JudoMania > > POLICE

POLICE

Da jeg begynte å trene judo snakket man gjerne om ICE-prinsippet når man skulle behandler skader og overtråkk. Eter hvert fikk ICE-akronymet hektet flere bokstaver på seg (RICE, PRICE, PRICEM), men i våre dager har det kommet nye anbefalinger knyttet til skadebehandling. Nå snakker man ofte om POLICE-prinsippet.

Dette prinsippet er en del av graderingskravene til Norges Judoforbund, og det kan derfor være greit med en kort forklaring. (På nettsidene SKADEFRI vises det til PRICE-prinsippet når det er snakk om judo og overtråkk.)

NB! Det er viktig å merke seg at ved mistanke om alvorlige skader, så må man kontakte lege så raskt som mulig.

P – Protection and Pressure (Beskyttelse og trykkbandasje): Beskytt skadet vev fra ytterligere skade og legg på et trykkbandasje innen 30 sekunder for å begrense blødning. Bandasjen bør sitte stramt i ca. 30 minutter, selv om det kan forårsake smerte på grunn av oksygenmangel i vevet.

O L – Optimal Loading (Optimal belastning): Avbryt aktivitet ved mistanke om skade. Etter kortvarig hvile, start lett mobiliserende trening for å stimulere heling og forhindre forverring.

I – Ice (Is/kulde): Bruk av is kan lindre smerte og muligens redusere blødning ved å senke temperaturen i vevet. Unngå frostskader ved å ikke holde isen direkte mot huden eller for lenge av gangen.

C – Compression (Kompresjonsbandasje): Etter trykkbandasje, bruk en løsere kompresjonsbandasje for å motvirke hevelse og gi støtte. Dette kan gjøres daglig i opptil en uke.

E – Elevation (Hevet stilling/elevasjon): Hold det skadde området minst 30 cm over hjertehøyde for å redusere blodtrykket og begrense blødning. Kombiner med trykk- eller kompresjonsbandasje og kuldebehandling. Unngå å heve skadestedet over lengre tid.

Verdt å merke seg

Når det gjelder de tre siste punktene ICE, så er det visstnok svakere evidens for at det virker enn for de første punktene.

Såkalt optimal belastning er også mangelfullt definert. Ifølge fagfolk er optimal belastning et nyttig behandlingsprinsipp når skaden er kartlagt.

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Legg inn en kommentar