JudoMania > , > Kaichiro Samura

Kaichiro Samura

Sist oppdatert 29.03.2024.

Kaichiro Samura ble født i 13. november 1880 i Kumamoto-prefekturatet, og han døde i 6. november 1964. I sine yngre dager ble han trent av faren sin, Masaaki Samura, i stilarten takeuchi santo-ryu. Denne jujutsu-retningen er, som de fleste andre jujutsu-former, ganske lik judo. Takeuchi santo-ryu la vekt på enkle og effektive teknikker, og man trente gjerne de samme teknikkene mot flere ulike angrep.

Masaaki Samura hadde blitt utnevnt til å trene Metropolitan Police Department i jujutsu, men han var mektig imponert over styrken til Kodokan Judo og sa til sønnen sin:

Hr. Kano har skremmende gode elever. Jeg er sikker på at hans judo vil overta verden i stedet for jujutsu. Hvis du vil lære jujutsu, lær Kano Kodokan Judo i stedet for tradisjonell jujutsu.

Masaaki Samura

Dermed flyttet Samura til Tokyo 18 år gammel i 1898 og ble introdusert for Kodokan. Det sies om Samura at han hadde tøffheten og temperamentet, higo mokkosu, som var typisk for folk fra Kumamoto. Men selv om han ble sett på som tøff, hadde han også evnen til å trene på en fornuftig og hensynsfull måte med de som ikke var like dyktige som han selv.

Jigoro Kano så raskt hvilke pedagogiske evner Kaichiro Samura hadde, og han ble derfor bedt om å “plante Kodokan Judo i Kansai”. Samura var fra dette øyeblikk og helt til han døde blant de mest lojale tilhengerne av Jigoro Kanos måte å trene og og undervise judo på.

Yoshiyuki Kuhara (venstre) besøker den pensjonerte Kaichiro Samura, 10. dan (høyre) og kona hans i Kyoto i forbindelse med Samuras 80-årsdag i 1960.

Kaichiro Samura ledet judoavdelingen på Butokkai fra 1899, og han reiste på denne tiden mye og ofte, for å undervise både skoler og politiet i judo. Fra 1903 ble han judoinstruktør blant annet ved Hiroshima Advanced Teachers Training School.

I 1913 begynte han som trener på Dai Nippon Butoku Kai og Bujutsu Senmon Gakko. Han ble også ansatt og ansett som judomester ved Fukuoka Higher School.

I “The Masters Contest of 1926. An Epiphany in Judo History”, skrevet av Robert W. Smith, blir Samura beskrevet som en av deltakerne i en historisk judo-konkurranse som ble arrangert av Butokukai i Kyoto i 1926. Konkurransen samlet noen av de beste judokaene fra Kodokan og andre skoler, og den varte i tre dager. Samura vant alle sine kamper, bortsett fra en uavgjort mot Kyuzo Mifune. Samura imponerte publikum med sin teknikk, styrke og utholdenhet, og ble ansett som en av de mest fremragende judokaene i sin tid.

I 1931 begynte Samura som trener på judo på Kodokan igjen, og fra 1937 var han mer eller mindre fast inventar i lokalene i Tokyo. En viktig del av jobben hans var å bidra til å utvikle treningsopplegg og kataer for kvinner slik at de også kunne ta del i judotreningene.

Samura og Nagaokas versjon av Itsutsu-no-kata ble i samtiden omtalte som den aller beste, og når de gjennomførte kataen ble det sagt at det var et guddommelig syn.

Kaichiro Samura døde 6. november 1964, 85 år gammel. Da hadde han hatt 10. dan i 16 år. Han ble den fjerde judoutøveren som fikk en begravelse på Kodokans regning.

Kaichiro Samuras dangraderinger

 • 1898 – begynner på Kodokan
 • 1898 – 1. dan
 • 1899 – 2. dan
 • 1901 – 3. dan
 • 1907 – 4. dan
 • 1908 – 5. dan
 • 1913 – 6. dan
 • 1920 – 7. dan
 • 1931 – 8. dan
 • 1937 – 9. dan
 • 1948 – 10. dan

Kilder

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

0:00
0:00