Donn F. Draeger

Sist oppdatert 07.02.2024.

Donald Frederick Draeger (født 15. april 1922 – død 20. oktober 1982) var ekspert på asiatiske kampformer. Han bodde og trente i Asia i flere tiår, særlig i Japan, og dette gjorde ham i stand til å skrive bøker og artikler som er aktuelle i våre dager også. Han skrev over 20 bøker om kampformer.

Draeger begynte med jujutsu allerede 7 år gammel. Etter hvert begynte han med judo, og allerede 10 år gammel ikk han blått belte. 26 år gammel ble Draeger tildelt 4. dan i judo.

Utgangspunktet for Donn F. Draegers erfaringer med kampformer var at han tjenestegjorde som offiser i Stillehavet. I løpet av tiden han var i Asia fikk han kontakt med folk som trente flere forskjellige kampformer.

Donn Draeger var 188 cm høy og han veide mellom 89 kg og 97 kg. Han var altså en ruvende skikkelse fysisk, og han var i tillegg en dyktig kampsportutøver.

Donn F. Draeger var en av de som grunnla Amateur Judo Association i USA, og han tok del i stinelsen av Judo Black Belt Federation som senere skiftet navn til United States Judo Federation (USJF).

Donn F. Draeger var også medlem i Nihon Kobudo Shinkokai som er den eldste japanske organisasjonen som driver med klassiske kampformer.

Donn F. Draeger og Sean Connery

I denne filmsnutten ser vi Donn F. Draeger som stuntmann for Sean Connery i James Bond-filmen “You only live twice”. Dette opptaket er fra Himeji, Japan, august 1966.

Donn Draeger var kjent som en autoritet det gjelder kampformer og kampsportkultur fra Asia. Han ble det første ikke-japanske instruktøren på Kodokan i Japan, og han ble den første ikke-japanske som demonstrerte en kata (som tori) i All-Japan Judo Championships og OL i 1964.

Donn F. Draeger døde 20. oktober 1982 av kreft i leveren.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

Les mer her

0:00
0:00