Sist oppdatert 08.04.2024.
I mange av artiklene pÄ JudoMania omtaler jeg jujutsu. Det gjÞr jeg selvsagt fordi jujutsu av mange regnes som utgangspunktet for judo. Jigoro Kano trente jujutsu pÄ flere skoler under ulike mestere. Men hva er egentlig jujutsu?
Kort sagt kan jujutsu defineres som en krigskunst der man lÊrer angrep og forsvar, med eller uten vÄpen, mot motstandere, med eller uten vÄpen. Men som vi skal se, er dette selvsagt en definisjon som kan diskuteres.
Jujutsu har gjennom historien vĂŠrt omtalt under en hel rekke navn og begreper. Noen av de vanligste navnene er yawara, torite, kogusoku, kempo, kumiuchi og koshi-no-mawari. Bak disse navnene skjuler det seg ulike, og noen ganger ganske like, systemer med selvforsvarsteknikker.

Hver skole hadde gjerne sin egen tolkning av teknikkene, men forskjellene var som oftest sÄ smÄ at det aller mest hensiktsmessige er Ä samle kampformene under en felles betegnelse, jujutsu.
Opprinnelsen til jujutsu er vanskelig Ä finne fram til. Nihonshoki, ogsÄ kjent som Nihongi, er den nest eldste boken om Japans historie. Den ble skrevet etter ordre fra keiseren i Japan i Är 720. Her fortelles det om en Chikara Kurabe-turnering. Chikara Kurabe betyr styrketest. Denne konkurransen skal ha funnet sted i det syvende Äret under keiser Suinin, det vil si 230 Är fÞr vÄr tidsregning. Dette blir av mange regnet som begynnelsen til sumo som har mange fellestrekk med jujutsu.

PÄ slutten av 1100-tallet ble det skrevet en bok i Japan med sÄkalte «det var en gang»-fortellinger (Konjaku Monogatari). Her finnes det en fortelling om noen sumo-utÞvere, og i denne historien nevnes uttrykket yawara.
Ulike varianter og inspirasjonskilder
I Edo-perioden (1603-1867) oppsto det mange kampformskoler (ryuha) i Japan. Det er registrert flere hundre slike skoler i denne perioden. MilitĂŠr utdanning var svĂŠrt viktig i denne urolige tiden i japansk historie.
FÞr kanoner og gevÊr ble vanlig i Japan forgikk det meste av krigfÞringen med soldater i nÊrkamp. Spyd og andre vÄpen hadde kort rekkevidde, og ganske ofte mÄtte man slÄss med bare knyttnevene til hjelp. Slik nÊrkamp ble kalt for kumiuchi. De mest avanserte teknikkene ble en naturlig del av jujutsu-teknikkene.
I mange Ă„rhundrer var det vanlig for japanske menn Ă„ bĂŠre to sverd â et kort og et langt. I 1871 ble dette forbudt. Selv offiserer fikk bare lov til Ă„ bĂŠre et kort sverd. Det samme gjaldt fangevokterne i Japan. Disse krevde pĂ„ sin side Ă„ lĂŠre et system for selvforsvar der de kunne kontrollere fangene uten Ă„ drepe dem. Et spesielt system der man slo med hendene, sparket med kneet eller foten, utfĂžrte bend og vridninger pĂ„ leddene ble utviklet.
PÄ denne tiden var man vant til at de ulike klassene ble skilt fra hverandre blant annet ved Ä nekte vanlige folk Ä bÊre vÄpen i det hele tatt. Dette fÞrte til utviklingen av flere systemer for nÊrkamp uten vÄpen. Noen av disse er beskrevet i ulike densho (instruksjonsbÞker) med bÄde tekst og tegninger.

NÄr man spÞr hva som forbindes med den opprinnelige formen for jujutsu, kan man fÄ mange ulike svar. Noen forbinder det med kamp uten vÄpen, andre forbinder med med nÊrkamp med vÄpen, andre ser pÄ det som bryteteknikker inspirert av sumo.
Antall kampformskoler i Japan pÄ 1800-tallet
I 1716 skrev Hinatsu Shirozaemon Shigetaka Kanjo shoden som inneholder biografier av kjente kampformutĂžvere. Boka er inndelt i ti kapitler, og den refererer til ni ulike kampformer.
Andre kilder fra Tokugawa-perioden viser til 18 ulike kampformer, bugei juhappan. (En liste over alle disse formene kan du blant annet lese pÄ Wikipedia.) Det fantes ingen offisielle retningslinjer eller regler for hva som definerte en kampform, sÄ enkelte steder kan man se opptil 60 ulike navn og betegnelser pÄ kampformer. Blant de mer eksotiske finner vi for eksempel hypnosekunst.

I boka til Hinatsu nevnes kampformen kenpo som en form for «hand to hand combat», altsĂ„ kamp uten vĂ„pen. Og flere av beskrivelsene der stemmer godt overens med hvordan jujutsu ser ut. Det samme gjelder for kogusoku som man kunne lĂŠre pĂ„ Takenouchi-ryu (ogsĂ„ omtalt som Takeuchi-ryu) som ble grunnlagt i 1532. Her kunne man lĂŠre teknikker som er svĂŠrt like de man i dag regner som jujutsu-teknikker.
Imamura Yoshio som forsket pÄ dette temaet pÄ 1970-tallet, og referert til hos Szabo (2015), fant fram til hvor mange ulike kampformskoler det sannsynligvis fantes i Japan pÄ 1800-tallet mot slutten av Tokugawa-shogunatet. Her er det snakk om skoler forstÄtt som ulike stilarter (ryoha), ikke enkeltskoler (dojo). I oversikten nedenfor ser du et nÞkternt anslag basert pÄ hans forskning:
- Sverdkunst, 620
- VÄpen (firearms), 173
- Jujutsu, 167
- Spydkunst, 122
- Hestekunst, 61
- MilitĂŠre ferdigheter, 54
- Bueskyting, 45
Jujutsu var altsÄ den mest populÊre kampformen nÄr vi ser bort fra de viktigste vÄpnene pÄ slagmarken. Og skal man tro denne kilder, sÄ fantes det altsÄ minst 167 varianter eller retninger innenfor det som kan omtales som jujutsu.
Blant de gamle kampformene, koryo, stÄr selve betegnelsen pÄ kampformen jujutsu i en sÊrstilling. Det er nemlig den eneste av de gamle kampformene som ikke har fÄtt navn etter et vÄpen eller en bestemt aktivitet. Jujutsu viser heller til en slags filosofi eller grunntanke som skal vÊre utgangspunkt for teknikkene. Dette bygde Jigoro Kano videre pÄ da han utviklet judo.
Hva kjennetegnet jujutsu?
FÞrst og fremst omtales jujutsu som en kampform der man ikke nÞdvendigvis trengte vÄpen, for Ä utfÞre teknikker. Det betyr ikke nÞdvendigvis at man ikke Þvde pÄ Ä forsvare seg mot vÄpen. Men det var ikke fokus pÄ kun ett bestemt vÄpen. I jujutsutreningen Þvde man pÄ Ä forsvare seg mot motstandere med og uten vÄpen.
Et annet kjennetegn pÄ de tidlige formen for jujutsu var den fysiske treningen. I jujutsu forsvarte man seg uten vÄpen, og dermed ble kroppen og fysisk styrke et viktig middel. Jo sterkere man var, desto enklere var det Ä forsvare seg var tankegangen. Dette fÞrte til et fokus pÄ fysisk helse som ogsÄ er en naturlig del av moderne kampformer.
Jujutsu handlet ikke bare om fysisk styrke. Det mĂ„tte selvsagt ogsĂ„ vĂŠre mulig for en fysisk mindre og svakere person Ă„ vinne over en stĂžrre og sterkere person. Dermed ble det viktig med fleksibilitet og teknisk dyktighet. I tillegg ble det et fokus pĂ„ presspunkter pĂ„ kroppen der man kan trykke, for Ă„ forĂ„rsake smerte hos motstanderen. Spesielt dette siste poenget bidra til Ă„ skape en viss mystikk rundt det Ă„ drive med jujutsu – ikke minst i den vestlige verden.
En optimal seier kan bare oppnÄs ved en stor grad av tilpasning til motstanderens bevegelser. Det er viktig i de fleste teknikkene Ä unngÄ angrepet du blir utsatt for, for sÄ Ä skape en ubalanse hos motstanderen som du der etter utnytter. Det er her begrepet yawara (fleksibilitet, vennlighet) blir sentralt.
Disse tekniske ferdighetene der man utnytter styrken til en mostander til egen fordel ble kombinert med en taoistisk tanke gang. I teksten Teo-te-ching stÄr det noen linjer som siteres i omtrent alle jujutsu-tekster som finnes:
The soft overcomes the hard; the gentle overcomes the rigid.
Tao te ching
Jujutsu bÄde var og er en sammensatt kampform som er pÄvirket av mange ulike skoler og som inneholder mange forskjellige teknikker. Selv om man i vÄre dager stort sett omtaler jujutsu som kamp uten vÄpen, har det lite Ä gjÞre med den historiske bakgrunnen. I gamle dager var jujutsu langt mer sammensatt enn det. Det er for eksempel usannsynlig at man pÄ skoler der samuraier trente ikke ogsÄ skulle undervise i sverdteknikker.
Historiske fakta eller myter?
NÄr man skal undersÞke bakgrunnen til de ulike kampformene, skolene og retningene, sÄ mÞter man pÄ mange utfordringer. En av de aller stÞrste utfordringene er at kildene er usikre, svÊrt usikre. Det kan ha mange grunner. Kanskje er det slik at de ulike skolene er opptatt av Ä framheve sin egen rolle? Kanskje er det slik at skoler og kampformer har en interesse av Ä fÞre linjene helt tilbake til mytologiske og religiÞse navn, steder og guder? Eller er det rett og slett slik at det ikke er sÄ nÞye om myter og historikk flettes sammen? Uansett Ärsak, sÄ er det et mylder av ulike fortellinger som forsÞker Ä gi svar pÄ hvor jujutsu stammer fra.
En annen utfordring er at begrepet jujutsu ikke dukket opp i tekster fÞr pÄ midten av 1600-tallet. Tidligere ble begrepet yawara brukt i stedet, og Takenoushi-ryu brukte ordet kogusoku (kort sverd) eller hayanawa (hurtig rep/tau). Yawara ble brukt av Sekiguchi-ryu, og jujutsu ble brukt av Seigo-ryu. Dermed er det mange som mener at disse to skolene kan kalles for de fÞrste jujutsu-skolene, selv om teknikkene ble trent andre steder under andre betegnelser pÄ et tidligere tidspunkt.
Og, som om dette ikke er nok: Hvis vi anser teknikker der du griper tak i en motstander med rustning (yoroi-kumi-uchi) som en kampform som minner om jujutsu, sÄ stammer den fra sumo, og sumo har rÞtter langt tilbake i japansk historie.
Takenoushi-ryu
NÄr man legger legender og myter til side og legger teknikker og tekster til grunn, sÄ er det Takenouchi-ryu, grunnlagt i 1532, som peker seg ut som den skolen som kan omtales som den fÞrste der man trente jujutsu.
Opprinnelsen til kogusoku og torinawa gÄr tilbake til antikken, men personen som fÞrst kalte det kogusoku var Takenouchi, som ogsÄ kalte det koshi-no-mawari.
Hinata, Shigetaga, Kanjo shoden, kap. 9
Kogusoku er en kort sverd, sÄ Takenouchi-ryu kan gjerne blir sett pÄ som en skole som underviste i sverdkunst. Men allerede fra starten ble det lagt vekt pÄ hvordan man beveger seg mot en motstander i nÊrkamp. Det korte sverdet som de fÞrst og fremst brukte pÄ Takenouschi-ryu, ble brukt for Ä avslutte kampen nÄr den andre personen var ubalansert eller kastet i bakken.
Teknikkene pÄ Takenouchi-ryu ble kalt koshi-no-mawari (snu hoften). Og de ble kombinert med det som omtales som torite, altsÄ Ä gripe motstanderen eller kontrollere ham kun ved hjelp av hendene.
Den tekniske tilnÊrmingen til denne skolen er ganske sammenfallende med jujutsu. Det startet enkelt med kun fem teknikker, men i lÞpet av tre generasjoner var antall teknikker utvidet til 66. Pensumet var ogsÄ utvidet med enkelte slag (kenpo).
I de fleste sammenhenger omtales altsÄ Takenouchi-ryu som den fÞrste jujutsu-skolen. Men det er selvsagt avhengig av om vi anerkjenner kogusoku og hayanawa som jujutsu eller ikke. I samtidige kilder listes Takenouchi opp som en jujutsu-skole, men den plasseres etter hvert i egen kategori.
Sekiguchi-ryu
Sekiguchi-ryu er en vesentlig yngre kampformskole enn Takenouchi-ryu. Men det er uansett den fÞrste skolen som omtaler egne teknikker som yawara. For oss hÞres det ganske annerledes ut enn jujutsu, men tegnene for og betydningen av ordene yawara og jujutsu er sÄ Ä si identiske.
Sekiguchi Ujimune ble fÞdt i 1597. Faren hans, Sekiguchi Hisayuki, hans hadde vÊrt ansatt i det mektige Imagawa-klanen som var en av tre smÄkonger (daimyo) i Tokaidadistriktet. Imagawa ble sett pÄ som mektige, ikke minst fordi de hadde giftet seg inn i selveste Tokugawa-klanen.
Imagawa mistet etter hvert makt, og dermed ble Sekiguchi Hisayuki en arbeidsledig samurai, eller ronin. En ronin vandret gjerne rundt omkring og tok jobb der han kunne finne det. Derfor er det usikkert hvor Ujimune, sĂžnnen hans, ble fĂždt.

Ujimune er uansett den fĂžrste i Japan som omtales som yawara-instruktĂžr. Han fikk jobb hos Honda Yasutoshi i 1619, og i 1624 blir han nevnt som en lĂŠrer i kampformen yawara. Da Ujimune dĂžde i 1670 overtok de tre sĂžnnene hans ansvaret for kampformskolen, og de bidro til Ă„ utvikle den videre.
En morsom anekdote fra denne skolen er at den yngste av de tre sÞnnene skal ha vÊrt han som utviklet ukemi-waza, altsÄ fallteknikk. Bakgrunnen for nettopp det skal ha vÊrt at han sÄ en katt falle ned fra et hustak. Katten spratt opp pÄ bena helt uskadd. Dette skal ha fascinert Yazaemon som han kalte seg, til Ä utvikle de fallteknikkene som nÄ er en sentral del av bÄde jujutsu, aikido og judo.
Seigo-ryu
Seigo-ryu er ogsÄ blant de tre skolene som gjerne omtales som grunnleggerne av jujutsu. Skolen er blant de fÞrste registrerte skolene, og historien strekker seg tilbake til 1600-tallet. Problemet er bare at skolens historikk er sÄpass sammenvevd med myter og fortellinger at det er vanskelig Ä skille fantasi fra virkelighet. Det som gjÞr skolen sÄ viktig likevel er at de kun spesialiserte seg i yawara.
Det eldste dokumentet fra Seigo-skolen har tittelen Yawara-goshin-densho. Rullen skal ha blitt skrevet av en viss Kajiwara Genzaemon Naokage i 1643. Han skal ha vÊrt den andre av mesterne pÄ Seigo-ryu.
I Yawara-goshin-densho nevnes Mizuhaya Chozaemon Nobumasa som grunnleggeren av skolen. I andre tekster stÄr det at han ga seg selv navnet Yawara Jirozaemon etter Ä ha perfeksjonert seg i yawara.
I kapittel 10 i Kanjo shoden fortelles historien om hvordan Mizuhaya skal ha lÊrt jujutsu (yawara). Mizuhaya skal ha blitt oppsÞkt av munken Seigo. Seigo sa at han kunne en kampform som var mye bedre enn det Mizuhaya holdt pÄ med. I stedet for Ä utfordre munken til duell, spurte Mizuhaya om han kunne lÊre denne fantastiske kampformen. Munken Seigo lÊrte bort alle sine teknikker til Mizuhaya. Deretter dro munken, og de to sÄ aldri hverandre igjen. Mizuhaya oppkalte skolen sin etter munken, og dermed var Seigo-ruy grunnlagt.
Alt som kunne knyttes til forfedre eller lange historiske linjer hadde stor verdi i Japan pĂ„ denne tiden. Derfor var det enda mer ĂŠre i Ă„ kunne vise til en eller annen form for historisk hendelse enn Ă„ si at man utviklet teknikker selv. Historien om den omreisende munken som overfĂžrer teknikker til grunnleggeren av en kampform finner vi mange eksempler pĂ„ i japansk historie. Mystisk munk, eller ei – Seigo-ryu er en av de eldste kampformskolene i Japan.
Hva med Kina?
Noen kilder hevder at jujutsu egentlig er resultatet av kinesisk pÄvirkning. I denne versjonen som stammer fra tiden fÞr Japan gjorde alt de kunne for Ä fjerne spor eller inntrykk av kinesisk pÄvirkning, skal tre herrelÞse samuraier (roniner) ha lÊrt kenpo (fist fight) av Chen Yuanyun i Kokushoji-tempelet.
Chen Yuanyun (1587-1671) skal ha vÊrt en hÞyt utdannet og kulturelt begavet mann. Han kom til Japan i 1621, fikk jobb som oversetter, og bodde blant annet i Kyoto, Nagato og Edo (Tokyo). Det var i Edo har underviste de tre roninene i tempelet. NÞyaktig nÄr dette skjedde og hvem de tre mennene var og hvor de kom fra, finnes det litt ulike versjoner av.
Det var delte meninger om det kinesiske sporet nÄr man i Japan pÄ 1800-tallet skulle omtale opprinnelsen til jujutsu:
Det er folk i dag som hevder at jujutsu fĂžrst ble undervist av kineseren Chen Yuanyun – dette er en skammelig tanke fra en japaner, faktisk et forrĂŠderi mot eget land.
Shinnoshinto
Uansett hvordan man tolker holdningen til kinesisk pÄvirkning, sÄ er det ingen kilder bortsett fra de som kun omtaler kampformer, som sier noe om at Chen Yuanyun skal ha hatt spesielle ferdigheter i kampformer. I vÄre dager er det ikke vanlig Ä se pÄ Chen Yuanyun som grunnleggeren av jujutsu. Dette blir heller sett pÄ som en av flere eksotiske anekdoter, og som en del av all mystikk og mytologi som omgir kampformer fra Japan.
Kilder
- Mol, Serge (2016) CLASSICAL FIGHTING ARTS OF JAPAN A Complete Guide to Koryu jujutsu, Kodansha
- Rogers, J. M. (1990). Arts of War in Times of Peace. Archery in HonchĆ Bugei ShĆden. Monumenta Nipponica, 45(3), 253â260. https://doi.org/10.2307/2384902
- SzabĂł, BalĂĄzs. (2015). THE ART OF GENTLENESS Concept and Origins of Japanese JĂŒjutsu.
- Wikipedia (2023) Bugei juhappan
- Wikipedia (2023) Imagawa Yoshimoto
Bilder
- Spalding, A. G. (1913) Jiu Jitsu, Spalding’s red cover series, American Sports Publishing co.
Legg igjen en kommentar