JudoMania > > Bruk vettet – 8 tips om selvforsvar

Bruk vettet – 8 tips om selvforsvar

Sist oppdatert 21.03.2023.

Selvforsvar kan være så mangt. Alle bør være helt klare på at det er overgriperen og overfallsmannen som har all skyld dersom noen blir forsøkt overfalt – enten det er gatelangs eller hjemme. Det bør aldri herske tvil om at den som krenker noen må ta ansvar for sine handlinger. Likevel kan det være greit å bidra til å minimere sjansen for at du skal bli utsatt for en kriminell handling. Disse tipsene gjelder aller mest for deg som er utendørs og alene.

Ikke bruk musikk i ørene når du løper. Dette høres kanskje litt strengt ut, og jeg hadde ikke klart å karre meg gjennom joggeløypa mi uten musikk i øret. Tenk likevel gjennom hvor, når og i hvilken grad du velger å kutte ut hørselssansen din.

Ikke løp den samme løypa hver gang. Kanskje det kan være lurt å variere litt? Dette tenker jeg særlig gjelder for deg som liker å løpe på litt avsidesliggende steder, sent på kvelden eller i skogen. Det kan
være greit at en potensiell overfallsmann ikke kan kartlegge og planlegge overfallet sitt.

Husk at alle våpen du har med deg eller har hjemme kan brukes mot deg. Dette rådet gir jeg til alle på alle kurs og treninger jeg holder. Om du ikke er godt, virkelig godt, trent, så bør du unngå våpen. En brutal overfallsmann kan ta fra deg våpenet ditt, og da ligger du enda dårligere an. Dessuten er de ulovlig å bære de aller fleste typer våpen. Et unntak kan være forsvarsspray (ikke pepperspray som er forbudt i Norge); bare vær sikker på at du bruker den korrekt.

Ikke merk nøklene dine med noe som kan identifisere deg. Tanken på at noen kan finne nøklene dine og så inne ut hvor du bor er ikke særlig lystig for hvem som helst – uansett om du har trent selvforsvar i åresvis. Om du skulle miste nøkler som er merket med din adresse, så er det bare å skifte låser – umiddelbart. Enkelt og greit!

Ikke legg inn meldinger på sosiale medier som viser at du ikke er hjemme. Vær nøye med hva du sier og skriver, og vurder hvem som kan få tilgang til informasjonen du legger ut. Tenk litt på dette neste gang du sjekker inn på toppen av Eiffeltårnet.

Ikke gi fra deg personlig informasjon til folk som ringer eller som du treffer på gata. Aldri, aldri, aldri. Ta heller med deg eventuelle skjemaer og lignende hjem. Det gir deg tid til å tenke nøye gjennom hva du skal gjøre og hvem som kan få tilgang til personlige opplysninger.

Ikke les eller se på mobilen mens du går gatalangs. Fokus og oppmerksomhet er første bud. Flere ganger ser jeg folk spasere rundt i byen med nesa ned i smart-telefonen sin eller lignende. Dette gjør deg svært utsatt for overfall og lommetyver – særlig i sentrale strøk med mange folk på små områder. Det samme tipset gjelder for deg som synes det er trygt å snakke i mobilen på vei hjem. Vær klar over at du blir mindre oppmerksom på omgivelsene dine hvis du prater i mobilen.

Ingen verdisaker er så verdifulle at du ikke kan gi de fra deg. Gi det fra deg frivillig. Du kan selvsagt kaste verdisaker, telefon, lommebok vekk fra deg. Det kan gi deg anledning til å løpe motsatt vei.

Avslutningsvis vil jeg bare minne om et par ord i overskrinen: Bruk vettet. Det er ikke slik at folk flest blir overfalt. Kos deg, nyt livet, vær trygg, sats på sunn fornun og godt humør.

Har du flere tips?

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

1 kommentar
0:00
0:00