Shuai jiao

Shuai jiao er kort fortalt kinesisk bryting, men det ligner mest av alt på judo. Ordet shuai betyr “å kaste i bakken”, og jiao kan skrives med ett av to tegn der den eldste skrivemåten betyr “horn” og det andre betyr “bryte eller feie med bena”.

Selv om teknikkene i shuai jiao er flere hundre år gamle, ble ikke kampformen systematisert før i 1928 av Goushu Institute i Nanjing. Da fikk man blant annet konkurranseregler.

Enlarge

Shuaijiao_masters_tianjin_1930
Shuai jiao-mestere, 1930

Ukjent, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

I våre dager er kampformen særlig populær i Mongolia. Man trener også på shuai jiao i politiet i Kina og Taiwan.

Teknikker i shuai jiao

En viktig forskjell mellom judo og shuai jiao er at utøverne i den sistnevnte kampformen ikke bruker jakken til motstanderen for å feste grep. Shuai jiao kan like gjerne trenes uten jakker.

Hurtig fotarbeid med feiinger og lave spark, kombinert med hurtige bevegelser og slag som forsterker kraften i et kast er typisk for shuai jiao.

Shuai jiao

Mange mener at man bør ha litt treningserfaring med andre kampformer før man begynner å trene shuai jiao. Det er fordi treningsformen er fysisk krevende, særlig for ben, rygg og midje. Hvis man ikke er vant til å bruke fallteknikk vil nok det føles utvant også.

I shuai jiao deler man kastteknikkene inn i to deler: balansebrudd og inngang, for å bruke judoterminologi. Man må skape en ubalanse hos den man skal kaste. Det vil si at man på en eller annen måte må få vedkommende til å bevege seg. Kun da kan man gjøre et eller annet for å kaste noen i bakken.

1280px-Shuaijiao_gravure_wang_IMG_3077_r1
Shuai jiao-oppvisning, del av et større bilde

Wuyouyuan part of an early XX century chinese drawing, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Grunnleggende trening i shuai jiao fokuserer på grepstrening, kroppsbevegelser og fotarbeid. Disse elementene trenes separat og gjerne uten partner før man setter alt sammen til effektive kast. I tillegg til teknikktrening og kamptrening, har man i shuai jiao en treningsformer som kan minne om en blanding av grunnleggende karatetrening og linjegymnastikk – både med og uten vekter.

Draktene i shuai jiao

Det er vanlig at man har korte jakker, belte, lange bukser og sko når man trener på shuai jiao. Det fleste kast utføres helst på matter.

Min konklusjon

Shuai jiao ser ut som en morsom og judorelevant treningsform. Jeg kunne godt tenkt med å prøve noen økter med denne kampformen.

Kilder

Bilde

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Les mer her