JudoMania > > 10 uhĂžflige handlinger i Japan

10 uhĂžflige handlinger i Japan

Sist oppdatert 01.05.2025.

Det er alltid spennende Ă„ besĂžke andre land. Kulturen, skikkene, maten og folkene du mĂžter er ofte ganske annerledes enn det du er vant til hjemme. Og akkurat det er jo halve moroa! I Japan, et land kjent for bĂ„de tradisjoner og teknologi, er det mye som kan overraske deg – sĂŠrlig hvis du kommer rett fra Europa. Her er noen ting som skiller seg ut – og som det er greit Ă„ vite om fĂžr du reiser. Vet du om flere? Legg gjerne igjen en kommentar!

Kultursjokk i Japan? Her er noen ting du bĂžr vite fĂžr du drar!

Japansk street food

1. Ikke gÄ og spis samtidig

I Japan blir det sett pĂ„ som lite hĂžflig Ă„ spise mens du gĂ„r i gatene. Har du kjĂžpt deg en onigiri eller en takoyaki fra en bod, er det vanlig Ă„ stoppe opp og spise ferdig fĂžr du gĂ„r videre. Mange stĂ„r diskret i nĂŠrheten av utsalgsstedet og spiser, eller setter seg pĂ„ en benk hvis det finnes. Unntaket? En iskrem i solsteiken – den kan fĂ„ passere.

Stillhet pÄ transport

2. Taushet er gull i kollektivtrafikken

PPĂ„ t-banen, toget og bussen er det knapt en lyd. Det er nesten fascinerende stille. Ingen hĂžylytte samtaler, ingen TikTok-videoer pĂ„ hĂžyttaler, og absolutt ingen som tar telefonen og roper «Hallo, jeg er pĂ„ banen!». Det er faktisk vanlig Ă„ sette mobilen pĂ„ «manner mode» – altsĂ„ lydlĂžs – og bare bruke den til diskret scrolling.

Skjenk andre

3. Skjenk til andre, ikke deg selv

Er du ute og spiser eller drikker med en gruppe, skal du aldri skjenke vann, Ăžl eller te til deg selv. Det hĂžres kanskje rart ut, men i japansk kultur er det en mĂ„te Ă„ vise respekt og omsorg for hverandre pĂ„. Du skjenker for sidemannen din – og fĂ„r det samme tilbake. En slags sosial utveksling av vennlighet.

Spisepinner i ris

4. Ikke stikk spisepinnene ned i risen

Du skal aldri stikke spisepinnene dine rett ned i risbollen. Dette minner om rituelle handlinger knyttet til begravelser i Japan, og regnes som et kraftig tabu. I stedet legger du dem pent over bollen eller pÄ en egen holder hvis det finnes.

Ikke gi tips

5. Ikke gi tips

I Japan gir man ikke tips. Det hĂžres nesten utrolig ut for mange av oss som er vant til Ă„ legge igjen noen ekstra mynter pĂ„ bordet, men i Japan regnes det som unĂždvendig – og i noen tilfeller faktisk uhĂžflig. God service er nemlig en selvfĂžlge, ikke noe du trenger Ă„ belĂžnne med penger.

Slurp i vei

6. Lag gjerne lyder nÄr du spiser

Her kommer en gladnyhet for alle som elsker ramen: Det er helt greit – ja, faktisk Ăžnskelig – Ă„ lage lyd nĂ„r du spiser nudler. Å slurpe viser at du nyter maten, og at du setter pris pĂ„ innsatsen som er lagt ned i retten. SĂ„ ikke vĂŠr sjenert – slurp i vei!

Sumimasen

7. Si «unnskyld» heller enn «takk»

I mange situasjoner er det vanligere Ă„ si «sumimasen» – som betyr unnskyld – i stedet for «arigato» nĂ„r du vil vise takknemlighet. For eksempel nĂ„r noen holder dĂžra Ă„pen for deg eller gir deg plass i kĂžen. Det handler om Ă„ anerkjenne at du kanskje har gjort bry for noen, og si unnskyld for det, heller enn Ă„ takke for tjenesten.

Ikke snyt deg offentlig

8. Ikke snyt deg offentlig

SnĂžrrete neser er ikke noe man viser fram i Japan. Å snyte seg pĂ„ gata, eller enda verre – pĂ„ bussen eller i butikken – blir sett pĂ„ som veldig uhĂžflig. Mange japanere bruker munnbind, og heller snufser diskret enn Ă„ dra frem lommetĂžrkle. Apropos det: Å bruke et stofflommetĂžrkle flere ganger blir sett pĂ„ som uhygienisk. Bruk papir – og finn et privat sted.

Gaver

9. Ta alltid med gave

Blir du invitert hjem til noen, skal du alltid ta med en gave. Det trenger ikke vĂŠre noe stort – sĂžtsaker, te eller en liten suvenir fra hjemlandet ditt gjĂžr susen. Mange bruker frukt. UnngĂ„ gaver som tar stor plass! Det viktigste er gesten. Og nĂ„r noen gir deg en gave, takker du fĂžrst nei – som en slags hĂžflig refleks – fĂžr du etter hvert takker ja og uttrykker stor takknemlighet. Det hele er nesten som et lite, hĂžflig skuespill.

Ikke del sushi

10. Ikke del sushi-biter i to

Det kan vĂŠre fristende Ă„ dele en stor sushi-bit hvis du synes den er vanskelig Ă„ spise hel, men i Japan regnes det som lite respektfullt. Sushi er en kunstform – nĂžye balansert og komponert. Å dele den i to er som Ă„ rive et dikt i to midt pĂ„ en linje. Ta hele biten i ett jafs – det er slik det skal gjĂžres.

Kilder

Legg igjen en kommentar

0