Savate

Sist oppdatert 21.03.2023.

Det finnes mange filmer som viser hvordan savate eller fransk boksing så ut på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Kort fortalt kan det se ut som en blanding av tradisjonell boksing og karate. Jeg synes også det kan minne om jujutsukamper der utøverne bruker en del slag og spark.

Savate (1896)

Når man ser en savate-kamp eller -demonstrasjon, så er det påfallende hvor oppreist utøverne står. Det er ikke vanlig at de hverken bøyer overkroppen slik boksere ofte gjør, eller bena slik karateutøvere ofte gjør. I utgangspunktet var savateutøverne opptatt av det gentlemanaktige aspektet ved kampformen.

Savate – Human Weapon

Treningsformene, i tillegg til å øve på selve teknikkene, kan ligne på det man finner i boksing, nemlig sparring, og på det man finner i mange japanske kampsporter, nemlig kata som i savate kalles forme.

Soldater trener savate (1898-1900)

På begynnelsen av 1900-tallet skal det ha vært omtrent 100 000 utøvere i Frankrike. Men første verdenskrig førte til at så å si hele kampformen gikk i glemmeboka. Både de ledende skikkelsene og kampformen ble offer for skyttergravskrigen.

Savate, 1897

Det finnes fortsatt utøvere som både trener og konkurrerer i savate, og da er det gjerne snakk om tre ulike grader av intensitet kan man si. Det er assaut som er semikontakt, pre-combat som er fullkontakt med en del regler, og combat som er fullkontakt med litt færre regler.

Kilde

Hva synes du om denne artikkelen?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

0:00
0:00