JudoMania > > Samuraien og den gamle mannen

Samuraien og den gamle mannen

Sist oppdatert 20.03.2023.

En eldre mann kom ved et uhell til å skumpe borti en samurai. Samuraien ble bråsint og utfordret den eldre herren til duell. Den gamle mannen var mester i den tradisjonelle teseremonien, men han visste absolutt ingenting om det å slåss. Derfor oppsøkte han Miyomoto Musashi som mange andre gjorde på denne tida – når vi ville lære å bruke sverdet i kamp.

Da den eldre mannen møtte Musashi, spurte han simpelthen: “Hvordan kan jeg dø en ærefull død?”

Musashi ble overrasket. De aller fleste kom til ham for å lære hvordan de skulle ta livet av andre ved hjelp av sverdet. “Hvem er du”, spurte han.

“Jeg er ingen”, svarte den eldre herren, “bare en te-mester”.

“Ja, men så lag litt te til meg da”, sa Mushasi med sitt bredeste smil.

Te-mester, som bare var et par timer unna sin sikre død, tilberedte te til Musashi, og dette ble gjort med et fokus som var så imponerende at sverdmesteren Musashi sa at han trygt kunne reise hjem igjen, for han var nemlig mer enn i stand til å dø en ærefull død.

Tidspunktet for duellen hadde passert med god margin, og samuraien (som hadde ankommet i god tid) var frustrert. “Endelig, der er du! La oss komme i gang! La oss slåss!”

Te-mesteren sa ingenting, men bukket dypt for sin motstander. Han knelte, la sverdet på bakken foran seg og bukket enda en gang.

Etter en liten evighet løftet han sverdet over hodet sitt, fortsatt mens han satt i en knelende posisjon – helt uten en bevegelse.

Samuraien ble både skjelven og helt satt ut av den eldre mannens oppførsel. “Kanskje dette ikke var det lureste jeg har gjort”, tenkte samuraien.

Solen som ble reflektert i temesterens sverd ga et blodrødt gjenskinn som forbløffet den hissige samuraien: “Er det mitt blod? Er jeg allerede død?” Samuraien falt ned på kne og unnskyldte seg både intenst og ydmykt overfor den gamle mannen.

“Jeg beklager, mester! Vær så snill å tilgi meg.” Den gamle temesteren sa ingenting, samlet sammen tingene sine, og gikk rolig derfra. Samuraien løp etter ham. “Vær så snill å la meg være din elev”, ba han.

Til slutt ga den gamle mannen etter for maset til den unge samuraien. Samuraien visste hvordan han skulle slåss, men det var også alt. Mesteren underviste den unge mannen i hvordan han skulle kontrollere tanker, følelser og alt det mentale.

Kilde

The tea master. – Chang’s Hapkido – traditional martial arts training in London

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Les mer her

0:00
0:00