JudoMania > , , > Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt

Sist oppdatert 26.02.2024.

Theodore Roosevelt (1858-1919) var den 26. presidenten i USA (1901-1909). I 1906 fikk han Nobels fredspris for sin rolle som fredsmegler mellom Russland og Japan. Han var den, til da, yngste presidenten i USA – bare 43 år gammel. Han ble ganske populær – ikke minst på grunn av sin folkelige stil. Roosevelt var opptatt av at presidenten skulle være “a steward of the people”.

Theodore Roosevelts favorittuttrykk var: “Speak softly and carry a big stick.” Roosevelt tok initiativet til byggingen av Panama-kanalen.

Teddy Roosevelt, Public domain, via Wikimedia Commons

Under en reise til Milwaukee i forbindelse med en valgkamp, ble han skutt i brystet av en fanatiker. Roosevelt kom seg raskt på bena igjen, men hans kommentar til det som skjedde, er betegnende for hans innstilling til livet: “No man has had a happier life than I have led; a happier life in every way.”

Roosevelt og judo

Theodore Roosevelt var nesten blind, og i beste fall svært nærsynt – i tillegg var han nesten stokk døv. Han hadde astma, svake armmuskler og problemer med bena. Roosevelt var også plaget av ulike virusinfeksjoner.

Til tross for de fysiske problemene han hadde gjorde Roosevelt mye for utbredelsen av judo i USA. Han fikk svart belte (1.dan) i judo, og han bygde en dojo i Det Hvite Hus.

I tillegg til dette fortelles det at Theodore Roosevelt var glad i naturen, og at han levde et svært aktivt liv. Roosevelt må kunne betegnes som en allsidig person.

I do not like to see young Christians with shoulders that slope like a champagne bottle.

Theodore Roosevelt

Roosevelt ble trent av den legendariske judotreneren Yoshitsugu Yamashita (10. dan). Yamashita var Jigoro Kanos personlige venn og en av hans favorittutøvere.

I mars 1904 ble det arrangert et møte mellom Roosevelt og Yamashita i Det Hvite Hus. Roosevelt hadde lært noen jujutsu-teknikker tidligere, men det han fikk demonstrert av Yamashita var et helt system i stedet for fragmentariske teknikker. I tillegg var ingen av teknikkene Yamashita viste oppstilte eller kunstige; de var virkelige.

Noen mistenker Roosevelt for å ha trent judo som en del av valgkampen. Andre antyder til og med at hovedmålet med treningen var å gå ned i vekt. Uansett førte treningen til mye positiv omtale i pressen.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00