JudoMania > , , , > Ep. 33: Kampsport fra Japan

Kampsport fra Japan

Sist oppdatert 11.05.2025.

Det er ikke lett Ä si hvor tidlig man begynte med kampformer i Japan. Det finnes kilder som nevner 300-tallet, men samtidig dukker det jo raskt opp et definisjonsspÞrsmÄl: Hva mÄ til, for Ä kunne kalle noe en kampform? NÄr gÄr slÄssing over fra Ä vÊre tilfeldig slÄssing til en kampform der teknikker og mÄter Ä settes i et visst system og kan lÊres bort?

SĂžker man pĂ„ nett dukker det flere definisjoner av kampformer opp. De fleste legger vekt pĂ„ at kampformer bestĂ„r av varierte teknikker med eller uten vĂ„pen mot mostandere med eller uten vĂ„pen. Flere av definisjonene legger ogsĂ„ vekt pĂ„ at kampformene kommer fra Japan, Kina eller Korea. Her er det mange nyanser, men for enkelhets skyld kan vi kanskje vĂŠre enige om at kampformer ogsĂ„ innebĂŠrer et element av kontinuitet – altsĂ„ at ferdigheter fĂžres videre fra en mester til elever.

Koryu og gendai budo

I utgangspunktet skiller man mellom koryu, som kan kalles de gamle skolene, og gendai budo, som kan kalles moderne kampformer.

Det finnes flere kilder, bÄde skriftlig og i bildekunst som viser at samuraier trente og brukte kampformer i middelalderen. Ofte er det snakk om kampformer der man bruker vÄpen, men ogsÄ kampformer uten vÄpen. Flere av de gamle kampformene inneholder ogsÄ elementer som bruk av hest og ulike vÄpen fra hesteryggen. I tillegg til sverdkamper, har man i Japan vÊrt opptatt av bueskyting, ogsÄ fra hesteryggen.

Typiske kjennetegn pÄ kampformer fra Japan

De fleste av oss har nok et bilde av utÞvere kledd i hvite drakter og med fargerike belter nÄr vi tenker pÄ de japanske kampformene. Og for mange av oss er Japan selveste kampsport-nasjonen over alle. Det er kanskje ikke uten grunn. Det er fÄ land der kampformene er like nÞye vevd sammen med kultur og historikk som i Japan.

Mange av teknikkene og treningsformene fra Japan er preget av den krigerske tradisjonen de oppsto i. Som nevnt er flere av kampformene fokusert rundt vÄpenbruk og de er ogsÄ knyttet opp mot det Ä slÄss med store rustninger pÄ seg. Her kan dere se for dere det typiske bildet av en samurai.

Noen av kampformene har vÊrt knyttet til bruk av hest og det Ä kjempe fra hesteryggen. I tillegg vet vi at svÞmming og nÊrkamp i vann var en sentral Þvelse for krigerne. Det er allsidigheten som preger de japanske kampformene. I Japan fantes det en kampform for alle tenkelige tilfeller der man kunne risikere Ä mÞte en motstander pÄ slagmarken.

Bajutsu

Et eksempel pÄ en slik gammel kampform er bajutsu. Opprinnelsen til bajutsu har sammenheng med bueskyting (yabusame). Men bajutsu er en helt egen kampform med sine tradisjonelle ryu, eller skoler.

Bajutsu kan spores tilbake til 700-tallet, men det var ikke fÞr pÄ 1100-tallet at kampformen virkelig slo gjennom og ble populÊr. Da ble det nemlig vanligere med storskala krigfÞring der nettopp det Ä ri pÄ hest var en viktig ferdighet.

Selv om bajutsu, eller det Ä slÄss fra hesteryggen, ble populÊrt, var det fortsatt forbeholdt overklassen Ä trene pÄ denne mÄten. Hester var mangelvare og derfor var det kun eliten som hadde rÄd til Ä drive med denslags.

I denne perioden var krigerne pĂ„ hesteryggen ansett som sĂ„pass sentralt, for Ă„ lykkes i krig at flere samtidige historikere kun refererer til antall hester og ryttere nĂ„r de skal angi stĂžrrelsen pĂ„ en hĂŠr. Fotsoldatene ble gjerne oversett i slike framstillinger – selv om de var langt flere. Dette hadde helt klart med statusen til soldatene Ă„ gjĂžre.

PÄ 1600-tallet begynte situasjonen i Japan Ä roe seg. De heftigste kampene i borgerkrigstida gikk mot slutten, og Tokugawa-shogunatet sÞrget for en relativt stabil periode. Dermed ble det mindre bruk for krigere, krigskunst og ryttere. Likevel av det sÄ mange som 50 bajutsu-skoler i Japan mot slutten av Tokugawa-shogunatet. Og selv i vÄre dager holder noen av disse skolene pÄ med aktiviteter. Japan Bajutsu Federation ble dannet i Tokyo i 1946 for Ä promotere bajutsu som en moderne sport.

Hestene i bajutsu

I bajutsu Þver utÞverne pÄ Ä ri, stell og det Ä ta godt vare pÄ hester. Hesterasen som stort sett ble brukt var den rolige og stabile kiso uma. Den er kanskje best Ä sammenligne med en ponny. Det er 120 -140 cm hÞy, ganske kraftig bygd hest med ganske korte ben.

Disse hestene mĂ„tte trenes opp til Ă„ ignorere plutselige stĂžt, brĂ„k, uro, raske retningsforandringer – i det hele tatt alt det kaoset som oppstĂ„r pĂ„ slagmarken.

Hestene ble utstyrt med spesielle stigbÞyler, shitanaga abumi, som gjorde det enklere for rytterne Ä stÄ Ä skyte fra salen.

Kjente utĂžvere i japansk kampform

Dersom man skal nevne kun Ă©n utĂžver av kampformer i japansk historie er det vanskelig Ă„ komme utenom Oda Nobunaga (çč”ç”° 俥長). Han er nok den samuraien som flest regner som den viktigste og mest kjente.

Nobunaga levde pÄ 1500-tallet og ble bare 48 Är gammel. Han er mest kjent for Ä ha startet den prosessen som skulle ende med et samlet Japan. Riktignok mÄtte landet gjennom en flere hundre Är lang borgerkrigsperiode, men likevel har Nobunanga hÞy status i det japanske samfunnet.

I det fragmenterte og borgerkrigsherjede Japan bestemte Oda Nobunaga seg for Ä forsÞke Ä samle Japan. Han klarte Ä underlegge seg flere regioner i lÞpet av 1550-tallet og de neste 25 Ärene. I 1582 begikk Nobunaga et rituelt selvmord, for Ä unngÄ Ä bli tatt til fange. Det skal ha skjedd i Honno-ju-tempelet.

Japanske kampformer i Norge

I vÄr del av verden er nok de gamle japanske kampformene mest for spesielt interesserte. Det man derimot kan trene sÄ Ä si overalt er de moderne japanske kampformene. Da tenker jeg spesielt pÄ judo og karate, men ogsÄ kendo og aikido.

I noen av disse kampformene kan man se sport etter de gamle kampformene i blant annet kataer, altsÄ disse forhÄndsbestemte koreografiene. I judo ser vi blant annet det i den nest siste serien i nage-no-kata, der sumi-gaeshi gjÞres som om man har pÄ seg en tung rustning.

Filmtips

  • Zatoichi om den blinde sverdkjemperen (2014)
  • Lady Snowblood fra 1973 er verdt Ă„ nevne. Flere steder omtales dette som den beste samuraifilmer noensinne. Det er det sikkert flere meninger om, men Quentin Tarantino lot seg iallfall inspirere nok til at han i Kill Bill, lot karakteren til Lucy Liu, O-Ren Ishii, helt opplagt vĂŠre hyllest til denne filmen. Det er ogsĂ„ flott Ă„ se at man allerede pĂ„ 70-tallet kunne la en kvinne inneha en rolle som vanligvis menn ville hatt i en slik film.
  • Akira Kurosawa’s Yojimbo fra 1964 som i sin tur inspirerte den klassiske westernfilmen «for en neve dollar» med Clint Eastwood i hovedrollen. I det hele tatt er Akira Kurosawa en sentral filmskaper Ă„ sjekke ut hvis man er interessert i film, japansk kultur og, ikke minst, samuraienes levemĂ„te. Filmer som Kagemusha, Ran, Sanjuro og ikke minst «Seven samurais» er klassikere.

Kilder

Bilder

đŸ’€ Kommentarer er stengt for dette innlegget.

Episode cover
Laster episode

JudoMania – judo, selvforsvar og kampsport
0