JudoMania > , > Nippon Budokan

Nippon Budokan

Sist oppdatert 21.03.2023.

Nippon Budokan er først og fremst en arena for japansk kampsport, og spesielt for judo. Nippon Budokan ble bygd i forbindelse med OL i Tokyo i 1964, og det var her de aller første olympiske judokampene fant sted. Japan vant gull både i lettvekt (under 68 kg), mellomvekt (under 80 kg) og i tungvekt (over 80 kg). Men i den aller gjeveste vektklassen, åpen klasse, vant den enestående Anton Geesink fra Holland.

Bygningen ble designet av den japanske arkitekten Mamoru Yamada, og Yamada fikk en del kritikk for å ha tegnet et altfor tradisjonelt bygg. Likevel har bygget tålt tidens tann godt, og i våre dager framstår Nippon Budokan som et praktbygg man kan være stolte av. Arenaen er 42 meter høy, og den rommer opptil 14471 tilskuere dersom all plassen utnyttes.

Arkitekturen til bygget er inspirert av Horyu Gakumonji; et tempel som i 1993 havnet på UNESCOs verdensarvliste. Nippon Budokan har særlig hentet elementer fra det buddhistiske tempelet når det gjelder taket og selve grunnmuren. Begge bygningene har også ornamenter på taket som er ment å beskytte mot onde ånder. Høyden på de to bygningene kan på ingen måte sammenlignes.

Matsutaro Shoriki, en mektig mediemogul som blant annet grunnla Japans første kommersielle tv-kanal, bidro økonomisk til byggingen av Nippon Budokan i forbindelse med OL i Tokyo i 1964. Senere (posthumt) fikk han 10. dan i judo, ikke minst på grunn av det økonomiske bidraget som gjorde det mulig å bygge en så flott arena for judo og kampsport. Allerede fra 1966 ble Nippon Budokan også brukt som konsertarena.

Bygget ligger idyllisk plassert i nærheten av det keiserlige palasset, og området rundt Nippon Budokan regnes som en av de grønne lungene i Tokyo-området.

Olympisk judo i Nippon Budokan

Nippon Budokan har vært olympisk arena ved to anledninger, både i 1964 og i 2021. I motsetning til i 1964 vil både kvinner og menn konkurrere i 15 ulike vektklasser, 7 for menn, 7 for kvinner og en mixed-team-øvelse i Tokyo-OL 2020 (som arrangeres i 2021 på grunn av covid-19). Selv om arenaen kan ha plass til flere enn to kampområder, så vil de olympiske kampene i 2021 foregå på kun to områder. Og når det er klart for finalekampene er det kun et sentralt kampområde. Som vanlig starter man turneringen med de letteste vektklassene, og så bygger man seg oppover.

Kilder

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00