svart belte
JudoMania > , > Meningen med det svarte beltet

Meningen med det svarte beltet

Sist oppdatert 21.03.2023.

En judoutøver satt på knærne foran treneren sin. De deltok i en seremoni der utøveren skulle motta et svart belte etter år med hard trening.

“Før du kan motta det svarte beltet, må du bestå en siste test”, sier sensei til en unge utøveren.

“Jeg er klar”, svarer den spente utøveren. Han ser kanskje for seg at de skal gå enda en kamp før beltet kan overrekkes.

“Du må svare på et essensielt spørsmål: Hva er meningen med det svarte beltet?”

“Enkelt, det er slutten på reisen min”, svarer utøveren. “Det er en velfortjent belønning for alt det harde arbeidet jeg har lagt ned i treningen.”

Mesteren venter tålmodig på et mer utdypende svar. Han er helt tydelig ikke fornøyd med svarer. Til slutt sier sensei: “Du er ikke klar for det svarte beltet. Kom tilbake om et år.”

Et år sendere er utøveren tilbake igjen. På nytt kneler han foran mesteren, og igjen skal han svare på spørsmålet: “Hva er meningen med det svarte beltet?”

“Det er et symbol på noe spesielt, og det er den høyeste utmerkelsen i vår kampform”, svarer utøveren.

Nok en gang venter mesteren på et mer utfyllende svar, men utøveren har ikke mer å legge til. Til slutt sier sensei: “Du er ikke klar for det svarte beltet. Kom tilbake om et år.”

Enda et år passerer. Studenten kommer tilbake, kneler foran sin sensei, og han hører på nytt spørsmålet: “Hva er meningen med det svarte beltet?”

Denne gangen svarer utøveren: “Det svarte beltet representerer ikke slutten på en reise, men begynnelsen på en livslang og evigvarende reise. Det er starten på en reise der man er på jakt etter en stadig høyere standard på alt man gjør – både på judomatta og i livet ellers.”

“Det stemmer!” sier mesteren. “Du er nå klar for å motta det svarte beltet. Nå begynner din reise.”

Kilde

  • MI Magazine (2004, nr. 3), Black Belt

Bilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00