JudoMania > > Forklaring av 柔道 (judo kanji)

Forklaring av 柔道 (judo kanji)

Sist oppdatert 05.01.2025.

PÄ japansk kan tegnene som et ord bestÄr av gi oss en dypere og mer inngÄende forstÄelse av et begrep. Etymologi er spennende uansett, men i Japan fÄr etymologien et ekstra lag fordi tegnene har egne muligheter for tolkning og innsikt.

Med dette i tankene slo det meg at jeg aldri har gÄtt skikkelig nÞye til verks med de tegnene som utgjÞr begrepet judo. Det er jo faktisk judo som er selve kjernen for alt jeg gjÞr og legger ut pÄ JudoMania, enten det er i podcasten, pÄ Youtube, Tiktok, Facebook eller Instagram. Derfor skal jeg gjÞre noe med det her og nÄ.

Fra tidligere har jeg visst at ordet judo er satt sammen av to tegn, ju (柔) og do (道). Ju betyr myk eller ettergivende. Do betyr vei eller prinsipp. Jeg har ogsĂ„ visst at myk og ettergivende ikke er helt presist, og da har jeg gjerne lagt til en forklaring om at mykt dreier seg om Ă„ bruke styrken pĂ„ en effektiv mĂ„te. Men der har det liksom stoppet opp. Derfor tenkte jeg at et lite dypdykk i nettopp disse to tegnene kunne vĂŠre spennende. Kanskje dukker det opp noe som kan utvide forstĂ„elsen min av begrepet judo?

Ju – 柔

朚 (ki)

En av de aller mest populÊre rettene i Japan om vÄren har bambusskudd som hovedingrediens. Slike bambusskudd kalles takenoko pÄ japansk, men de finnes over hele SÞrÞst-Asia.

Akkurat som andre gresstyper er bambus hardfÞre, og de kan trenge seg opp og fram mellom store steiner og betong nÄr de strekker seg oppover mot sollyset.

Bambus vokser svĂŠrt raskt, og enkelte viltvoksende typer i Asia kan vokse opptil 90 cm i dĂžgnet. Derfor er det ikke rart at man sier at bambus som vokser faktisk kan hĂžres hvis det ellers er helt stille.

Her kan du fÄ et inntrykk av hvor raskt bambus vokser.

Det finnes mange ulike typer bambus – alt fra typer som er tynne og skjĂžre som gresstrĂ„ene pĂ„ plenen til andre typer som er som tynne trestammer. Det som er felles for alle er at de er overraskende hardfĂžre. De fĂžyer seg etter vinden, men vokser samtidig raskt og bestemt oppover. En bambusplante kan bĂžyes, bendes, snurres og formes i alle mulig retninger, men sĂ„ lenge den lever kan den ikke stoppes.

En kvinne hĂžster inn bambusskudd. Illustrasjon fra 1785. (Kilde: Suzuki Harunobu, CC0, via Wikimedia Commons)

Grunnen til Ă„ starte med Ă„ fokusere pĂ„ nettopp bambus er at tegnet for ju bestĂ„r at to deler, og den nederste delen er nettopp tegnet for et tre eller en plante, 朚. Tegnet minner om en stilisert tegning av et tre, kanskje et juletre eller en gran. Men det skal representere alle typer trĂŠr. NĂ„ er, strengt tatt, ikke bambus et tre, men konnotasjonene i vĂ„r sammenheng er gjerne bambus nĂ„r folk fra Japan leser tegnet.

矛 (hoho)

Den andre delen av tegnet, den Ăžverste delen, symboliserer et spyd, en lanse eller en hellebard. Tegnet kan minne om en person som holder et vĂ„pen i sin hĂžyre hĂ„nd, 矛. Og for Ă„ gjĂžre dette virkelig intrikat, sĂ„ bestĂ„r dette tegnet ogsĂ„ av to tegn. Eller rettere sagt et tegn som har fĂ„tt et lite, men viktig tillegg.

Tegnet er satt sammen av et tegn som betyr allerede eller pĂ„ forhĂ„nd, äșˆ, og en strek pĂ„ skrĂ„tt ned mot venstre, som symboliserer et vĂ„pen, gjerne en katana eller et sverd. Dermed kan tegnet leses som noen som allerede er klar med et vĂ„pen. Det blir liksom den underforstĂ„tte betydningen, selv om tegnet i seg selv betyr spyd eller hellebard.

NĂ„r alt dette settes sammen fĂ„r vi et spyd som hviler pĂ„ toppen av et tre eller en plante. Den etymologiske tolkningen blir da at treet vokser med samme styrke som et spyd – samtidig som det er like fleksibelt og fĂžyelig som bambusskuddet eller treet. Tegnet kombinerer bĂ„de styrke, Ă„rvĂ„kenhet og fĂžyelighet.

Derfor blir det ikke helt riktig Ă„ oversette ju med myk som vi gjerne gjĂžr nĂ„r vi skal oversette judo til norsk. Da sier vi gjerne at judo betyr «den myke veien». Men dersom vi tar hĂžyde for alle konnotasjonene som ligger i tegnet for ju, sĂ„ blir dette en ganske grov forenkling av meningen med ju.

Prinsippet ju som beskrives ved hjelp av tegnet 柔 innebĂŠrer en form for energi og styrke samtidig som det ogsĂ„ ligger en forstĂ„else av noe som er mykt og bĂžyer seg for vinden. Ved Ă„ bĂžye seg og finne en annen vei, kan man overvinne alle hindringer og all motstand.

Do – 道

Tegnet 道 uttales michi eller do, og i vĂ„r sammenheng er det do som er mest aktuelt. Tegnet har to litt forskjellige betydninger. For det fĂžrste kan det bety en konkret vei eller gate der folk, biler og andre kjĂžretĂžy kan ferdes. For det andre kan begrepet vise til en slags etisk og moralsk stĂžrrelse som folk bĂžr innrette seg etter. 道 handler ofte om sosiale verdier og moralske prinsipper.

I tillegg kan 道 noen ganger brukes om ferdigheter innen hĂ„ndverk og akademia. Uansett hvordan tegnet brukes, sĂ„ er det underforstĂ„tt at det dreier seg om noen man bruker eller gjĂžr skritt for skritt – enten det handler om Ă„ bevege seg framover pĂ„ en vei eller det er snakk om Ă„ lĂŠre seg noe.

蟶 (chuo)

Kanjitegnet for do er (selvsagt ogsĂ„)satt sammen av to tegn, nemlig 蟶 og 驖. Det fĂžrste av disse to tegnene kan minne om en slags mellomting mellom en lĂžkke-i og en stor L. 蟶 representerer formen pĂ„ et veikryss. Tegnet brukes gjerne i sammenheng med Ă„ gĂ„ eller Ă„ komme i gang. Det kan ogsĂ„ kobles sammen med det Ă„ bevege seg framover.

Det hender at tegnet skrive med 2 og 3 streker Ăžverst til venstre, 蟶,蟶 eller ⻍, men betydningen er den samme, uansett hvordan du skriver tegnet.

驖

Den andre delen av tegnet som do er satt sammen av betyr nakke. Setter man det sammen med andre tegn, kan man fĂ„ ganske artige kombinasjoner. Hvis du for eksempel skriver fot + nakke, blir det ankel (è¶łéŠ–).

Tegnet kan ogsÄ brukes nÄr man fÄr sparken fra en jobb. Da henspiller det gjerne pÄ at man gjerne mistet livet, gjerne med et hugg over nakken, samtidig som jobben i riktig gamle dager.

I vĂ„r sammenheng henviser nakke egentlig kun til en person, og derfor handler tegnet do 道 om en person som passerer et veikryss. Det Ă„ mestre en eller annen form for do 道 er viktig i japansk kultur, og det kan altsĂ„ handle om Ă„ beherske alt fra historikk, religion, utdanning, kunst og sport.

Det er ogsĂ„ viktig at 道 skal ha en Ă„ndelig og moralsk dimensjon. Det man Ăžver pĂ„ skal vĂŠre en del av den personlige veksten til et individ. Et sĂ„nt fokus har dype rĂžtter i den japanske folkesjela. Man skal forsĂžke Ă„ oppnĂ„ Ă„ndelig vekst og indre harmoni.

Judo betyr derfor noe sÄnt som Ä utvikle seg fysisk og mentalt gjennom Ä beherske og Ä utnytte energi og styrke samtidig som man er myk og fÞyelig.

Kilder

Legg igjen en kommentar

0