Sist oppdatert 19.10.2023.
Dette tror jeg er den første romanen jeg har lest der judo spiller en viktig rolle, ikke bare som en bisetning, men som et virkemiddel og som en del av personkarakteristikkene til to av bokas hovedpersoner.
Bonita Avenue er ingen ny roman. Den kom ut allerede i 2010, og i 2016 kom den norske utgaven ut på Font forlag. Da boka kom ut ble den ganske raskt en bestselger, selv om kritikerne var delte i synet på hvorvidt dette var en bra bok. De fleste anmelderne var i utgangspunktet positive til boka, men noen mente av forfatteren gikk litt for langt over stokk og stein når det gjaldt å pøse på med intriger, sammentreff og beskrivelser. Jeg synes at det er nettopp alle de frodige, ekstremt detaljerte beskrivelsene og det vanvittige sammensuriumet av overlappende hendelser som gjør romanen så å si umulig å legge fra seg.
Hyperenergisk fortellerkunst med bivirkninger.
Aftenposten, 21.05.2016
Forfatteren heter Peter Buwalda, og han har faktisk trent en god del judo. I følge flere nettsider har han svart belte i judo, og i løpet av boka blir det ganske tydelig at han har god greie på nederlandsk judohistorikk også. Her nevner kjente navn som Wilelm Ruska og Anton Geesink i tillegg til flere andre legendariske judoutøvere som faktisk har levd.
Hva får du om du blander sex, vold og sport med episk realisme og en dysfunksjonell familie over et halvt tusen sider?
VG, 01.05.2016
Judotreninger og judoteknikker beskrives detaljert, frodig og med en høy grad av troverdighet. Ikke minst spiller teknikken juji-gatame en sentral rolle i et av bokas mange dramatiske vendepunkt.
Det er ekstra fint at detaljene og nyansene i alle skildringene som har med judo å gjøre er ivaretatt i den norske versjonen av Bonita Avenue. Her må oversetteren Hedda Vormeland har gjort et skikkelig stykke arbeid.
Bra tips. Skal sjekkes