Trevor Leggett

Sist oppdatert 07.02.2024.

Trevor Leggett (27.8.2019-2.8.2020) var en kjent judotrener, forfatter og oversetter. Han har vært president på Budokwai. Han var særlig opptatt av zen og tradisjonell yoga, og mange nettsider har tatt opp nettopp dette aspektet ved Leggetts arbeid. Alle bøkene han skrev ble dedikert til hans yoga-lærer dr. Hari Prasad Shastri.

Trevor Leggett har bodd både i India og Japan, Han var språkmektig og kunne både japansk og sanskrit. Like etter andre verdenskrig fikk han jobb som sjef for BBCs avdeling i Japan. Her hadde han radiosendinger på japansk to ganger hver dag fram til 1970.

Så bli god, da vel!

Ifølge en av Trevor Leggetts mest kjente elever, Syd Hoare (8. dan), så var noe av det dummeste du kunne si til Leggett at du “ikke var god til noe”. I slike tilfeller måtte du regne med å bli avbrutt, gjerne midt i resonnementet ditt, med et: “Så bli god, da vel!”

På slutten av 1930-tallet reiste Leggett til Japan, for å trene judo der. I Japan ble han tildelt både 4. og 5. dan. Etter andre verdenskrig dro han hjem til London igjen, og der var han sentral i arbeidet med å utvikle Budokwai til en institusjon i judoverdenen.

Trevor Leggett trente hardt, og oppfordret alle andre til å gjøre det samme. Han tok aldri pauser når en økt først var i gang. Leggett gikk inn for å gå et tosifret antall randori-kamper på hver trening.

Da Leggett var omtrent 60 år sluttet han å trene judo. Han mente at da hadde han oppnådd det aller meste, produsert nok utøver og trenere, og at han nå var klar for nye utfordringer. Resten av livet viet Legget seg til å skrive om judo og japansk kultur.

Trevor Leggett oppnådde 6. dan i judo, og graden ble tildelt ham fra Kodokan. I tillegg har han 5. dan i shogi som er en japansk form for sjakk.

We can learn a lot of other things from music. You do not hang on to a chord no matter how beautiful. You do not regret the end of a piece of music. The piece is played and comes to a natural end. In the same way a life is played.

Trevor Leggett (The Old Zen Master)

I 1984 ble Leggett tildelt en av de aller høyeste æresbevisningene man kan få av den japanske keiseren. Begrunnelsen for tildelingen var hans arbeid for forståelse og innsikt på tvers av ulike kulturer. I 1987 ga All-Japan Buddhist Association han en litteraturpris for sine oversettelser av japansk litteratur.

Trevor Leggett døde som følge av slag 2. august 2000. Han ble 85 år gammel, og begravelsen ble fulgt av 80 nære venner og bekjente – ikke minst fra judoverdenen.

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00