Richard Bowen

Sist oppdatert 20.03.2023.

Richard Bowen ble født i Belgravia, London i 1926. Faren hans var engelsk og moren var fra Wexford i Irland. Hans ble utdannet innen bakteriologi, og etter å ha tjenestegjort i hæren i nesten fire år, fikk han jobb som laboratorietekniker.

Fysisk aktiv

Bowen var glad i fysisk aktivitet, og i løpet av årene i militæret, hadde han blitt en habil skiløper. Da han kom tilbake til London, ville han gjerne opprettholde treningen og den gode fysiske formen sin. Tilfeldighetene ville ha det slik at en kollega av ham trente judo, og dermed begynte Bowen å trene på Budokwai, muligens den eldste og mest tradisjonsrike judoklubben i Europa. Blant instruktørene finner vi legendariske navn som Gunji Koizumi, Percy Sekine, Trevor P. Leggett og Teizo Kawamura.

Judokarriere

I 1956 ble Bowen valgt ut til å representere Storbritannia ved det første verdensmesterskapet i judo. Deretter var han tre og et halvt år på Kodokan i Tokyo. Her var han en del av Kodokans kenshusei, en elitegruppe som hovedsaklig besto av japanske judoka, blant andre Matsushita og Watanabe. Bowen fikk undervisning av Daigo, Osawa og Kawamura og mottok sporadisk undervisning fra Mifune, Samura og Kotani.

Da Bowens kom tilbake til England, ble han både judoka, instruktør, komitémedlem og visepresident på Budokwai. Han ble også aktivt involvert i British Judo Association (BJA).

Bowen hadde alltid vært interessert i historikk og den tidlige utviklingen av judo – særlig i Storbritannia. I 1990 fikk denne interessen en mer bestemt form da han tok fatt på et prosjekt for å dokumentere menneskene, teknikkene og stilene knyttet til “den gamle judo” som Bowen følte sto i fare for å bli glemt. Dessverre døde Bowen, i 2005, før boken han hadde tenkt å gi ut var ferdig skrevet. Boka ble utgitt posthumt i 2011 med tittelen “100 Years of Judo in Great Britain“.

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

0:00
0:00