Sist oppdatert 20.03.2023.
Å drikke nok væske er viktig for alle – også judoutøvere. I tillegg til å redusere sjansene for skader på grunn av for høy kroppstemperatur og uttørking, kan man også øke prestasjonsevnen ved å opprettholde væskebalansen.
Den enkleste måten å teste om du har drukket nok, er å sjekke urinen din. Klar urin betyr at du har drukket tilstrekkelig. Et annet godt tegn er hyppige toalettbesøk. Mørk urin er konsentrert med avfall, og dette er et tydelig tegn på at du drikker for lite.
Den mest brukte tommelfingerregelen går ut på at man skal drikke 8 store glass vann hver dag. Det vil si omtrent ett stort glass vann annenhver våkne time. Dette er nok for mennesker som forbrenner omtrent 2000 kcal om dagen. Man trenger nemlig omtrent 1 liter vann for hver 1000 kcal som forbrennes.
En annen måte å regne ut væskebehovet på, er å ta hensyn til kroppsvekten. Kroppen består av omtrent 60-70 % vann, og cirka en tidel av dette bør erstattes daglig. For en person som veier 60 kg, betyr dette at man bør tilføre kroppen omtrent 3-4 liter væske hver dag. Dette høres kanskje mye ut, men husk at det meste av det vi spiser inneholder en viss mengde væske. I sum kan man si at et par liter vann om dagen passer godt for de fleste.
Alle som trener judo vet at det er en intens treningsform. Resultatet er blant annet stort væsketap i form av svette. Det er derfor viktig å være nøye med inntak av væske under en judotrening, slik at man ikke senker prestasjonsnivået og kvaliteten på treningen unødvendig.
Det er viktig at man ikke stoler på tørstesignalene sine! De er nemlig altfor trege. Du kan altså ha behov for væske uten å føle deg det minste tørst. Du skal selvsagt drikke jevnt og trutt gjennom hele dagen. Om nødvendig skal du ha med deg en vanngaske dit du skal – enten det er på skolen, arbeidsplassen, bussen eller andre steder. Hjemme skal du alltid ha tilgang til rent og friskt vann.
Kroppen din bør få en dose vann omtrent 15 minutter før trening. Mellom et og to glass vann er passe for en judoka. Dette har mange positive effekter på utbyttet av treningen. Blant annet økes metabolismen og glykogenet i musklene brukes ikke like raskt opp. I praksis betyr dette at man utsetter og/eller reduserer sjansene for å overstige melkesyreterskelen.
I løpet av en treningsøkt er det en god regel å drikke cirka ¼ liter vann hvert 15. minutt. Kroppen klarer ikke å ta opp mer væske enn dette, så det er ikke noe poeng i å drikke mer.
Dersom treningsøkten er kortere enn 60 minutter, så er vann en utmerket drikk. Hvis treningen er mer langvarig, kan man sørge for at vannet inneholder karbohydrater og salter i en eller annen form.
Rett etter treningen kan det være fornuftig å tilføre kroppen væske som inneholder proteiner. Du behøver ikke kjøpe dyre energidrikker. I stedet kan du for eksempel drikke melk eller lignende.
Kaffe, te og kakao bør aller helst drikkes i små mengder. Disse drikkene virker stort sett bare negativt, eller i beste fall, nøytralt, inn på væskebalansen i kroppen. Hvis du ønsker å drikke kaffe, te, kakao eller alkohol, så bør du sørge for å tilføre kroppen væske på andre måter i tillegg. En grei huskeregel er at man bør drikke halvannen gang så mye vann som det man drikker av koffeinholdige drikker.
Koffein innes naturlig i kaffebønner, teblader, kakaobønner og kolanøtter. Dette er et stimulerende stoff som blant annet brukes som tilsetningsstoff i medikamenter, særlig i smertestillende preparater og allergimedisiner.
Noen tips om bruk av vann
- 1 % væsketap medfører 10 % tap i yteevne.
- Kroppen kan bare ta opp en viss mengde væske – omtrent 1/4 liter per kvarter.
- Trening og varme medfører økt behov for væske.
- Drikker du vann så forkorter du restitusjonstiden.
- Drikker du vann så minsker sjansene for kramper.
Kilder
- 10. Fakta om væskebalanse og prestasjon
- Foto av Damir Spanic på Unsplash
- Foto av Thao Le Hoang på Unsplash