JudoMania > > Intervju med Alexander Aamodt

Intervju med Alexander Aamodt

Sist oppdatert 01.05.2023.

Alexander Aamodt bør være en kjent judoprofil for de aller fleste som driver med judo i Norge. Han har gjort det skarpt i en rekke konkurranser – både nasjonalt og internasjonalt. Aamodt er for tiden leder av Ippon judoklubb som er en av Norges beste klubber.

Når, hvor og hvorfor begynte du å trene judo?

Svar: 1982. Ippon, Nadderudhallen. Min beste venn Jon Sommervold gikk på judo – da ville selvfølgelig jeg også starte.

Hva er ditt beste judo-minne?

Svar: 3. plass i Dutch Open (WC) 1995 og 9. plass VM 1995.

I verdensmålestokk er judo en stor idrett, men i Norge er det ikke mer enn litt over 3000 registrerte utøvere. Antall utøvere har til og med minket de siste 20 årene. Hva tror du må gjøres for å øke antall utøvere?

Svar: Produktet Judo er veldig bra og til dels lett å selge. Her er det snakk om å utvikle klubbene til å ha et bredt og godt tilbud, gode fasiliteter og dyktige trenere. Det er ingen annen måte å få dette til enn å bygge sten for sten via hardt arbeide. Ingenting kommer gratis. Langsiktig planlegging, del ansvar internt (det farligste er når en klubb er avhengig av 1 person eller lederen ikke slipper andre til) og prøv å ha det gøy på veien.

Flere norske utøvere gjør det ganske bra i internasjonale turneringer. Kan dette utnyttes i markedsføringen av judo?

Svar: Så absolutt. Men jeg har vanskelig for å tro at vi klarer å bli veldig kjent før vi sitter med med en internasjonal medalje. Helst OL-medalje. Men det er ingen grunn til å ikke starte dette arbeide i dag. Både på lokalt plan og fra forbundet sin side.

Kampformer som judo nevnes ofte i sammenheng med selvforsvar i massemedier. Mener du dette er positivt eller negativt? Kan og bør dette utnyttes for å rekruttere nye utøvere?

Svar: Hmmm… vil si positivt. Eksempel: Selvforsvar for kvinner er i vinden. Dette kan definitivt utnyttes hvis en ønsker å spisse et parti mot dette. Vi er også nødt til å være forskjellig fra annen idrett. Det er vår styrke. Selvforsvar / Judo er litt mystisk – dette mener jeg er en styrke selv om jeg personlig mener vi driver med idrett – ikke selvforsvar.

Judo møter hard konkurranse fra andre kampformer som for eksempel kickboksing, taekwondo og MMA (mixed martial arts). Enkelte treningssentre tilbyr til og med dropin-timer i kampsport. Bør judoklubbene tilby flere og mer varierte kurs?

Svar: Ja

Hva er dine egne mål/drømmer for de neste årene i judosammenheng?

Svar: Personlige mål har jeg lagt til side. Jeg drømmer på vegne av klubben. Vi har ambisjoner om å stille lag i European Club Cup. Skal vi være i stand til det uten å fungere som listefyll må klubben fungere 100 %; vi må ha bredde og topp(er). Det stiller som sagt krav til alle deler av klubben.

(Foto: Christian Wullf, bildet er hentet fra NJFs nettsider.)

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00