JudoMania > , > 10 tips for oppvisninger i judo

10 tips for oppvisninger i judo

Sist oppdatert 09.12.2023.

Jeg har vært med på mange judooppvisninger – enten som aktiv deltager eller som tilskuer. Kvaliteten på slike demonstrasjoner varierer veldig. Hvis man skal ha en judooppvisning for publikum, er det flere elementer man bør tenke på. Her er noen tips som kan være greie å huske på.

1. Fokuser på store teknikker

Husk at publikum aller helst vil se et forrykende show. Det er lite sannsynlig at de kom for å se oppvarmingsøvelser og uttøyning. Kjør på med luftige teknikker, armbend, noen kvelinger og kanskje til og med et holdegrep eller to. Hvis du har en øvelse eller to som kan utføres av eller på publikum, så vekker det vanligvis begeistring.

Store teknikker og overdrivelser kan fungere.

2. God sikt

Det er viktig at alle tilskuerne ser hva som foregår. Mange judoteknikker forgår ved hjelp av ulike former for fotarbeid, og dermed blir det et sentralt poeng å sørge for at tilskuerne ser føttene til både tori og uke.

3. Kun korte forklaringer

Blant tilskuerne er det helt sikkert noen som ikke vet hva judo dreier seg om i det hele tatt. En kort forklaring kan være greit i slike tilfeller. Ta for eksempel med litt historikk, typiske kjennetegn og positive faktorer. Si lite, og si det høyt, tydelig og enkelt.

4. Unngå sammenligninger

Hvis du skal holde en muntlig presentasjon om judo, så bør du snakke om det du kan noe om. Ikke prøv deg på detaljerte sammenligninger av judo og andre kampformer du så vidt vet hva dreier seg om. Forsøk på å snakke negativt om andre retninger faller sjelden i god jord.

5. Gjør det realistisk

Bruk de beste og mest erfarne utøverne i klubben når farlige eller avanserte teknikker skal demonstreres. I judo er det selvsagt et viktig poeng at søte, små barn klarer å kaste store, skjeggete menn i bakken. Men ikke la det være hovedelementet i oppvisningen. De fleste tror egentlig ikke på det uansett.

6. Ta bilder og film av oppvisningen

Bruk nettsidene til klubben eller nettsider som Youtube eller Flickr i etterkant slik at flere kan få seg den flotte oppvisningen.

7. Begrens bruken av kata

Judo kata egner seg bra til oppvisning, men velg en liten del av en kata. Det kan bli kjedelig for folk som ikke har trent judo å se for eksempel hele Nage-no-kata.

8. Bruk gode judobilder

Muntlige presentasjoner av judo er nesten umulig uten visuelle hjelpemidler. Skaff deg noen skikkelig gode judobilder for å støtte framføringen din, og – ikke minst – bruk korte og kule filmsnutter fra nettet. Her finnes det masse!

9. Øv på noen synkroniserte elementer

Det kan være ganske imponerende å se utøvere gjøre enkle øvelser samtidig. Det er ikke så vanskelig å få til i praksis, men effekten er ganske stor. Det ser rett og slett veldig bra ut!

10. Tilpass deg målgruppa.

Det er forskjell på oppvisninger som skal vekke interesse hos barn og oppvisninger som skal være interessante for pensjonister, for å si det enkelt.

Kilde

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00