Sist oppdatert 21.03.2023.
Shuai jiao er kort fortalt kinesisk bryting, men det ligner mest av alt på judo. Ordet shuai betyr “å kaste i bakken”, og jiao kan skrives med ett av to tegn der den eldste skrivemåten betyr “horn” og det andre betyr “bryte eller feie med bena”.
Selv om teknikkene i shuai jiao er flere hundre år gamle, ble ikke kampformen systematisert før i 1928 av Goushu Institute i Nanjing. Da fikk man blant annet konkurranseregler.
I våre dager er kampformen særlig populær i Mongolia. Man trener også på shuai jiao i politiet i Kina og Taiwan.
Teknikker i shuai jiao
En viktig forskjell mellom judo og shuai jiao er at utøverne i den sistnevnte kampformen ikke bruker jakken til motstanderen for å feste grep. Shuai jiao kan like gjerne trenes uten jakker.
Hurtig fotarbeid med feiinger og lave spark, kombinert med hurtige bevegelser og slag som forsterker kraften i et kast er typisk for shuai jiao.
Mange mener at man bør ha litt treningserfaring med andre kampformer før man begynner å trene shuai jiao. Det er fordi treningsformen er fysisk krevende, særlig for ben, rygg og midje. Hvis man ikke er vant til å bruke fallteknikk vil nok det føles utvant også.
I shuai jiao deler man kastteknikkene inn i to deler: balansebrudd og inngang, for å bruke judoterminologi. Man må skape en ubalanse hos den man skal kaste. Det vil si at man på en eller annen måte må få vedkommende til å bevege seg. Kun da kan man gjøre et eller annet for å kaste noen i bakken.
Grunnleggende trening i shuai jiao fokuserer på grepstrening, kroppsbevegelser og fotarbeid. Disse elementene trenes separat og gjerne uten partner før man setter alt sammen til effektive kast. I tillegg til teknikktrening og kamptrening, har man i shuai jiao en treningsformer som kan minne om en blanding av grunnleggende karatetrening og linjegymnastikk – både med og uten vekter.
Draktene i shuai jiao
Det er vanlig at man har korte jakker, belte, lange bukser og sko når man trener på shuai jiao. Det fleste kast utføres helst på matter.
Min konklusjon
Shuai jiao ser ut som en morsom og judorelevant treningsform. Jeg kunne godt tenkt med å prøve noen økter med denne kampformen.
Kilder
Bilde
- Wuyouyuan, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons