svart belte
JudoMania > > Hva er egentlig et svart belte?

Hva er egentlig et svart belte?

Sist oppdatert 09.12.2023.

Noen av de spørsmålene man oftest får når man sier man driver med judo handler gjerne om beltefarger: “Har du svart belte?” “Hva er et svart belte?” “Hvilken grad av det svarte beltet har du?” “Hvor lang tid tar det å få svart belte?” Det første spørsmålet er jo i og for seg enkelt å svare på. De neste spørsmålene finnes det ikke enkle svar på.

Mange har kanskje bare lyst til å høre om de formelle kravene som Norges Judoforbund stiller til dem som har lyst til å prøve seg på en gradering til svart belte. Da blir svaret enkelt, og kanskje er det egentlig ikke vanskeligere å få et svart belte enn at man kun trenger å gjennomføre et visst antall treninger og en eller annen form for gradering. Er det ikke slik det burde være; enkle og tydelige krav som man kan forholde seg til på en grei måte?

I utgangspunktet er svart belte en markering av at du er klar for å gå videre med treningen din. Du har oppnådd et teknisk nivå som gjør deg i stand til å ha utbytte av flere treningsformer i judo. Det svarte beltet er en anerkjennelse av at du har oppnådd et visst nivå (akkurat som ethvert annet belte er det samme), men det er selvsagt selve treningsaktiviteten som er viktig. Alle timene i dojoen, alle judofilmene du har sett og alle bøkene du har lest, er det som virkelig gjør at du innehar et nivå på linje med for eksempel shodan.

For det er vel ikke slik at man plutselig blir en mye bedre judoka med svart belte enn det man var med brunt belte? Like vel er det slik at det finnes så mange myter knyttet til et svart belte at man lett kan føle seg litt bedre i judo enn det man egentlig er når man tar på seg shodan-beltet sitt.

På vei mot svart belte

Det er mange som ikke fullfører veien mot et svart belte, svært mange faktisk. Jeg blir ofte forundret over hvor mange som har trent judo, men som har sluttet altfor tidlig.

Når du etter hvert har trent i mange år, blir du kanskje en av dem som stolt kan motta et svart belte. Men da vil du kanskje allerede tenke at egentlig var det ikke beltet (målet) som var viktigst, men treningene (veien) som virkelig var verdifulle. Hver enkelt økt, hver teknikk, hver variasjon, kombinasjon og variant av teknikkene og måten å gå kamp på vil ha gitt deg interessante erfaringer og innspill.

Det er dette det er snakk om: egenutvikling, ikke nødvendigvis et belte.

Det første svarte beltet kalles shodan på japansk. Oversatt til norsk betyr det “første nivå” eller “begynnende skritt”. Sho (første) er et symbol satt sammen av to deler som betyr “tøystykke” og “kniv”. For å lage et plagg, må man først kutte ulike tøystykker. Mønsteret man bruker avgjør kvaliteten på det ferdige produktet. Hvis mønsteret har mangler eller feil, så vil det ferdige plagget se rart ut eller passe dårlig.

På samme måte er det når vi skal trene for å oppnå et svart belte. Starter vi med judo i en klubb som ikke har god kvalitet på nybeynnertreningene, eller om du følger dårlig med på treningene, så vil ditt svarte belte ikke bety noe som helst. Da kan det godt hende at en person med en helt annen beltefarge er minst like god som deg.

Ønsker du deg et svart belte i judo? Sørg for å inne en god trener i en god judoklubb, møt opp jevnt og trutt på treninger i 4-5 år. Det hjelper selvsagt om treningslokalene ligger i nærheten av der du bor slik at det blir lett å komme seg dit. Mange ulike treningspartnere er også en fordel.

Men det viktigste av alt er at du virkelig deltar på treningene med hode og kropp.

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00