Sist oppdatert 04.04.2024.
Matsutaro Shoriki ble født 11. april 1885, og han døde 9. oktober 1969. Han vokste opp i Daimon, Toyama, som ligger sentralt i Japan. Som barn trente han for det meste svømming og kendo. Men da han studerte jus på Tokyo Imperial University Law School, prøvde han seg på judo, og her gjorde han det ganske bra i flere konkurranser.
Matsutaro Shoriki jobbet seg raskt oppover og satt i styret til Tokyo Metropolitan Police fra 1913 til 1924. Han var med på å slå ned et studentopprør ved Waseda-universitetet i 1917. Her var det ingen nåde for noen. I tillegg brukte han en såkalt «honningfelle» da han lurte tre professorer på Waseda-universitetet ved hjelp av kvinnelig massør som poserte som kommunist.
Men han hadde sine gode sider også. I 1918 forutså han muligheten for at opptøyer og protester i Toyama, der han selv ble født, skulle spre seg til Tokyo. Han marsjerte sammen med opprørerne med sverdet i sliren, for å vise at han hadde fredelige hensikter. Da en stor og skarp stein traff ham i hodet, hadde han mot til å tale rolig til mobben. Han ba dem om å roe seg ned, og det at han gjorde dette med blodet strømmende nedover ansiktet gjorde inntrykk. I en biografi, som flere oppfatter som en selvbiografi «Shoriki: Miracle Man of Japan» (1957), står det at dette framsto som den største «åndens seier» i livet hans.
I 1924 fikk han sparken på grunn av den såkalte Namba-hendelsen som var et attentantforsøk på regenten Hirohito.
I 1924 kjøpte han avisen Yomiuri Shimbun. Ganske raskt forandret han avisa fra å være venstreorientert til å bli et talerør og utstillingsvindu for mer populistiske, erotiske og høyrevridde saker. Avisa presenterte saker som ligner på det som ville gått viralt i dagens sosiale medier. I årene mellom 1924 og 1937 vokste opplaget fra 58 000 til 800 000, og Yumiuri ble Tokyos største avis.
Etter hvert ble han en mektig mediemogul som blant annet grunnla Japans første kommersielle tv-kanal, Nippon Television Network Corporation. The Economist kaller Shoriki for «Japan’s Citizen Kane».
I Japan er man generelt opptatt av at folk skal være beskjedne på egne (og noen ganger andres) vegne. Derfor er mange viktige japanske personligheter knapt kjent utenfor Japans grenser. Shoriki var på ingen måte beskjeden. Ifølge avisa The Economist var han både hensynsløs og på grensen til megaloman.
Shoriki er faktisk mest kjent som den som gjorde baseball til en stor idrett i Japan. Det blir sagt at han i utgangspunktet innførte profesjonell baseball i Japan, for å kunne selge enda flere aviser. I 1934 arrangerte han en stor turnering med japanske og amerikanske lag som spilte mot hverandre.
Rett etter andre verdenskrig satt Shoriki en stund i fengsel, men han ble løslatt da amerikanske myndigheter fant ut at de fleste anklagene mot ham ikke hadde rot i virkeligheten.
Shoriki var aktiv innen politikk, og han var delaktig i utviklingen av det japanske atomprogrammet. Av enkelte ble han kalt «den japanske atomenergiens far». Det er også flere som mener at Shoriki var hemmelig agent for CIA helt siden slutten av 1950-tallet, og at han i den forbindelse skulle opprette en USA-vennlig tv-kanal.
For øvrig er det rett og slett lite å finne om Shorikis bidrag til å utvikle judo. I en 16-siders CIA-rapport datert 27. januar 1953 står det ingenting om Shoriki og eventuell judo- eller jujutsuerfaring.
Matsutaro Shoriki bidro økonomisk til byggingen av både det moderne Kodokan-senteret i 1958 og Nippon Budokan i forbindelse med OL i Tokyo. Han er den eneste som ikke har drevet med judo på heltid som har mottatt 10. dan. Denne graden fikk han posthumt i 1969.
Matsutaro Shorikis dangraderinger
- 1907 – begynner på Kodokan
- 1908 – 1. dan
- 1908 – 2. dan
- 1911 – 3. dan
- 1919 – 4. dan
- 1926 – 5. dan
- 1952 – 7. dan
- 1962 – 9. dan
- 1969 – 10. dan