JudoMania > , > Kodokantrener – symbol og betydning

Kodokantrener – symbol og betydning

Sist oppdatert 21.03.2023.

Mange judotrenere i Norge har judodrakter med et ryggmerke der det rett og slett står “Judotrener”. Kodokan har et tilsvarende system der sertifiserte Kodokan-trenere i enkelte sammenhenger bruker et merke på brystet, for å vise at de er trenere fra selveste Kodokan.

Emblemet eller merket som er brodert på venstre jakkeslag består av japanske symboler omgitt av den tradisjonelle åttekantede ringen, yata-no-kagami, som også omgir selve Kodokan-symbolet. Yata-no-kagami 八咫鏡 skal symbolisere et speil, og ikke et hvilket som helst speil, men sjelens speil. Symbolet er på ingen måte eksklusivt for Kodokan, men er et velkjent japansk symbol med åpenbar betydning for de som ser det.

Tegnet 指 uttales «shi» og brukes gjerne for å angi hvem som er instruktør. Tegnet kan faktisk også uttales «yubi» og da betyr det finger med konnotasjonen «å peke på» – altså noen som rettleder deg eller viser deg hva du bør gjøre.

«Shi» er egentlig kortformen av «shido» 指導 som betyr lederskap, coaching, guiding. Og, som vi vet, har shido også en funksjon i konkurranser der ordet brukes i forbindelse med straff.

Selve merket, altså at man bærer en judogi med merket på brystet handler egentlig ikke om at man har blitt utpekt som eller kvalifisert seg som en Kodokan-instruktør. Det er heller slik at dette merket brukes for å angi den personen som utfører funksjonen eller fungerer som instruktør i en gitt sammenheng. Derfor vil en trener fra Kodokan som regel ikke bruke en drakt med et slikt merke når vedkommende besøker en judoklubb som gjest.

De kursene og seminarene som arrangeres av Kodokan besøkes gjerne av mange høyt graderte utøvere. I slike tilfeller gir det god mening å la Kodokan-instruktørene ha en logo på drakten. Da blir det enklere å skille trenere fra deltagere.

Det kan være verdt å merke seg at Kodokan ikke tildeler trenerlisenser eller driver med offisiell trenerutdanning. Det er det All Japan Jūdō Federation 全日本柔道連盟 som gjør.

Kilder

  • De Crée, Carl; Jones, L. C. (2014). What’s in a colour? The jūdōgi and japanese aesthetics. Kano Society the Bulletin12(24), 1–3. http://www.kanosociety.org/Bulletins/pdf bulletins/bulletinx24.pdf

Bilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00