Glima

Sist oppdatert 08.05.2021.

Glima er en islandsk form for bryting. Det sies at bryteformen stammer fra vikingene omkring år 900. Glima er islandsk nasjonalidrett, men kampformen har svært liten utbredelse ellers i verden. Referansene til glima og andre brytelignende øvelser er det flere av i nordisk litteratur.

Æresbegrepet står sentralt i glima, og glima-kodeksen kalles Drengskapur. I Drengskapur verdsetter man rettferdighet, respekt for motstanderen og evne til å ivareta motstanderens sikkerhet. Glima skal kun ha blitt brukt som vennlig konkurranse, ikke som vikingenes selvforsvar eller kampform i strid. Det er fire regler som gjør at glima skiller seg fra andre former for bryting:

  • Motstanderne skal alltid stå oppreist.
  • Motstanderne sirkler rundt hverandre hele tiden. Bevegelsene minner om vals.
  • Det er ikke tillatt å lande på motstanderen, eller å dytte den andre ned i bakken.
  • Motstanderne skal se over skulderen til den andre i størst mulig grad fordi man skal føle seg fram til riktig bruk av teknikk.

Glima er en utpreget gentleman-sport, og den vanligste formen for glima (buksetagsglima) ser riktig så fredelig ut. Det samme kan sies om axlatók som kan virke mer som en styrketest enn en kampform.
Lausatagsglima er den mest selvforsvarslignende formen for glima. Man kan visstnok trene denne formen et par steder i Norden. Fortsatt er hensynet til motstanderen det viktigste. Det er om å gjøre å få den andre i bakken mens man selv blir stående oppreist. Dersom begge havner på bakken på likt, prøver man å reise seg samtidig som man holder den andre nede.

Glima

Teknikkene i glima

Det er åtte hovedteknikker (bragder) i glima. Disse kan settes sammen på ulike måter slik at det totale antall teknikker og metoder i glima havner på omtrent 50. Teknikkene kan minne om judokast som tomoe-nage, hiza-guruma, yoko-gake og andre feiinger.

Kilder

Bilde

  • Willem van de Poll, CC0, via Wikimedia Commons

Om Arne Midtlund

Jeg har trent judo siden 1983, fikk 1. dan i 1989 og begynte å lage disse nettsidene i 1997. I 2021 startet jeg en podcasten JudoMania. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen siden 1998, er lektor med opprykk og har en mastergrad i multimedia og utdanningsteknologi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.