Atemi waza

Atemi waza er teknikker der man bruker spark og slag for å vinne over en motstander eller angriper. Det finnes slike teknikker i judo, men det er helt bestemte regler for hvordan man trener på disse teknikkene. I et lovregulert samfunn som vårt kan man få bruk for selvforsvarsteknikker i enkelte situasjoner. I denne sammenheng står atemi waza sentralt, også i judo.

Nage waza kommer stort sett fra Kito skolen, mens atemi waza kommer fra Tenshin Shin’yo skolen. I motsetning til nage waza og katame waza, brukes ikke atemi waza i judo-konkurranser. Vanligvis trener utøverne på disse teknikkene gjennom kata-øvelser.

Ofte vil judoutøvere bruke slag og spark som et middel for å komme nærmere inn på motstanderen sin. Når nærkontakt er oppnådd, kan den erfarne judoka benytte de utallige kast- og kontrollteknikker som finnes i judo.

Jeg har trent både karate og taekwondo, og det er helt opplagt at de slagene og sparkene man lærer i judo på langt nær kan måle seg med andre kampformers atemi waza. Som regel er spark og slag kun et middel for å vise eller gi tilgang til kast- og kontrollteknikker.

Vil du lese mer om teknikker? Jeg kan anbefale følgende bøker som gir en god oversikt over judoteknikkene: