JudoMania > , > 5 tips om blikkontakt! Ikke stirr på motstanderen!

5 tips om blikkontakt! Ikke stirr på motstanderen!

Sist oppdatert 04.05.2023.

Det er på mange måter interessant hvilken forskjell blikkontakt eller mangel på blikkontakt kan gjøre i en situasjon der to mennesker møtes. I en kampsituasjon har dette større betydning enn du kanskje tenker deg i første omgang. Du kan du selvsagt prøve å stirre den andre i senk, men ofte vil dette ha liten eller ingen effekt på motstanderen din. Dersom vedkommende er en erfaren judoka vil hun ikke bry seg, og dersom vedkommende er nybegynner, vil hun ha nok med å konsentrere seg om sine egne teknikker. (Sannsynligvis stirrer nybegynneren intenst ned på sine egne og dine føtter.)

En annen taktikk kan være å stirre tomt ut i løse lufta; man kan liksom prøve å virke overlegen eller ha full kontroll på situasjonen. Mange utøvere i ballidretter benytter dette som en måte å skjule pasninger og skudd på. Men dette vil som regel være en unaturlig oppførsel i en kamp, og man kan risikere å bruke altfor mye energi på å se ut som om man ikke bryr seg om motstanderen.

Det du i stedet kan prøve å oppnå er et nøytralt blikk som overhodet ikke røper din sinnstemning i det hele tatt. Du skal på en måte “se gjennom” motstanderen i retning av et punkt et stykke bak hodet til vedkommende. Ta en kikk på japanske judoka i internasjonale konkurranser så får du en idé om hva jeg mener.

Dette er en øvelse som må angripes fra to sider samtidig. Du skal både ha et tomt, følelsesløst blikk, OG du skal ikke konsentrere deg om å ha et tomt, følelsesløst blikk. Ansiktsuttrykket ditt skal være et resultat av holdningen du har til kampen og motstanderen. Fokuset skal være på kampen, ikke på noe annet.

Tips for blikk uten blikkontakt

  • Ikke se ned på føttene til motstanderen din
  • Vær aktiv med din kumikata, men ikke ha stive armer
  • Stå relativt oppreist
  • Beveg deg flytende og dynamisk, gjerne i en slags rytme som du av og til bryter
  • Tenk deg at du har røntgensyn, og at du ser gjennom hodet til motstanderen. La blikket hvile en meter bak vedkommende.

Du kan også lese om mental trening.

Kilder

Photo by Timothy Eberly on Unsplash

Photo by rdsbeats oussama on Unsplash

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

2 kommentarer
0:00
0:00