JudoMania > , , > Brasiliansk jujutsu – BJJ

Brasiliansk jujutsu – BJJ

Brasiliansk jujutsu (BJJ eller Brasiliansk jiu jitsu) er en kampform som legger svært stor vekt på bakkekamp, og der leddlåser og kvelinger er en viktig del av det som må til for å vinne over motstanderen. BJJ kan trenes på mange ulike måter, enten som selvforsvar, konkurranseidrett eller som en del av såkalt MMA (mixed martial arts). Sparring og konkurranse vektlegges i de fleste BJJ-klubber.

Mitsuyo Maeda ble sendt til Vesten av selveste Jigoro Kano for å spre det glade budskap om judo. Han flyttet etter hvert til Brasil der en forretningsmann ved navn Gastéo Gracie hjalp ham med å etablere seg. Dette var omtrent i 1910. Som takk for hjelpen lærte Maeda bort judo til Gastéos sønn, Carlos Gracie, som igjen lærte opp brødrene sine. En av brødrene het Hélio Gracie. Helio blir av mange regnet for å være kampformens største mester selv om han ikke har overveldende gode resultater å vise til. Da er nok sønnene hans bedre kjent i BJJ-miljøet: Rickson Gracie, Royler Gracie, Royce Gracie og Rorion Gracie. Kyra Gracie er kanskje den største kjendisen på kvinnesiden.

Enlarge

2566404606_dc3839900e_k
Kyra Gracie, Jiu-Jitsu World Championships – Long Beach California 2008

Nathan Rupert, Flickr

Den formen for judo som Maeda lærte bort kalte han for jujutsu. Det er uklart hvorfor han gjorde dette, men resultatet var i alle fall at den formen for judo/jujutsu som Gracia-familien utviklet skulle bli kalt
brasiliansk jujutsu.

8117707246_147cbcfd46_o
Ottawa BJJ Open 2012

Sylvain, Flickr

Gracie-familien har fortsatt å utvikle kampformen, og medlemmer av familien har ofte deltatt i konkurranser der man kjemper mot utøvere fra ulike kampformer.

Teknikkene i brasiliansk jujutsu

Teknikkene i BJJ er stort sett like dem man finner i judo og jujutsu. Men BJJ inneholder så å si ikke kast i tradisjonell judoforstand, men i stedet er det er et høyt antall teknikkker som kalles nedtagninger som har til hensikt å få motstanderen ned på bakken. Disse teknikkene kan for eksempel minne om varianter av morote-gari.

Enlarge

8117792682_33feb4e6c6_o
Ottawa BJJ Open 2012

Sylvain, Flickr

På bakken har en BJJ-utøver mange gode strategier. Noe av tankegangen er at fordelen ved å være stor ligger i rekkevidde, slag og spark. Denne fordelen minsker betraktelig med en gang man havner på bakken. Når man først er nede på bakken er det viktig med posisjonering.

Ellers kan man godt kjenne seg igjen i treningsmetodene i judo – i alle fall når det gjelder randori og styrke- og utholdenhetsfokusert trening.

Kilder

Bilder

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Les mer her