JudoMania > > Sirkeltrening

Sirkeltrening

Sist oppdatert 09.12.2023.

Et av målene med kroppsøvingsfaget er at elevene skal kunne praktisere og forklare grunnleggende prinsipper for trening. Noen av disse prinsippene handler om styrketrening. Det er mange måter å jobbe med styrke på, men noen enkle faktorer går stort sett igjen i alle formene for styrketrening:

  • mostand (vekt, kroppsvekt)
  • repetisjon (enten dynamisk eller ved å gjenta statiske øvelser)
  • progresjon (gradvis øke belastningen eller tiden man utfører øvelsene)

Sirkeltrening

Sirkeltrening ble utviklet i England på 1950-tallet. Den første dokumenterte varianten ble utviklet av R.E. Morgan og G.T. Anderson i 1953 på universitetet i Leeds i England. Det ble raskt en populær treningsform. Noe av årsaken til det er at treningsformen er enkel. Det er lett å tilpasse øvelsene i forhold til tilgjengelig utstyr og nivå på utøverne, og treningen gir effektiv trening av hele kroppen. I tillegg er det mulig å drive med sirkeltrening hjemme, på skolen, ute og inne.

I utgangspunktet bruker man kun kroppsvekt når man driver med sirkeltrening. Sammensetningen av øvelser varierer med formålet med treningen. Ønsker man å bygge muskelmasse, øke utholdenhet, forbrenne fett, bevegelighet eller balanse?

Den opprinnelige sirkeltreningen inneholdt 9-12 øvelser. I løpet av disse øvelsene skulle det meste av kroppen være involvert (armer, skuldre, bryst, rygg, rumpe, lår, legger). Rekkefølgen på øvelsene bør legges opp slik at de utfordrer ulike deler av kroppen (f. eks. overkropp, underkropp). En annen måte å tenke på er å dele inn øvelsene etter intensitet (høy puls, lav puls).

Når man lager et sirkeltreningsopplegg må man velge om man skal gjøre øvelsene et visst antall ganger, eller om man skal bruke ulike tidsintervaller. Her er det ikke lett å komme med et klart og tydelig råd fordi det blant annet spørs hvilke øvelser man velger å ha med i sirkelen.

Uansett om man velger å gjøre øvelsene et visst antall ganger eller på tid, så er det nødvendig at man bestemmer seg for hvor lang pause man vil at utøverne skal mellom hver post i sirkelen og hvor lang tid det skal være mellom hver runde i hele sirkeltreningsprogrammet. (En vanlig pause mellom hver øvelse kan være 15 sekunder, og mellom hver hovedrunde kan være 30 sekunder.) Den totale arbeidstiden i en effektiv sirkeltreningsøkt bør være cirka 20 minutter, helst ikke mindre, og helst ikke mer enn 30 minutter.

Kilder:

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Les mer her

0:00
0:00