JudoMania > , > Paul Bonét-Maury

Paul Bonét-Maury

Paul Bonét-Maury (f. 1900 – d. 1972) både grunnla, og ble den første presidenten i, Det franske judo- og jujutsuforbundet. Det skjedde like etter andre verdenskrig, 4. desember 1946. Bonét-Maury var president i forbundet i 10 år, helt til 1956.

I våre dager har Det franske judoforbundet også ansvaret for “jujutsu, kendo og assosierte disipliner”, og slik har det vært mer eller mindre fra oppstarten.

Paul Bonét-Maury hadde en variert idrettsbakgrunn med blant annet erfaring fra fotball, rugby, boksing, langrenn, svømming, seiling, tennis og så videre. Men det var spesielt i kampsport som judo, jujutsu og bryting han utmerket seg. Å utmerke seg gjorde han også akademisk ved blant annet å oppnå en doktorgrad i farmasi.

Paul Bonét-Maury var svært aktiv i løpet av 1940-tallet (og egentlig helt fram til 1970-tallet). Han møtte Jigoro Kano, han var med å stifte jujutsu-, judo- og bryteklubber. Han var president i ulike forbund knyttet til kampformer. Han var som nevnt president i det franske judoforbundet fram til 1956. Deretter var han generalsekretær i det internasjonale judoforbundet helt til 1971 da han trakk seg fra stillingen av helsemessige årsaker.

Paul Bonét-Maury var den andre franskmannen som fikk svart belte i judo. Etter hvert fikk han femte dan, og etter sin død fikk han 6. dan.

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00