JudoMania > Artikkel > Kill Bill: Volume 2

Kill Bill: Volume 2

Kill Bill: Volume 2 er ikke like voldsom som Kill Bill: Volume 1. Men de voldelige scenene er selvsagt med her også. Kill Bill: Volume 2 inneholder blant annet mye mer av dialogen Tarantino har blitt så kjent for.

Selve historien er grei nok. Det hele dreier seg om hevn, og om The Bride, også kjent som Beatrix Kiddo, får sin hevn får vi kanskje vite helt til slutt i filmen? Hun fortsetter i alle fall sin blodige vei mot selveste Bill i løpet av de fem kapitlene også denne filmen er delt inn i.

Symboler i lass og tonnevis i Kill Bill

For å få full utbytte av denne filmen må du nesten vite om en del av henvisningene, symbolene, antydningene, de skjulte budskapene og så videre. Derfor følger det nå en kort introduksjon til noen av disse.

Det er også i film nummer 2 et enormt antall symboler og henvisninger til andre filmer – både Tarantinos egne filmer og mer klassiske filmer.

4:3 – I en liten sekvens i filmen, mens The Bride venter på å bli begravd, forandrer filmformatet seg fra widescreen 2.35:1 til 4:3.

Acuna, Mexico – The Bride reiser dit for å finne Bill. Der treffer hun adoptivfaren hans som heter Esteban. Esteban spilles av Micheal Parks som var sheriff i Kill Bill: Volume 1.

Bill – Bill spiller fløyte. Det er ikke ulikt Kwai Chang Caine som er en rolle David Carradine spilte i “Kung Fu”. Det er henvisninger til denne filmen i Pulp Fiction også. Jules sier han vil oppgi livet og vandre over jorden “som Caine i Kung Fu”.

Bill har en monolog der han snakker om tegneserier og superhelter. Tarantino brukes stadig henvisninger til tegneserier i sine filmer. Bill sier “natural born killers” i en replikk. Dette er kanskje den mest opplagte referansen til Tarantino i Kill Bill: Volume 2.

Charles Bronson – På en av veggene i bobilen til Bud henger det en Charles Bronson-plakat. På rulleteksten står det «r.i.p. Charles Bronson». Han har spilt i et stort antall actionfilmer og er en slags kultfigur for sjangeren.

Carrucan’s of Kurrajong – Dette er en fiktiv bok som er oppkalt etter Jasmin Yuen-Carrucan. Hun var kameraassistent under innspillingen av Kill Bill: Volume 2.

carrucansofkurrajong
Den fiktive boken har fått navn etter Jasmin Yuen-Carrucan.

Skjermbilde fra filmen 01.19.31 (tilgjengelig på HBO)

Elle Driver – på rulleteksten står hun oppført med et spørsmålstegn over seg. Døde hun, eller døde hun ikke? I filmen kjører hun en svart Pontiac Firebird Trans Am tilsvarende den vi kan se i “Smokey and the Bandit”.

Elle Driver i Kill Bill: Volume 2

Lucio Fulci – I filmen “Paura nella città dei morti viventi” er det en scene der en kvinne blir levende begravd. I manuset til Kill Bill: Volume 2 står det “The Bride’s hand breaks the surface…then like one of Fulci’s Zombies”.

Traileren til «Paura nella città dei morti viventi» fra 1980.

Gordon Liu – Gordon Liu var en svært populær kampsport-skuespiller i Hong Kong på 70-tallet. Liu spilte blant annet i svært mange Shaw Brothers- filmer. Han ble berømt verden over da “Shao Lin san shih liu fang” ble en internasjonal suksess i 1978. Liu spiller både Master Pei Mei og Jhonny Mo.

Once upon a time in China – Bill starter sin fortellingen om legenden Pei Mei med ordene “Once upon a time… in China..” Dette er selvsagt en klar henvisning til spaghettiwestern-filmene til Sergio Leone.

Rulletekst – Se gjennom hele rulleteksten. Da vil du få en liten belønning i form at en scene fra innspillingen av filmen. Hold øynene åpne med andre ord. Om du vil spole, så kan du se fra 02.11.20.

Skyggeteater – I kisten som flyttes for at Beatrix skal begraves foregår det et skyggeteater.

Trapper – Hovedpersonen må bevege seg opp mange trapper, og dette er en opplagt symbolikk som går igjen i mange filmer og i all kampsport fra Asia. Mange filmer har også lignende symbolikk; tenk for eksempel på “Game of Death” med Bruce Lee (i den gule motorsykkeldrakten).

Original tittel: Kill Bill Volume 2
Regi: Quentin Tarantino
Skuespillere: Uma Thurman, Daryl Hannah, David Carradine, Samuel L. Jackson m.fl
Manus: Quentin Tarantino
Foto: Robert Richardson
Produsent: Lawrence Bender
Produksjonsselskap: Miramax
Språk: Engelsk
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2004
Sensur: 18 år

Min vurdering av filmen

Kill Bill: Volume 2 er minst like god som Kill Bill: Volume 1, og i denne filmen tar Tarantino seg mer tid til å bygge opp en historie. Rollefigurene får både en historie og en skjebne.

Men Kill Bill: Volume 2 er på ingen måte kun prating. Også her er det blod og gørr, blant annet i en scene der The Bride møter Minnie Driver.

Quentin Tarantino har også med Kill Bill: Volume 2 lagd noe som er midt i blinken or oss som liker kampsportfilmer. Det som slår meg aller mest etter å ha sett denne filmen er hvor flink Tarantino er til å bruke filmatiske
virkemidler. Han tar den liksom helt ut, uten at det blir teit. Det er det ikke alle filmskapere som klarer.

Selv om denne filmen ikke er like ekstremt blodig som den første, bør man jo ha sett Kill Bill: Volume 1 for å få noe ut av film nummer 2. Og 18 år virker for meg å være en passende aldersgrense.

Kilder

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Les mer her

Støtt JudoMania!Gi et lite bidrag til JudoMania (egentlig meg, da)

Du kan støtte med alt fra 30 kr i måneden og oppover. Kanskje jeg får nok penger til å betale for utgiftene jeg har når det gjelder nettside og podcast? Det hadde vært kult! (Og du kan når som helst stoppe betalingen.)