tate-shiho-gatame
JudoMania > , > Shisei

Shisei

Sist oppdatert 21.03.2023.

Hvis man skal forsøke å definere hva som kreves for å oppnå suksess som judoutøver, vil det være vanskelig å komme utenom begrepet innstilling. På japansk er ordet for innstilling shisei. Tegnet består av to deler der det ene betyr form og det andre betyr kraft. Innstilling har altså å gjøre med en noe som former (kanaliserer) krefter i livet vårt.

Mange idrettspsykologer har noe av det samme som basis for sine teorier: Tror du nok på et eller annet, så vil det til slutt bli virkelighet. I gammeldags budoteori vil den erfarne treneren hevde at det er viktigere med rett innstilling enn det å vinne en kamp fordi rett innstilling vil i ytterste konsekvens føre til seier. Man kan ikke ha som fokus at man ønsker å vinne ved hjelp av en eller annen taktikk fordi det vil ikke nødvendigvis føre til seier.

Hvis du faller syv ganger, må du reise deg åtte ganger.

Rett innstilling dreier seg om at man alltid skal gjøre sitt beste. Man skal ikke gi seg uansett. Samtidig åpner denne tankegangen for at man kan gå på en smell, og at det er helt greit så lenge man forsøker å reise seg igjen.

Den som ikke faller kan ikke reise seg.

I tillegg er det ikke bare i kamp man kan vise rett innstilling. En utøver som nettopp har begynt på det lange reisen det er å lære seg en kampform som judo kan vise en god shisei på flere måter blant annet ved å snakke fornuftig, gjøre gode gjerninger, ha en oppreist og selvsikker kroppsholdning – i det hele tatt framstå som en god representant for klubb og kampform.

Alle som har trent judo vet at for å bli god må man lære seg å akseptere nederlag. Det gjelder bare å gjøre fysisk smerte og nederlag til situasjoner som kan brukes til å utvikle seg. Hvis judo var enkelt å lære seg, ville jo det å bli en god judoka miste litt verdi.

Kilde

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00