JudoMania > , > Fokus og oppmerksomhet

Fokus og oppmerksomhet

Sist oppdatert 20.11.2023.

Noe av det jeg liker best med judotreningen er at den krever fullt fokus og full oppmerksomhet på det som foregår på matta. Det er ikke mulig, eller i alle fall vanskelig, å gjennomføre teknisk trening, randori og alt annet som skjer i løpet av en treningsøkt uten å være der med kropp og hode.

Forskning har faktisk vist at folk som trener kampformer (judo, karate, taekwondo og så videre) er mer fokuserte og reagerer raskere også i andre situasjoner. Det er gjort mye forskning som viser at kampsport kan ha positiv effekt på de kognitive evnene til barn, men nå er det også vist at å trene for eksempel judo kan være svært gunstig også for voksne.

21 kampsportutøvere gjennomførte en test som kalles “The Attention Network Test”. Gruppa med kampsportutøvere besto av utøvere med erfaring i karate (5), taekwondo (3), kickboxing (3), jujutsu (3), tai chi (2), judo (2), thaiboksing (2) og kung fu (1). Kontrollgruppa besto av 27 personer uten slik erfaring.

Testen skjer på PC, og den varer omtrent en halvtimes tid. Poenget med testen er å se hvor raskt man avdekker avvikende former, mønstre og strukturer på skjermen. Noen av deloppgavene skjer med et varsel om at nå kan det være greit å følge med, mens andre skjer uten et forhåndsvarsel.

Det var spesielt i deloppgavene uten forhåndsvarsel at kampsportutøverne gjorde det bra og signifikant bedre enn kontrollgruppa. Konklusjonen ble også styrket av at de utøverne som hadde trent lengst gjorde det best. Det var ingen målbar forskjell mellom utøvere i ulike kampformer.

Kilde

  • Jin Fan, Bruce D. McCandliss, Tobias Sommer, Amir Raz, Michael I. Posner; Testing the Efficiency and Independence of Attentional Networks. J Cogn Neurosci 2002; 14 (3): 340–347. doi: https://doi.org/10.1162/089892902317361886
  • Johnstone, A., & Marí-Beffa, P. (2018). The effects of martial arts training on attentional networks in typical adults. Frontiers in Psychology9(FEB), 1–9. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00080

Bilde

  •  @spencerpa440 via Twenty20

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00