JudoMania > > Brasiliansk jujutsu – BJJ

Brasiliansk jujutsu – BJJ

Sist oppdatert 11.03.2024.

Brasiliansk jujutsu (BJJ eller Brasiliansk jiu jitsu) er en kampform som legger svært stor vekt på bakkekamp, og der leddlåser og kvelinger er en viktig del av det som må til for å vinne over motstanderen. BJJ kan trenes på mange ulike måter, enten som selvforsvar, konkurranseidrett eller som en del av såkalt MMA (mixed martial arts). Sparring og konkurranse vektlegges i de fleste BJJ-klubber.

Mitsuyo Maeda ble sendt til Vesten av selveste Jigoro Kano for å spre det glade budskap om judo. Han flyttet etter hvert til Brasil der en forretningsmann ved navn Gastéo Gracie hjalp ham med å etablere seg. Dette var omtrent i 1910. Som takk for hjelpen lærte Maeda bort judo til Gastéos sønn, Carlos Gracie, som igjen lærte opp brødrene sine. En av brødrene het Hélio Gracie. Helio blir av mange regnet for å være kampformens største mester selv om han ikke har overveldende gode resultater å vise til. Da er nok sønnene hans bedre kjent i BJJ-miljøet: Rickson Gracie, Royler Gracie, Royce Gracie og Rorion Gracie. Kyra Gracie er kanskje den største kjendisen på kvinnesiden.

Det er mye bakkekamp i brasiliansk jujutsu.

Den formen for judo som Maeda lærte bort kalte han for jujutsu. Det er uklart hvorfor han gjorde dette, men resultatet var i alle fall at den formen for judo/jujutsu som Gracia-familien utviklet skulle bli kalt brasiliansk jujutsu.

Kyra Gracie er blant de som fører arven etter Helio Gracie videre.

Gracie-familien har fortsatt å utvikle kampformen, og medlemmer av familien har ofte deltatt i konkurranser der man kjemper mot utøvere fra ulike kampformer.

Teknikkene i brasiliansk jujutsu

Teknikkene i BJJ er stort sett like dem man finner i judo og jujutsu. Men BJJ inneholder så å si ikke kast i tradisjonell judoforstand, men i stedet er det er et høyt antall teknikkker som kalles nedtagninger som har til hensikt å få motstanderen ned på bakken. Disse teknikkene kan for eksempel minne om varianter av morote-gari.

På bakken har en BJJ-utøver mange gode strategier. Noe av tankegangen er at fordelen ved å være stor ligger i rekkevidde, slag og spark. Denne fordelen minsker betraktelig med en gang man havner på bakken. Når man først er nede på bakken er det viktig med posisjonering.

Ellers kan man godt kjenne seg igjen i treningsmetodene i judo – i alle fall når det gjelder randori og styrke- og utholdenhetsfokusert trening.

Kilder

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00