Barns motoriske utvikling

Sist oppdatert 04.09.2021.

Gode judotrenere bør ha kunnskaper om hvordan menneskekroppen utvikler seg – ikke bare rent biologisk, men også mentalt, fysisk og motorisk. Dette er spesielt viktig kunnskap for alle som er trenere for barn og ungdom. I løpet av disse årene er kroppen i voldsom utvikling, og det er det viktig å ta hensyn til. Nedenfor inner du en generell oversikt over barns motoriske utvikling.

Informasjonen du kan lese her er ganske generell, og egner seg derfor godt som en kjapp huskeliste. Dersom du ønsker mer detaljerte opplysninger, finnes det mange bøker om dette emnet.

Hva kan man trene på ulike alderstrinn?

Dette spørsmålet er det så å si umulig å gi et sikkert og entydig svar på, men tabellen nedenfor viser en grov oversikt som mange kan gå gode for. Det er viktig å være klar over at barn og ungdom på samme alderstrinn kan befinne seg på forskjellige utviklingstrinn i denne modellen.

4-5 år – Når barna er såpass små er det vanlig at man ser etter de viktigste og mest grunnleggende motoriske ferdighetene: krype, rulle, gå, løpe, hoppe, hinke, balansere, klatre, henge, kaste, gripe, fange, smyge og så videre.

mats-sommervold-eqcKMO-hTJc-unsplash
Judotrening for barn

Mats Sommervold

Det er viktig at barnet får en allsidig bevegelseserfaring i denne perioden. Interessen og oppmerksomheten skifter fort, og barnet er lite mottakelig for oppgaver med bestemte løsninger.

5-6 år – Når barna når denne alderen oppnår de et modenhetsnivå som skiller seg klart fra tidligere. Mange bevegelser modnes og samordnes. Kroppslig aktivitet får stor betydning for barnets personlighetsutvikling.

Barnets handlinger og adferd er i stor grad fysiske og motoriske. Følelsen av å lykkes eller mislykkes henger ofte nøye sammen med de fysiske ferdighetene til barnet.

7-9 år – I denne perioden går barna inn i en roligere motorisk periode, der de har større kontroll, bedre balanse og bedre koordinerte bevegelsesmønstre. Lek, øye/hånd- og øye/fot-koordinasjonen blir godt utviklet i denne tiden. Barnet lærer lett å løpe. Barnet er inne i en rolig vekstperiode som varer fram til puberteten. Dette er den mest gunstige perioden for motorisk trening.

8-12 år – Nå kan barna øve på finmotoriske bevegelser som er i grenselandet mellom lek og idrettslige øvelser. Grunnprinsippet må være allsidighet.

Enlarge

Skjermbilde-2020-06-23-kl.-15.28.07
Oversikt over barns motoriske utvikling

Arne Midtlund

Når man skal arbeide med barn i bevegelse, bør man kjenne til enkelte egenskaper ved den motoriske utviklingen. Samtidig må man være klar over at selv om utviklingen gjerne skjer i en viss rekkefølge, så er det ikke alle barn som utvikler seg i samme tempo. Sunne og friske jenter kan få sin første menstruasjon (menarche) en eller annen gang mellom 10 og 17 år.

Dette vet vi jo, men det er ganske mange som glemmer dette i det øyeblikk de står som trener for en gruppe barn eller ungdommer. I praksis betyr dette at man ikke uten videre kan stille samme krav og ha samme forventninger til jenter på samme alder. Tilsvarende forskjeller finner man også hos gutter.

Generelt kan man si at alle individer først lærer seg å mestre enkle bevegelser, og deretter forsøker de seg på mer sammensatte og kompliserte former for bevegelser. Dere har sikkert hørt at man må lære å krabbe før man kan lære å gå. Dette er som oftest sant.

I tillegg er det slik at man først lærer seg å utføre en bevegelse en gang før man kan gjenta bevegelsen flere ganger rett etter hverandre. Dette er et grunnleggende prinsipp under innlæring av judoteknikker. Det mest avanserte man kan trene på er å sette sammen ulike bevegelser til en helhet. Et godt eksempel på dette er et hvilket som helst judokast.

Kilde

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, fikk 1. dan i 1989 og begynte å lage disse nettsidene i 1997. I 2021 startet jeg en podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.