Tsunami – o-soto-gari

Sist oppdatert 19.04.2021.

O-soto-gari er en kjent og kjær teknikk. Det finnes mange måter å utføre o-soto-gari på, men Stephan Röhrl (3. dan) viste oss en fin progresjon som endte opp i en måte å kaste o-soto-gari på som tilsvarer noe han hadde lært av en legendarisk judotrener. (Jeg hørte ikke navnet helt tydelig, men kan det ha vært selveste Sumiyuki Kotani?)

Uke går selvsagt bakover, mens tori går forover. Tori holder tyngdepunktet sitt lavt, svært lavt (i alle fall i innlæringsfasen). Tsunami-bildet passer fordi toris bevegelse tilsvarer en stor bølge, og man tenker seg en utløsning av energi i samme øyeblikk som selve kastet utføres.

Altså, tori beveger seg mot uke med lavt tyngdepunkt. Tori reiser seg gradvis høyere opp og beveger seg samtidig opp på siden av uke. Når tori er omtrent på siden av uke skal toris tyngdepunkt være ganske høyt. Det samme gjelder for uke. Dette blir liksom bølgetoppen.

Foten som skal feie uke føres langt fram – slik at toris fot peker fram og armene holdes ganske høyt. Nå brytes bølgen, det vil si at foten feies bakover med strakt kneledd slik at tærne subber i matten. Armene til tori sørger for god kontakt mellom tori og uke – i alle fall fra mellomgulvet og opp til skuldrene.

Tori løfter altså uke oppover og litt på skrått bakover. Ofte vil o-soto-gari vises som en teknikk der uke presses rett bakover, eller nedover og på skrått bakover.

Nedenfor kan du se en judolegende, Isao Okano, utføre dette kastet. Utførelsen er i samme gate som det jeg har beskrevet tidligere, men det virker kanskje en smule røffere i stilen.

Isao Okano – o-soto-gari
Avatar

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, og i 1989 fikk jeg 1. dan. Disse nettsidene har jeg lagd siden 1997. I 2021 startet jeg podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har grunnfag idrett, mellomfag nordisk og en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.