JudoMania > > Intervju med Per-Arne Grime

Intervju med Per-Arne Grime

Sist oppdatert 01.05.2023.

Per-Arne Grime (Oslo judoklubb) er virkelig en av nestorene i norsk judo. Han er, sammen med Svein Gårdsø, den høyest graderte judoutøver i Norge. 6. dan ble tildelt den 24. april 2000, og 7. dan 18. februar 2009. Grime er også IJF A-dommer.

Når, hvor og hvorfor begynte du å trene judo?

Svar: Høsten 1972, veide 70 kg den gang. Syntes at jeg var for tung (siden har det bare gått oppover :-)) Trengte trim og hadde fint lite greie på judo. Trodde som alle andre at det var mye spark og slag.

Hva er ditt beste judo-minne? 

Svar: Vanskelig å svare på. Har dømt to finaler som mattedommer i EM. Tildeling av 6. dan er stort.

Nå skal jeg være med å arrangere EJU-dommerseminar for første gang i Norge. Det blir stort. Nesten alt av judominner er gode minner.

I verdensmålestokk er judo en stor idrett, men i Norge er det ikke mer enn litt over 3000 registrerte utøvere. Antall utøvere har til og med minket de siste 20 årene. Hva tror du må gjøres for å øke antall utøvere?

Svar: Hadde jeg hatt noe svar på dette hadde det vært 20 000 medlemmer i NJF. Vi får gå på med krom hals og jobbe videre.

Flere norske utøvere gjør det ganske bra i internasjonale turneringer. Kan dette utnyttes i markedsføringen av judo?

Svar: Ja, da må vi få ett ben innenfor TV og de store avisene. Lokalt er ikke dette vanskelig å få inn.

Kampformer som judo nevnes ofte i sammenheng med selvforsvar i massemedier. Mener du dette er positivt eller negativt? Kan og bør dette utnyttes for å rekruttere nye utøvere?

Svar: Judo er en idrett, ikke en selvforsvargren. At en dreven judoka kan forsvare seg i en slåsskamp på gata vet vi alle ikke er noe problem.

Judo møter hard konkurranse fra andre kampformer som for eksempel kickboksing, taekwondo og MMA (mixed martial arts). Enkelte treningssentre tilbyr til og med dropin-timer i kampsport. Bør judoklubbene tilby flere og mer varierte kurs?

Svar: Kano fjernet slag å spark og laget det flotte idretten judo. Det er enkelt etter sin første time å sparke hull i lufta, men å kaste en motstander krever mye mer. La oss heller tenke i andre baner. Judo er stort i mange land. Hva gjør de for å holde på sine utøvere?

At det er mange som faller i fra – ja, det gjør det også i fotball og andre idretter. Det er ikke så mange årene siden det var massevis av gymping steder rundt om i landet, nå er det treningsstudioer som er inn.

Vi må bare innse at judo er en idrett for de som liker å svette, klenge med andre, rive og slite, få blodsmak i munnen.

Men dæven så deilig man føler seg etter en god treningsøkt!

Hva er dine egne mål/drømmer for de neste årene i judosammenheng?

Svar: Ja… skulle så gjerne dømt i et Sr.VM og OL, og mange gode år på matta.

Tusen takk for svarene, Per-Arne Grime.

(Foto: Christian Wullf, bildet er hentet fra NJFs nettsider.)

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00