JudoMania > , > Yawara

Yawara

Sist oppdatert 21.03.2023.

Yawara er en tegneserie som ble utgitt både i manga- og anime-versjon. Tegneserien ble skapt i 1986 av Naoki Urasawa for Big Comic Spirits. Yawara ble raskt populær, og i 1989 ble det skapt en tv-serie med samme navn. Tv-serien sluttet i 1992 etter at 124 episoder var vist. Mangaserien ble avsluttet i 1993 etter at 29 album var utgitt.

Yawara!

Yawara er en idrettsserie med elementer av humor og kjærlighet. Hovedpersonen er en vanlig skolejente bortsett fra at hun har trent judo hele livet. Da denne tegneserien ble publisert var det uvanlig med en kvinne i hovedrollen i et seinen manga (tegneserier ment for menn over 17 år).

Urasawa brukte mange varierte og delvis nyskapende teknikker da han skapte tegneserien Yawara. På denne måten klarte han å skape en slags interaktivitet og meddiktende leser av serien. Det er også denne måten å tegne på som gjorde at overgangen fra tegneserie til tegnefilm så å si føltes naturlig. Det ble på ingen måte en stor overgang, for utgangspunktet (tegneserien) var allerede så levende utført.

 Det er mange som mener at Urasawa var viktig når det gjelder å gjøre judo for kvinner populært i Japan. Før tegneserien Yawara ble utgitt var det kun fokus på konkurranser for menn, men det forandret seg raskt etter Yawara ble kjent. Kvinnejudoens popularitet kan selvsagt også ha å gjøre med at Ryoko Tamura (Ryoko Tani) ble kjent som verdens beste kvinnelige judoutøver.

Yawara blir trent av sin bestefar som heter Jigorou. Jigorou har store planer for Yawara. Han ønsker at hun skal vinne OL, og at hun skal bli tildelt æresbevisninger i hjemlandet på grunn av sin innsats på judomatta.

Sportsjournalisten Matsuda blir forelsket i Yawara. Han faller pladask etter å ha sett henne stoppe en lommetyv ved hjelp av et judokast. Yawara på sin side gjengjelder ikke følelsene. Hun blir forelsket i Kazamatsuri som tilfeldigvis er hennes motstanders trener.

Via en del usannsynlige omveier og intrigefulle irrganger må Yawara etter hvert kjempe mot rike familier, store menn og mange andre skumlinger.

Noen fakta om Yawara

  • Ryoko Tamura (nå Tani) ble kalt Yawara-chan av pressen.
  • Navnet Jigorou henviser til judoens grunnlegger Jigoro Kano.
  • Navnet Inokuma som forekommer i serien har sin opprinnelse hos Isao Inokuma som OL-gull i 1964.
  • Det japanske tegnet for Yawara er det samme som for ju i judo.
  • Det tidligste omtalte kampsystemet i Japan het Yawara.
  • Tidligere IOC-president Samaranch heter Tamaranch i serien.
  • I 1992 og 1996 fikk Yawara en ny giv på grunn av Ryoko Tamuras deltagelse i OL.
  • Siden den gang har Tamura hatt kallenavnet Yawara-chan i store deler av japansk presse.

Kilder

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00