JudoMania > > Intervju med Birgit Ryningen

Intervju med Birgit Ryningen

Sist oppdatert 01.05.2023.

JudoMania Online har vært på nett i 10 år, og jeg presenterer i den anledning noen sentrale skikkelser i norsk judo. Intervjuene er gjort via e-post. Denne gangen skal vi bli litt bedre kjent med Birgit Ryningen. Hun jobber blant annet med “Judo for fred“.

Når, hvor og hvorfor begynte du å trene judo?

Svar: Jeg begynte å trene judo da jeg flyttet til Oslo for å studere høsten 1996. Noen av de jeg kjenner fra Skien (der jeg vokste opp) drev med judo, og jeg møtte en gang opp for å se på et klubbmesterskap. Rett etter flyttet jeg til Oslo, og troppet opp på første nybegynnertreningen til OSI.

Hva er ditt beste judo-minne?

Svar: Jeg har veldig mange gode judominner og synes dette var veldig vanskelig å svare på. Kanskje da Gøril Johansen og jeg entret en utbomba ruin av en dojo i Kabul første gang. Guttene som var der trente på saueskinn med pressenning over og var helt himmelfalne da de forstod at de skulle bli trent av ”shes”, men etter to uker var vi så bestevenner som bare judokas kan bli.

I verdensmålestokk er judo en stor idrett, men i Norge er det ikke mer enn litt over 3000 registrerte utøvere. Antall utøvere har til og med minket de siste 20 årene. Hva tror du må gjøres for å øke antall utøvere?

Svar: Det er så mange ildsjeler rundt forbi i judo-Norge, så mye som blir gjort og så mange som brenner for judo. Dersom vi alle ser fremover, stiller opp på hverandres arrangementer og blir helhjertet med på det som skjer istedenfor å bli sittende litt på gjerdet og melde seg på stevner og treningsleirer først etter at alle andre har gjort det, tror jeg vi får et mer aktivt judo-Norge og det blir lettere å holde på utøvere. Rekruttering av nye judokas er jo en utfordring som alle klubbene må ta på alvor, men jeg har inntrykk av at de fleste klubber har bra rekruttering.

Jeg tror også at det er viktig at alle ildsjelene rundt forbi begynner å gi hverandre komplimenter for den jobben de gjør. Gratuler hverandre med fulle nybegynnerpartier, nye grønnbelter i klubbene, medaljer i KM, loddesalget på grendehuset… Det er så mye bra som blir gjort og så få som får skryt!

Flere norske utøvere gjør det ganske bra i internasjonale turneringer. Kan dette utnyttes i markedsføringen judo?

Svar: Ja, det tror jeg absolutt! Vi har noen kjempeflotte utøvere som har prestert stort og som vier livet sitt til idretten. Judo er jo en spennende idrett og jeg tror at det er mange sportsinteresserte rundt forbi i Norges land som er lei av å lese om og se på fotball, fotball og fotball. Gi judo til folket!

Kampformer som judo nevnes ofte i sammenheng med selvforsvar i massemedier. Mener du dette er positivt eller negativt? Kan og bør dette utnyttes for å rekruttere nye utøvere?

Svar: Judo er, som jeg ser det, i første rekke en konkurranseidrett, men i motsetning til mange andre konkurranseidretter har judo mye mer. Vi har en filosofi om gjensidig respekt, samarbeid og likeverd, vi har kata og vi har selvforsvar. Selvfølgelig skulle man jo ønske at ingen hadde trengt å lære seg selvforsvar, men siden vi ikke lever i en ideell verden, ser jeg på selvforsvar som noe meget positivt. Det kan gjøre at mange føler seg sikrere på seg selv, får større trygghet og således også større frihet. Judo har, etter mitt syn, helt klart noe å bidra med her, og jeg synes det er flott av de klubbene som tilbyr selvforsvarskurs.

Judo møter hard konkurranse fra andre kampformer som for eksempel kickboksing, taekwondo og MMA (mixed martial arts). Enkelte treningssentre tilbyr til og med dropin-timer i kampsport. Bør judoklubbene tilby flere og mer varierte kurs?

Svar: Ja, det hadde sikkert vært artig. God ide! Klubber som har mulighet til og lyst til å sette i gang noe slikt kan sikkert skaffe seg litt ekstra inntekter og flere faste medlemmer på en slik måte.

Hva er dine egne mål/drømmer for de neste årene i judosammenheng?

Svar: Jeg har så mange drømmer og så mange mål! Her er noen av dem (i all beskjedenhet…):

  • Judo for fred skal bli stor og veldrevet og får ressurser nok til å utvide og utbedre aktiviteten både i Afghanistan, Norge og andre steder.
  • Solidaritetsprosjektet blir en suksess slik at alle gatebarna (gutter og jenter) i Kabul som har lyst til å drive med judo har hver sin judodrakt, tilgang til dojo med matter og får et måltid mat etter trening.
  • Arrangere en landskamp med barne-, ungdoms-, junior-, og seniorlag for gutter, jenter og mix mellom Afghanistan og Norge.
  • Selv skal jeg konkurrere i -78 kg (jeg har slanket meg til under 70 kg for siste gang) så lenge jeg kan stå på beina
  • Gradere meg til sort
  • Og, sist, men ikke minst 10 000 jenter i norsk judo!

Tusen takk til Birgit Ryningen for at hun tok seg tid til å svare på spørsmålene.

(Bildet er hentet fra nettsidene til SINTEF.)

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00