JudoMania > > Ep. 59: Judoens 8 moralske verdier: Mot (yuki, ć‹‡æ°—)

Judoens 8 moralske verdier: Mot (yuki, ć‹‡æ°—)

Sist oppdatert 22.10.2023.

Judoens kjerneverdier kan oppsummeres ved hjelp av begrepene Seiryoku Zenyo and Jita Kyoei. Det er disse to uttrykkene Jigoro Kano la vekt pĂ„ i sin forklaring av hva judo er. Seiryoku zenyo betyr “maksimalt effektiv bruk av energi”, og “jita kyoei” oversettes med “gjensidig velferd og framgang”.

I tillegg til Ä vise til disse to begrepene, har IJF (det internasjonale judoforbundet) valgt ut 8 verdier som de mener bÞr kjennetegne og som kjennetegner all judoaktivitet. Jeg tror det kan vÊre spennende Ä se litt nÊrmere pÄ disse verdiene. Derfor har jeg lagd en miniserie om judoens kjerneverdier. Den kan du enten hÞre i podcasten min eller du kan lese mer pÄ denne siden. Dette er del 1, og den skal handle om mot.

Mot er ikke fravĂŠr av frykt, men snarere Ă„ avgjĂžre at noe er viktigere enn frykten. De som er redde antar at det er mangel pĂ„ frykt som gjĂžr at de modige handler nĂ„r de redde ikke gjĂžr det. Men Ă„ gjĂžre noe nĂ„r du ikke er redd er enkelt. Å avstĂ„ fra Ă„ gjĂžre noe nĂ„r du er redd er ogsĂ„ enkelt. Å ta gjĂžre noe uavhengig av frykt er modig.

James Neil Hollingworth

Å vĂŠre modig kan handle om bĂ„de store og smĂ„ valg. Det kan vĂŠre modig Ă„ spĂžrre noen som er stĂžrre og sterkere enn deg om Ă„ gĂ„ en treningskamp, eller randori som vi kaller det i judo.

IfÞlge en konfusiansk tankegang vil det vÊre mangel pÄ mot om man forstÄr hva som er riktig, men likevel ikke gjÞr det. Hvis vi tar sjansen pÄ en omskriving av den tenkemÄten, sÄ blir den positive setningen: Mot er Ä gjÞre det som er riktig.

Mot forholder seg ogsĂ„ til frykt og usikkerhet, og dette kan framstĂ„ som ulikt hos ulike personer. Det som er skummelt for deg, er ikke nĂždvendigvis det for meg – og motsatt. Mot forholder seg heller ikke til det Ă„ lykkes; det handler egentlig om Ă„ vĂ„ge.

Det finnes mange ord og uttrykk som tar for seg det Ä vÄge Ä feile. Mange toppidrettsutÞvere snakker om at man mÄ vÄge Ä vinne, og med det mener de at man mÄ vise mot, tÞrre Ä risikere Ä gjÞre feil, for Ä kunne prestere sÄ godt at man til slutt vinner.

Uten mot kan vi ikke gjennomfĂžre noen annen dyd med stĂždighet og varighet. Vi kan ikke vĂŠre snille, sanne, barmhjertige, rause eller ĂŠrlige.

Maya Angelou (amerikansk borgerrettighetsaktivist)

Mot i filosofien

Sokrates

FÞr Sokrates sÄ man pÄ mot som et av to konsepter i Hellas.

  1. Motet til den aristokratiske soldaten som var inspirert av de greske gudene Akilles, Hector eller Diomedes.
  2. Motet til soldatene som sto helt i front mot fiendens linjer.

Sokrates mener at dette er litt for snevert, og han vil gjerne at mot ogsÄ skal forstÄs som noe som har Ä gjÞre med «sjelens utholdenhet».

Sokrates’ dĂžd

Det kan ogsÄ se ut som om Sokrates kobler mot opp mot det Ä kontrollere frykt, men han mener at mot handler om noe mer enn kun selvkontroll. Det mÄ ligge en form for visdom og intelligens bak motet.

Sokrates er ogsĂ„ opptatt av at motet mĂ„les opp mot personlige grenser og idealer som ikke kan krysses. Disse idealene er ikke universelle, men noe som hver enkelt mĂ„ finne ut av – sĂ„ Ă„ si hver eneste dag.

Hva er verdt Ä frykte, og hva er verdt Ä vÄge?

Platon

I sitt mest kjente verk «Staten» diskuterer Platon mot i forhold til sjelens tre deler. Platon mener at sjelen er delt inn i fornuft, vilje og begjÊr. I en god stat mÄ det vÊre balanse mellom disse tre delene.

Platon definerer mot som dyden, eller den styrende egenskapen, til det som har med vilje Ă„ gjĂžre.

Mot er en sentral dyd – bĂ„de for enkeltindividet og for samfunnet.

IfÞlge Platon vil innsikt om dette bidra til et godt liv. Han sÄ for seg at sann kunnskap om hva klokskap, rettferdighet og mot vil fÞre til et godt og lykkelig liv.

Aristoteles

Aristoteles er opptatt av at motet ligger midt mellom frykt og selvtillit.

La oss begynne med motet. Vi har allerede gjort det klart at motet representerer middelveien nÄr det gjelder frykt og selvtillit.

Aristoteles, Den nikomakiske etikk, bok 3, kapittel 6

NÄr det gjelder mot sÄ ligger det pÄ en skala mellom feighet og selvutslettelse. Jeg vet at disse ordene hÞres ganske sterke ut, men jeg har inntrykk av at Aristoteles forsÞker Ä sette opp tydelige betegnelser og merkelapper pÄ de egenskapene og dydene han omtaler.

Videre forklarer Aristoteles at nÄr en feig person stÄr overfor en fare, flykter vedkommende; mens den selvutslettende personen stuper hodelÞst inn i den farlige situasjonen uten overveielser.

Han mener ogsÄ at den fryktlÞse og overmodige egentlig er en skrythals, og at en slik person egentlig kun etterligner den modige.

BÄde den feige, den overmodige og den modige forholder seg altsÄ til disse ting, mens forskjellen bestÄr i hvordan de forholder seg til dem: De to fÞrste overdriver eller kommer til kort, mens den siste inntar den rette mellomposisjonen.

Aristoteles, Den nikomakiske etikk, bok 3, kapittel 7

Videre mener Aristoteles at den modige er rolige pÄ forhÄnd, men energiske nÄr de stÄr midt i den farlige situasjonen.

Mot i judo

Å utvise mot eller vĂŠre modig kan handle om bĂ„de store og smĂ„ valg. Det mĂ„ ikke de stĂžrste og mest banebrytende utfordringene. For eksempel kan det vĂŠre modig Ă„ spĂžrre noen som er stĂžrre og sterkere enn deg om Ă„ gĂ„ en treningskamp, eller randori som vi kaller det i judo.

Et annet eksempel fra judotreningene handler om Ă„ tĂžrre Ă„ falle. Øv mye pĂ„ fallteknikk , og bli sĂ„ god til Ă„ falle at du ikke er redd for Ă„ bli kastet i matta – uansett hvem du gĂ„r kamp mot eller trener sammen med.

Det er ikke sjelden man kan kjenne pĂ„ egne grenser pĂ„ en judotrening. Det at man likevel mĂžter opp, stiller opp, er til stede, gĂ„r den ubehagelige kampen, krever at man kjenner sine egne grenser – og at man er modig. Man vurderer det hele, og sĂ„ kommer man fram til en mĂ„te Ă„ takle situasjonen pĂ„.

Det er heller ikke sÄnn at man pÄ dÞd og liv mÄ vinne enhver kamp pÄ trening, og det er lov Ä vÊre usikker i en konkurranse. Det sentrale i judo er at du kjenner deg selv, og at du har et bevisst forhold til din egen frykt.

Det er lov Ä takke nei, det er lov Ä trekke seg. Men du kan ogsÄ forsÞke Ä bevege deg utenfor dine egne grenser og pÄ den mÄte se forbi din egen frykt.

Det er altsĂ„ ikke feigt eller pysete Ă„ unngĂ„ en kamp. Noen ganger er det det rette valget. Å lĂžpe hodestups inn i en farlig situasjon er ikke modig. Det handler ikke om mot, men kanskje mer om dumdristighet. Å ta hodelĂžse sjanser er ikke modig.

Selvsagt finnes det mer krevende situasjoner enn en judokamp pÄ en treningsÞkt eller i en konkurranse man kan stÄ overfor, bÄde nÄr det gjelder fysiske og mentale trusler og utfordringer. Men ofte koker dette ned til Ä gjÞre det som er riktig, eller forsÞke Ä gjÞre det som er riktig, i enhver situasjon.

Hvordan vise mot?

Her er et par tips om hvordan du som judoutĂžver kan vise mot:

  • Ikke vĂŠr redd for Ă„ falle. Øv pĂ„ fallteknikk, og bli sĂ„ god til Ă„ falle at du ikke er redd for Ă„ bli kastet i matta.
  • PrĂžv igjen! GjĂžr det enten pĂ„ samme mĂ„te, eller prĂžv noe annet. Hold ut og repeter!
  • Ikke dvel for mye med seier eller tap. VĂŠr oppmerksom pĂ„ hva du fikk til – selv om du taper en kamp. Det er som regel alltid noe som gikk bra.
  • La andre utĂžvere slippe til med sine teknikker – uansett om de er bedre eller dĂ„rligere enn deg. Se pĂ„ alle kamper og motstandere som en mulighet til Ă„ utvikle deg teknisk, taktisk og menneskelig.
  • Tren med en som er stĂžrre og sterkere enn deg.

Kilder

  • Aristoteles (1999) Den nikomakiske etikk, Bokklubben Dagens BĂžker
  • IJF (u.a.) Courage: Do what is right
  • Schmid, W. T. (1985). The Socratic Conception of Courage. History of Philosophy Quarterly2(2), 113–129. http://www.jstor.org/stable/27743716

Bilder

đŸ’€ Kommentarer er stengt for dette innlegget.

0