  • Uke – reagerer ikke som planlagt eller forventet
  • Stive armer – hvordan komme forbi ukes armer?

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00