JudoMania > Viking Cronholm

Viking Cronholm

Sist oppdatert 19.05.2023.

Viking Cronholm (27.08.1874 – 31.01.1961) introduserte jujutsu for det svenske folket allerede i 1907. Dermed ble jujutsu den første kampformen fra Asia som svenskene fikk kjennskap til.

Viking Cronholm var sønn av Axel Cronholm som var en såkalt “vice häradshövding“, det vi på norsk ville kalt for stedfortredende distriktssjef. Faren til Viking Cronholm var også grunnleggeren av Jönköpings juridiske byrå. Familien hørte altså til et overklassemiljø i det svenske samfunnet.

Jiu jitsu för järnvägstjänstemän, Viking Cronholm undervisar, Uppsala juni 1944

Viking Cronholm var opptatt av idrett, men det fikk lite eller ingen støtte på hjemmebane. I stedet tok faren ham ut av skolen og sendte sønnen sin til sjøs. Dette ble faktisk en god opplevelse for Viking Cronholm som lærte mye om verden på sine reiser.

I 1891 – 1893 utdannet Cronholm seg til fysioterapeut ved Liedbeckska Institutet i Stockholm, og i 1895 – 1900 oppholdt han seg i Chicago. Her ble han introdusert for boksing, og han vant en tittel i Portland. Cronholm tjenestegjorde til og med i den amerikanske hæren.

Viking Cronholm reiste etter hvert tilbake til Stockholm, men 30 år gammel og nygift dro han nok en gang utenlands. Nå gikk turen til Cape Town i Sør-Afrika. Der åpnet Cronholm sitt eget institutt for fysioterapi. Etter et par år flyttet han til Johannesburg, og der fikk han jobb på Carlton Hotel som instruktør i Lingymnastikk.

Det var på Carlton Hotel han ble introdusert for jujutsu av engelske og japanske instruktører. Noen hevder at det ikke var jujutsu, men Jigoro Kanos form for judo har lærte.

I 1907 startet Cronholm jujutsu-treninger i Fäktklubben på Smålandsgatan i Stockholm. Han var også aktiv når det gjaldt å promotere boksing.

I 1908 ga han ut en liten bok med navnet Jiu-Jitsu Tricks. Den var skrevet på svensk, og etter hvert kom boka ut på norsk med navnet Jiu-jitsu grep.

På starten av 1900-tallet var Viking Cronholm en flittig brukt instruktør av politifolk, militære og ansatte i kriminalomsorgen.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00