Hapkido

Sist oppdatert 21.03.2023.

Hapkido er en koreansk kampform som ble utviklet på begynnelsen av 1900-tallet. “Hap” har med harmoni og koordinasjon å gjøre, “ki” dreier seg om energi, og “do” er vei eller metode. Dersom man skriver navnet med kinesiske tegn, får man det samme uttrykket som aikido.

Hapkido inneholder mange og varierte teknikker: leddlåser, lære om sårbare punkt på kroppen, kast, spark og slag. Hapkido-utøvere lærer å forsvare seg mot de fleste former for angrep, og det er etter min mening en imponerende kampform.

Akkurat som i aikido legger man vekt på sirkulære bevegelser, kontrollteknikker, plassering av egen kropp i forhold til motstanderen, fotarbeid og så videre. Idéen er at man skal klare å kontrollere motstanderen uten å møte styrke med styrke.

Tre prinsipper i hapkido

Hapkido-systemer kan variere fra sted til sted. Men uansett hvor man trener hapkido, er det tre prinsipper som skal gjelde for teknikkene man benytter:

 • Ikke-motstand – “Hwa”
 • Sirkulære bevegelser – “Won”
 • Vannprinsippet – “Yu”

Kilde

Hold deg oppdatert med én e-post fra meg i måneden!

Jeg spammer ikke! Det kommer kun én e-post hver måned.

Hva mener du? Skriv en kommentar her:

5 kommentarer
 • Hapkido er bra tøft ja. 🙂 Jeg har ingen førstehåndskunnskap til stilarten selv; annet enn det jeg har sett rundt omkring på nett. Når det gjelder linjene som blir trukket mellom Hapkido og Aikido, så tenker jeg HP er vesentlig “hardere” i teknikkene sine, og på den måten kanskje likere judo. Uansett er jo prinsippene for de fleste kast, låser og grep de samme uansett hva du kaller det.

 • Det synes jeg også det kan virke som. Har trent med (les: vårt offer for 🙂 ) noen som er virkelig gode i hapkido, og leddene mine har vært svært ømme etterpå. (For ikke å snakke om trykkpunktene…)

  Men jeg tipper at en del aikidofolk vil mene at deres kampform er vel så hard og tøff i teknikkene. Aikido kan praktiseres på ulike måter, tror jeg?

 • Det tror jeg så absolutt. Leste en artikkel, eller kanskje det var en tråd; den tok for seg forskjellige måter å bruke teknikk på. Enten å bare avlede kraften, og dermed også motstanderen. Eller å avlede for så skifte kraftretning og på den måten låse/ styre motstanderen; denne kan nok virke “hardere” for dem som ser, men ikke nødvendigvis vondere likevel.. 🙂 Der stiller de nok sterkt begge to.

 • Sånn er det med judo også. Man praktiserer teknikker og trening på ulik måte og med ulik innstilling. Jeg har for eksempel vært ute av stand til å trene så mye som en liten joggetur siden 14. august på grunn av en skulderskade som jeg fikk på en judotrening. Det fikk meg til å tenke på hvor voldsomme og brutale teknikker vi egentlig trener på.

  Jogget forresten i dag, og det gikk greit. Dessuten har jeg nesten klart å ligge på skulderen de siste to nettene. Så det går riktig vei. 😉

 • I kveld var det om hapkido på Fight Quest. Liker det programmet veldig godt selv om nesten alle slåsskampene på slutten ser like ut.

0:00
0:00