JudoMania > > Kohaku obi

Kohaku obi

Sist oppdatert 24.04.2023.

Finnes det regler for når og hvor man skal gå med sitt røde (eventuelt røde og hvite) belte? Jeg må innrømme at om jeg hadde oppnådd en slik grad, så hadde jeg sikkert gått med beltet på meg døgnet rundt. I en liten judonasjon som Norge, så tenker jeg at alle som blir tildelt en slik beltegrad gjerne må benytte sitt velfortjente belte når som helst og hvor det måtte være. Men hva tenker man i andre land der flere judoutøvere mottar de aller høyeste beltegradene?

Det er ikke enkelt å sette seg inn i alt som har med beltegrader og graderinger og belter å gjøre i judo. I utgangspunktet hadde Jigoro Kano en tanke bak sitt system, men dette har blitt endret – både i hans levetid og etter at han døde. Japan har sitt system og mange land har sine egne retningslinjer. Så her gjelder det at man ikke blir for bombastisk.

Det de fleste kildene er enige om er at det røde og hvite beltet ble innført i 1926. Meningen var å markere at enkelte judoka hadde trent ekstra lang tid og bidratt til å utvikle judo. Judoutøvere med 6. 7. og 8. dan fikk dermed en belte som besto at røde og hvite felt, kohaku obi.

Rødt og hvitt er viktige farger i japansk sammenheng, og de kan symbolisere ulike egenskaper. Mange mener at den hvite fargen symboliserer renhet, og at den røde fargen symboliserer den harde innsatsen som er lagt ned for å oppnå en høy grad av ferdighet i judo.

Men så tilbake til spørsmålet om hvilket belte man skal ha på seg, det svarte eller det røde og hvite? På Kodokan er det slik at kun personer som faktisk instruerer på en økt går med sitt kohaku obi, men selv da vil de fleste velge å bruke sitt svarte belte. Det vil bli sett på som uhøflig om man tar på seg sitt røde og hvite belte som utøver på en trening.

Ofte vil det være slik at et kohaku obi kun bæres ved formelle anledninger, men så er jo Japan en nasjon der etikette og regler og hierarki står sentralt.

I Frankrike, England og USA er det flere som bruker sitt røde og hvite belte i alle sammenhenger bortsett fra i konkurranse. Argumentet for å kunne gjøre dette, er at hvorfor i alle dager skulle Jigoro Kano skape et beltesystem som er så komplisert at ingen helt forstår hvordan man skal tolke det? Selv de som mener dette ville ikke brukt sitt kohaku obi på Kodokan. Atter andre mener at om man er i sin egen klubb, sin egen dojo, kan man bruke hvilket belte man ønsker. Dersom man er på besøk i en annen klubb, så bør man bruke sitt svarte belte.

Du vil svært sjelden se røde og hvite belter i konkurranser. I EM, VM og OL-sammenheng har jeg til gode å finne noen kilder som har sett andre belter enn svarte. I andre typer mesterskap har det funnet sted at noen stiller opp med sitt kohaku obi, men det hører til sjeldenhetene. Mange av de som har et rødt og hvitt belte mener at situasjoner der du blir evaluert eller konkurrerer ikke egner seg for bruk at dette beltet.

Noen høyt graderte judoka sier at de kun bruker beltet i situasjoner der det skal fotograferes eller der en høyere gradert anmoder deg om å benytte beltet. De sier også at det svarte beltet er aldri feil å bruke, men det er lett å gjøre feil motsatt vei.

Det røde beltet

I 1943 opprettet Kodokan nok en beltegrad, det røde beltet. Dette var for å markere at enkelte judoka hadde oppnådd enten 9. eller 10. dan. Hittil har Kodokan kun tildelt femten personer 10. dan, og i tillegg har IJF tildelt noen utøvere 10. dan. Det er ikke mulig å finne noen skrevne eller uskrevne regler for bruk at det røde beltet. Dette har sannsynligvis å gjøre med at det er en såpass sjelden grad, og at utøverne som mottar en slik grad er så gamle at det ikke gir mening å begrense anledningene til å bruke beltet. Likevel er det slik at en judopersonlighet som Toshiro Daigo stort sett kun bruker sitt svarte belte, selv om han har 10. dan.

Det er teoretisk sett ingen øvre grense for hvilken grad man kan motta, men ingen har hittil blitt tildelt en høyere grad en 11. dan; en grad Jigoro Kano ble gitt posthumt.

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00