JudoMania > > Doping

Doping

Sist oppdatert 09.12.2023.

Doping i idrett har stått på dagsordenen de siste ukene. Det startet med avsløringene av den verdenskjente Lance Armstrong, og det har fortsatt med innrømmelser av blant andre tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard.

Selv om mange mener at sykkelsporten er spesielt utsatt for misbruk av doping, så er doping en utfordring for en hel idrettsverden. Det er heller ikke slik at judo er dopingfritt. Judoutøvere har dopet seg, og noen utøvere har blitt tatt for doping. Antall utøvere som har testet positivt i judo er omtrent det samme som gjennomsnittet for de andre olympiske idrettene.

De mest omtalte tilfellene av doping i judo dreier seg om Estela Rodríguez Villanueva (Cuba) og Nicholas Delpopolo (USA). Sistnevnte testet positivt for marijuana under OL i London 2012. Villanueva ble tatt for doping under OL i Atlanta i 1996.

Jeg kjenner ikke til at noen norske utøvere har blitt tatt for doping eller at noen har blitt mistenkt for dopingbruk. Det eneste jeg kan komme på i farten er at jeg spurte en av trenerne mine på slutten av 80-tallet om han visste om norske utøvere som hadde dopet seg. Han svarte nei på dette, men han nevnte at det var en utøver som hadde gått mistenkelig mye opp i vekt på kort tid for noen år siden.

Norges Judoforbund skriver på sine nettsider at ingen har blitt tatt for doping i norsk judo siden man startet å registrere resultater av dopingkontroller i år 2000.

I løpet av mine år som aktiv konkurranseutøver opplevde jeg kun én uanmeldt dopingkontroll (i Holmenhallen i Asker). Det føltes betryggende at slike kontroller fant sted, og at utøvere som velger å dope seg dermed får en vanskeligere situasjon.

Jeg er fornøyd med å tilhøre et forbund og en idrett som tar klart avstand fra doping. Etter min mening ville det å dope seg, i tillegg til det helt åpenbare som at det ikke er lov, vært helt i strid med alle de grunnleggende prinsippene i judo.

I juni 2011 anbefalte Norges Judoforbund alle klubber og utøvere om å gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram Ren Utøver. Det har jeg gjort, og det anbefaler jeg alle judoutøvere å gjøre. Kurset tar omtrent en times tide, og du får diplom og greier! Hvorfor ikke gjøre det etter en trening eller i sammenheng med et informasjonsmøte om antidoping?

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00