Sist oppdatert 07.02.2024.
Antonius Johannes Geesink, bedre kjent som Anton Geesink, (6. april 1934 – 27. august 2010) ble født i Utrecht Holland. Han ble den første europeer som vant gull i et OL. Det skjedde i 1964 under OL (og VM) i Tokyo, Japan. Kampen varte i 9 minutter og 22 sekunder. I tillegg ble han verdensmester to ganger. Han ble den første som ble tildelt 10. dan av IJF. Det skjedde 7. oktober 1997. Geesink foreslo fargede judodrakter for mer enn 30 år siden. Noe som i dag er vanlig praksis i internasjonale stevner.
Geesink begynte å trene judo da han var fjorten år gammel. Fem år senere vant han EM i åpen klasse i London, England. I løpet av judokarrieren vant Anton Geesink 21 europeiske judotitler. I 1961 vant han VM i judo. Han vant over tre utøvere fra Japan. I sine mest aktive år som judoka veide Anton Geesink 114 kg, og han var 1, 96 meter høy.
Olympisk mester i judo
Anton Geesink var fast bestemt på å delta i OL. Allerede i 1960 hadde han prøvd å kvalifisere seg som utøver i bryting, men det gikk ikke. Han var allerede verdensmester i åpen klasse fra 1961, og han var den suverent beste utøveren i Europa. Og det er ingen hemmelighet at han vant OL-gull i 1964, og at han dermed ble den første europeeren som vant et judogull i OL. Finalekampen varte i 9 minutter og 22 sekunder.
I den første kampen til Geesink gikk han mot Akio Kaminaga som hadde vunnet sølv i VM i 1958. Kampen endte til slutt med en dommeravgjørelse, altså var det en svært jevn kamp, der Geesink ble utropt til vinner. Kaminaga gikk likevel videre til semi-finalen, og der vant han en tøff kamp mot tyske Klaus Glahn.
Geesink fikk en litt enklere vei. Han vant sin semi-finale mot den australske Theodore Boronovski på bare 12 sekunder.
Og dermed ble finalekampen en reprise av den innledende kampen mellom Anton Geesink og Akio Kaminaga. Dette ble også en jevn kamp, og i løpet av de 9 første minuttene var det lite som skilte utøverne fra hverandre. Men så forsøker Kaminaga å kaste Geesink med et koshi-guruma-lignende kast. Dette bli kontret av Geesink som klarer å feste et standard holdegrep på den japanske utøveren. Han holder det i 30 sekunder, og dermed har han vunnet OL-gull.
Den slagne Kaminaga blir liggende noen sekunder på rygg, mens Anton Geesink reiser seg samtidig som han vifter intenst med sin høyre arm mot publikum. Grunnen til denne armbevegelsen var rett og slett et uttrykk for respekt overfor motstanderen og de japanske tilskuerne. Tre år tidligere, da Geesink vant VM i judo, hadde nemlig fans og lagledere stormet arenaen etter at seieren var et faktum.
Denne gesten ble satt stor pris på at det japanske folk, og det sies at folk bukket dypt i takknemlighet og respekt da Anton Gesink besøkte Japan – mange tiår senere.
Jeg synes det kan være greit å legge til at Anton Geesink ikke kun vant kampene sine fordi han var større enn mange av motstanderne. Ifølge Jim Bregman som vant bronse i 1964 var Geesink et teknisk geni, sterk, rask og med mange ekstreme judoferdigheter i en veldig stor kropp.
1997 var et stort år for Anton Geesink. Under EM for lag i Ostai, Italia i 1997 fikk Geesink en æresbevisning i gull av det italienske idrettsforbundet. Dette er den høyeste utnevnelsen i Italia for innsats innen idretten. Under åpningen av stevnet hadde Geesink foræret judoforbundet i Bosnia-Herzegovina 300 judodrakter. Dette var også det året Anton Geesink ble plukket ut av UNESCO som en av de femti mest betydningsfulle idrettsutøvere i siste halvdel av dette århundret. Utnevnelsen foregikk under en galla i Paris.
Anton Geesink ble medlem av IOC i 1987, og gjennom hans idé om et mobilt olympisk akademi (Mobile Olympic Academy – MOA) forsøkte han å spre det olympiske budskapet. MOA-prosjektet startet 6. desember 1991, og det har siden den gang vært en enestående suksess i Holland. Mottoet til MOA er: “Bring the Olympic Movement to the Youth.”
Kilder
- JudoInside (u.a.). Anton Geesink Judoka
- IOC (u.a.) Dutch judoka Geesink stuns home crowd
- Wikipedia (2020). Anton Geesink
Bilder
- Jack de Nijs / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons