JudoMania > , > Ep. 22: Kagami biraki

Kagami biraki

Sist oppdatert 20.03.2023.

I den vestlige og kristne delen av verden bryter man brød, for å markere en ny start og et fellesskap. Skikken med å bryte brød er en del av nattverden. Lignende tradisjoner finnes også i Japan. I Japan er man for eksempel opptatt av kagami biraki som er en tradisjonell seremoni som foregår rundt nyttår, gjerne 11. januar. Rent konkret åpner man gjerne en kagami mochi, altså en riskake, eller en tønne med det tradisjonelle risbrennevinet sake i forbindelse med en fest eller en høytidelig tilstelning.

Opprinnelse

Det skal ha vært den fjerde shogunen (altså eneherskeren) i Tokugawa-shogunatet som startet denne tradisjonen for omtrent 350 år siden. Han het Tokugawa Ietsuna, ev. Ietsuna Tokugawa, avhengig av om man sier familienavnet først eller sist.

Ietsuna Tokugawa samlet sine føydalherrer, daimyo-er, når han skulle markere at de hadde seiret i krig. Her slo de hull på en tønne med sake og feiret på den måten. Dette var starten på kagami biraki-tradisjonen. Også i våre dager brukes det sake i forbindelse med kagami biraki.

I våre dager

Selve seremonien er vanlig i forbindelse med bryllup, innflytningsfesten, åpningen av ulike arrangementer, bedrifter, kjøpesenter og så videre. Det er i det hele tatt ganske vanlig å feire kagami biraki i forbindelse med at noe nytt skal skje – også et nytt år. På denne nettsiden kan du se flere bilder som gir et godt inntrykk av hvordan kagami biraki kan foregå.

Kagami mochi

I Japan har det vært tradisjon for å lage en bestemt type riskaker i forbindelse med kagami biraki. Disse kakene kalles kagami mochi. I løpet av festlighetene plasserer man to slike runde riskaker lagvis oppå hverandre. Den største er omtrent så stor som en tallerken, den neste er litt mindre. Kagami mochi, som slike riskaker altså kalles, plasseres på et sted i hjemmet, nesten som på et shinto- eller buddhistalter. Dette er ment som en gave til gudene nå som det nye året starter.

Riskaken fjernes 11. januar, og da brytes den opp i mindre biter før man spiser den. I løpet av de dagene den har stått framme har riskaker rukket å bli skjør, og det er gjerne sprekker på overflaten. Det er uansett viktig at man ikke bruker kniv når man deler opp kaken. Kniv har negative konnotasjoner, særlig ved oppstarten av det nye året. I stedet bruker man hendene eller en hammer for å dele opp riskakene.

De to mochi-kakene skal symbolisere både året som gikk og det kommende året. De kan også symbolisere et hjerte med sine to kammure, yin og yang eller månen og sola. På toppen av det hele plasseres det gjerne en litt bitter sitrusfrukt som ser ut som en appelsin. Denne skal symbolisere slektenes gang, altså de ulike generasjonene.

Slik lager du kagami mochi

Kampsport og kagami biraki

I mange japanske kampformer, ikke minst i judo, og i alle fall i Japan, bruker man kagami biraki-seremonien for å markere starten på et nytt treningsår. Allerede mot slutten av det foregående året har man gjort skikkelig rent i dojoen, altså treningssalen. Eventuelle skader blir fikset, speil pusses litt ekstra, og alt gjøre pent og ryddig.

I enkelte dojoer gjennomfører man også en renselsesprosess der man strør salt rundt i treningsrommet. Det er den samme tradisjonen som dere kanskje har sett i forbindelse med sumokamper der utøverne kaster salt over skulderen før kampstart. Salt er det tradisjonelle symbolet for renhet i Japan. Etterpå kostes saltet bort ved hjelp av en kost lagd av kvister fra pinjetreet.

Etter at dojoen er skikkelig ryddet og renset, er det klart for å pynte. I det gamle Japan hadde flere av pyntegjenstandene stor og symbolsk betydning. Men akkurat som i vår sekualiserte del av verden, så har betydningen blitt litt borte med årene, og nå er det få som tenker på den egentlig betydningen.

Judo i Budokan, kagami biraki 2011

På Kodokan innledes gjerne festlighetene med en tale av en høyt gradert utøver og presidenten på Kodokan. Deretter er det vanlig at man får se de mest kjente kataene demonstrert. Og til slutt er det gjerne en overrekkelse av dangrader til noen utøvere.

Enkelte ganger har medlemmer av keiserfamilien deltatt på arrangementet. Når det gjelder kagami mochi, riskaken, så har jeg sett flere bilder der den er plassert på et prominent sted i dojoen. Jeg har også skjønt at riskaker gjerne serveres mot slutten av arrangementet, sammen med for eksempel rød bønnesuppe.

Kagami biraki i Budokan 2018

Hatsu geiko

Hatsu geiko kalles gjerne den første treningen i det nye året, og begrepet betyr nettopp det: «første trening». Kagami bisaki og hatsu geiko brukes gjerne litt om hverandre fordi markeringen av det nye året også innledes med den første treningen.

Denne første treningen har gjerne hatt en litt større meningen enn selve treningen i seg selv. Det har vært viktig at man gjør en ekstra innsats fordi denne treningsøkten sier noe om hvilken innsats og dedikasjon du har til kampformen du trener.

Det er litt ulike tradisjoner, men i enkelte tilfeller foregår disse treningene tidlig på morgenen, gjerne i et kaldt lokale – slik at man skal kjenne litt på vinterkulda.

Kilder

Bilder

  • 楊洲周延, Public domain, via Wikimedia Commons

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Kagami biraki
Episode 22