JudoMania > > Ep. 74: Intervju: Birgit Ryningen, Judo for fred

Intervju: Birgit Ryningen, Judo for fred

Sist oppdatert 30.04.2025.

I denne episoden snakker jeg med Birgit Ryningen. Hun har vĂŠrt med pĂ„ «Judo for fred» helt siden oppstarten.

Arne: I dag skal vi snakke med deg, Birgit Ryningen, for du er en av ildsjelene bak prosjektet Judo for fred, som startet for litt over 20 Är siden. Det begynner jo Ä bli en stund, men fÞr vi starter, synes jeg vi mÄ bli litt bedre kjent med deg og din judohistorie. SÄ kan ikke du starte med Ä si litt om det, hvorfor og hvordan du begynte pÄ judo?

Birgit: Ja, jeg begynte jo pÄ judo egentlig ganske sent, og jeg begynte jo som student. Da hadde jeg jo lyst til Ä begynne pÄ bryting, bare fordi jeg synes lekeslÄssing og sÄnn er gÞy. Alle liker jo det. Men nÄr man er student, sÄ er det liksom ikke stuerent Ä gjÞre det lenger, sÄ man mÄ drive det som idrett i stedet. SÄ begynte jeg Ä studere pÄ universitetet i Oslo. Og da hadde de ikke bryting, men de hadde judo, og da fant jeg ut at det var veldig gÞy. SÄ da begynte jeg pÄ et nybegynnekurs der, og
 ble hekta med en gang, egentlig.

Arne: Ja, og mange slutter jo etter Ă„ ha prĂžvd det litt. Hva er det som gjĂžr at du har fortsatt med judo?

Birgit: Ja, jeg vet ikke, altsĂ„… Jeg hadde egentlig ikke noe talent og ingenting, jeg bare syntes det var kjempegĂžy, ogsĂ„ var det kjempegreie folk, og jeg gledet meg til trening, og hadde bare kjempelyst til Ă„ bli god pĂ„ det. SĂ„ er ikke jeg veldig sĂ„nn teknisk god, eller sĂ„nne ting, men jeg likte de tekn iske utfordringene likevel, og jeg er jo fortsatt veldig klĂžnte, men jeg synes jo fortsatt det er kjempegĂžy.

Arne: Ja, og det er jeg jo helt enig i, jeg trener jo judo selv ogsÄ, det er kjempegÞy, og sÄ er det sosialt, og man fÄr venner, og kommer jo veldig nÊrt pÄ hverandre da.

Ja, men sĂ„nn ganske tidlig sĂ„ ble vi involvert i «Judo for fred»-prosjektet, og jeg har prĂžvd Ă„ lese meg litt opp, og ser at du var med helt fra starten. Kan ikke du si litt om det? Hva var ideen bak? Hvorfor startet Judo for fred? Hva er det?

Birgit: Det var jo Stig Traavik som var diplomat og ansatt ved den norske ambassaden i Kabul rett etter talibans fall sist gang. Han startet Ă„ trene judo der med noen judogutter og begynte med trening for barnehjemsbarn. Men bare guttene da, og sĂ„ ville han jo starte for jenter ĂČg, selvfĂžlgelig.

Men det var litt vanskelig Ä fÄ til med mannlige instruktÞrer, og sÄ ville han ha en connection med Norge, og sÞkte Norad, og fikk penger til at noen norske trenere kom dit. Jeg tror Alfredo Chinchilla var den fÞrste som dro dit, og det var flere andre. Han spurte ogsÄ GÞril Johansen om hun hadde lyst til Ä bli med, og da tok hun med seg meg. SÄ der kom jeg inn i bildet, og jeg synes jo det var kjempespennende, og vi var der i 14 dager.

Og sĂ„ fant vi ut at vi skulle trene opp noen kvinnelige judo-instruktĂžrer, og nĂ„ hadde Ane Ofstad Presterud og Cecilie Lille vĂŠrt der fĂžr, sĂ„ de hadde da tilsammen fire uker med treneropplĂŠring, og sĂ„ skulle de vĂŠre judotrenere etterpĂ„.

Birgit Ryningen er en engasjert judoutĂžver.

Og det er jo litt vanskelig med sÄ liten
 intro. SÄ vi tenkte at her mÄ vi gjÞre noe mer, og sÄ snakket jeg med Vibeke Thiblin, og hun fÄr jo ting til Ä skje. SÄ vi tok et semester fri og skrapet sammen penger, noen fra Right to Play og noen fra Hydro Polymers, for faren min jobba der. SÄ dro vi og bodde pÄ ambassaden i tre mÄneder, meg og Vibeke.

SÄ sier jo Stig at det gÄr an Ä sÞke Norad og Fredskorpset, og det gjorde vi.

Stig Traavik

SÄ kom vi tilbake til Norge igjen og startet Judo for Fred som et prosjekt eller en gruppe. Det var Vibeke (Thiblin) og jeg og sÄ GÞril (Johansen) og Cecilie Lille og Alfredo Chinchilla som var i det fÞrste styret, og sÄ balla det bare pÄ seg.

Det ble jo kjempestort etter hvert, veldig mye jobb. Det skulle Stig ha visst da han foreslo det.

Arne: Hva var det helt konkret som gjorde at du tenkte at det er lyst til Ä vÊre med pÄ?

Birgit: Jeg tenkte jo i utgangspunktet at det var spennende, ikke sant? Kabul, Afghanistan. Det var jo kjempeeksotisk, spennende. Og sÄ at man kunne vÊre der og trene judo, og jeg kunne jo pÄ en mÄte ikke si nei til det. Det var jo en kjempegod sjanse, men etter Ä ha vÊrt der sÄ ble det jo en helt annen type motivasjon.

Da var det jo ikke bare det at det var gĂžy og spennende, da ble det pĂ„ en mĂ„te en sĂ„nn oppgave nesten, som jeg fĂžlte at… Alle har vel egentlig lyst til Ă„ gjĂžre noe bra. SĂ„ var det det at her kan jeg faktisk fĂ„ gjort noe som bidrar til av noen fĂ„r en litt bedre hverdag.

Arne: Da Stig startet med trening for menn, eller gutter, sÄ var det sÄnn at det mÄtte noen kvinner ned, for Ä fÄ jenter eller damer med pÄ laget?

Birgit: Ja, det var jo litt sĂ„nn. I utgangspunktet er det jo vanskelig for jenter, afghanske jenter, Ă„ trene med mannlige trenere – selv om det var barn. Det var jo snakk om barn!

Det var jo kjempeproblematisk Ă„ fĂ„ lov til Ă„ trene judo i utgangspunktet. Det ble mange jenter som trente til slutt, etter hvert, fĂžr det kollapset igjen. Men det var…

Det er jo et problem! Jentene fÄr jo ikke gjort det de vil. Eller de fÄr jo nesten ikke gjort noe.

Arne: Men i starten, helt konkret, i Kabul, hvordan fikk man rekruttert folk, var det familie, var det venner av de som allerede hadde begynt pÄ judo som startet, eller?

Birgit: Vi startet med barnehjemsbarn, og de har jo ikke familie som kan si nei. Og hun som var bestyrer i det barnehjemmet, hun var jo veldig for det her. SĂ„ det var liksom de vi startet med, men


Gatebarn i Afghanistan

Det balla jo veldig fort pÄ seg, fordi det var jo veldig mange jenter som ikke hadde noen ting Ä gjÞre, og som Þnsket ogsÄ Ä utvikle seg. De ville jo gÄ pÄ skole, de ville gjÞre ting, de ville ogsÄ ha en fremtid. Det ryktes veldig fort at de hadde en mulighet.

Men det er jo klart at vi har hatt problemer hele tiden med jenter som ikke fÄr lov, og jenter som forsvinner fordi de blir gifta bort, mye trist ogsÄ.

Arne: Det skjÞnner jeg. Eller, jeg prÞver Ä skjÞnne, for jeg har jo ikke vÊrt der. Det mÄ jo ha vÊrt en overgang for dere ogsÄ, bare omgivelser, forhold, treningsforhold, hvordan fÄr man til alt det praktiske rundt det Ä starte opp trening?

Birgit: Ja, det var jo disse her guttene som trente judo. De var jo veldig ivrige, sÄ de hjalp veldig mye til. De trente i utbomba lokaler, i ruiner, de trente pÄ saueskinn med presenning over. SÄ det var jo de var ikke sÄ gode pÄ feiinger, for Ä si sÄnn. Det var én klubb som endelig fikk judomatter sÄ la de de oppned fordi de syntes de var sÄ glatte, sÄ de var sikre pÄ at det var pÄ den ru sida de skulle trene.

Ja, og det var problemer med drakter. Det var mange som ikke hadde drakter, sÄ det var jo litt problematisk. Jentene mÄtte trene plasser hvor guttene ikke kunne se inn, og de mÄtte ha muligheten til Ä komme seg dit, sÄ de mÄtte jo ha med seg brÞdre som stÞtte, og de brÞdrene mÄtte jo stÄ pÄ utsida, sÄ det var mye


Arne: Jeg har jo lest litt andre steder hvor du har snakket litt om tida i Kabul. Er det noen hyggelige opplevelser, morsomme opplevelser du kan komme pÄ?

Birgit: Ja, det er jo veldig mye morsomt, og mye morsomt med kulturkrasj, selvfĂžlgelig.

Det var… jeg tror det var GĂžril som kastet en av de guttene, Mustafa, pĂ„ en kjempefin uchi-mata pĂ„ trening, og da hadde han murt seg inne pĂ„ rommet sitt i tre dager. Det sa han selvfĂžlgelig ikke til noen, men etter hvert nĂ„r jeg kom tilbake dit siden sĂ„ ble jeg jo godt kjent med han, og han inviterte oss hjem pĂ„ lunsj. Da var det moren hans som fortalte den historien, og hun holdt pĂ„ Ă„ le seg ihjel. Og det morsomme var jo at det var Mustafa som mĂ„tte oversette det til oss, og han ville jo ikke at vi skulle hĂžre den historien i det tatt.

Men jeg husker ĂČg at
 etter hvert sĂ„ begynte vi Ă„ trene pĂ„ sĂ„nn gatebarnsenter, og de gatebarna, de kunne slĂ„ss fra fĂžr, men de kunne ikke leke… og de smilte ikke. De var blodseriĂžse og stille og tynne og det var tungt, men de fikk vi liksom til Ă„ le etter hvert. Og Ă„ lekeslĂ„ss litt…

Og et av de gatebarna der som startet helt i starten han er nĂ„ involvert, og han klarte Ă„ starte judotrening for gatebarn for jenter. Og det var noe vi hadde holdt pĂ„ med i ti Ă„r. Vi hadde prĂžvd Ă„ fĂ„ gatebarnssenteret til Ă„ gi oss lov til Ă„ trene jenter ogsĂ„. Men de sa bare nei, nei, nei, og vestlige damer er jo
 ikke alltid sĂ„ populĂŠre i Afghanistan…

Han tok over ansvar for de gatebarntreningene, sĂ„ bare startet han med trening for jenter. SĂ„ mĂžtte vi han senere, og han skulle liksom rapportere til oss da, for da var han ansvarlig for det gatebarnprosjektet. Da sa han:»Ja, og sĂ„ har jeg startet trening for jenter, og nĂ„ er vi ti jenter.» Jeg tror kanskje det er den beste opplevelsen jeg har hatt noensinne. Og sĂ„ sa han: «I hope it’s okay.» Og da tenkte jeg at, ja, da er det kanskje verdt noen ting da, for han synes at det var helt naturlig.

Han synes det var helt naturlig, for de kom til han og sa at vi vil ogsĂ„ trene judo. Da sa han bare «Ja, det skal vi fĂ„ til!» Og sĂ„ fikk han det til. Det hadde ikke vi fĂ„tt til i lĂžpet av 10 Ă„r…

Arne: Det var en flott historie. Det var veldig rĂžrende!

Birgit: Ja, det er en av mine favoritter, tror jeg.

Birgit Ryningen og Qudsia Khalili

Arne: Det gĂ„r jo litt opp og ned med sikkerhetssituasjonen og hva man fĂ„r til, for jeg kan i hvert fall huske at det var veldig mye positive nyheter da dere startet opp, over tid da. Men nĂ„ er det kanskje tilbake igjen, og det var jo sĂ„nn at dere mĂ„tte legge ned hele nettsiden og fjerne informasjon om…

Kan du si litt om sikkerhetssituasjonen og utfordringer knyttet til det?

Birgit: I starten nÄr vi var der sÄ var det jo litt sÄnn, jeg vet ikke om vi skal kalle det hallelujah-stemning, men det var veldig optimisme, endelig sÄ ble vi kvitt Taliban og de skulle fÄ demokrati, det skulle
 Ja, alt skulle bli bra, og det var mye bra som skjedde, selv om det selvfÞlgelig var tungt og det gikk veldig trÄtt og alt det der, men det var likevel en fremdrift.

Og sĂ„ begynte ting Ă„ bli litt verre, og etter hvert sĂ„ fikk ikke… for vi hadde jo ogsĂ„ utveksling sĂ„ afghanere kom hit og vi sendte nordmenn dit og sĂ„nne ting… men etter hvert sĂ„ fikk ikke afghanere visum til Norge, og vi dro heller ikke Ikke alltid dit pĂ„ grunn av sikkerhetssituasjonen. Vi drar jo bare hjem igjen, men for de som er igjen, sĂ„ vi kan ikke komme dit og sette dem i fare, for det er synlig at de samarbeider med vestlige. SĂ„ vi spurte alltid dem fĂžrst, fĂžr vi kom, og nĂ„r de sa at nei, nĂ„ er det ikke sĂ„ bra, sĂ„ mĂžttes vi i India perioder.

Det var pÄ en mÄte en sÄnn mellomperiode, men sÄ tok Taliban over igjen, og det er jo et par Är siden. Da gikk det kjempefort! De hadde jo en treningssamling for jenter dagen fÞr. Jeg har fÄtt bilder fra den samlingen, og de hadde til og med en fransk journalist der som tok bilder og sÄnn. Jeg vet ikke hvor mange jenter de var, de var 20 stykk eller noe sÄnt pÄ treningssamling, og dagen etter sÄ var alt kollapset.

Og det som skjedde da var jo at mange av vÄre prosjektkoordinatorer, de var jo rett og slett i livsfare. SÄ det vi gjorde, vi sletta og fjernet jo alt fra nett og sÄnne ting, og bilder og navn og alt sÄnt. Og sÄ hadde vi jo cirka 14 dager hvor det var en sÄnn evakueringsbro med fly.

SÄ jeg tok jo 14 dager ferie og prÞvde Ä fÄ dem ut, men det var
 Norge flÞy jo halvtomme fly, og begrunnelsen var selvfÞlgelig at de ikke ville ha med terrorister. Men det vi fikk beskjed om da, var at fordi det er en ekstraordinÊr situasjon, sÄ kunne vi sÞke visum eller beskyttelse for afghanere med spesiell tilknytning til Norge via ambassaden.

Det har vi gjort, og tre stykker har kommet til Norge. To av dem med familien sin, og sÄ ei uten; hun er alene. To av dem trener jo i klubben din, NJJK.

Qudsia har jo vĂŠrt veldig aktiv og frontet kvinnejudo i Afghanistan og vĂŠrt veldig mye pĂ„ TV og sĂ„nne ting. Hun var veldig utsatt og Taliban var lette etter henne, sĂ„ hun mĂ„tte flykte sammen med Farhad Hazrati. Han dĂžmte NM i BodĂž, forresten, sĂ„ det er veldig gĂžy.

Qudsia Khalili, Birgit Ryningen og Fahrad Hazrati

Og sÄ er det Baz Mohammad, som akkurat har kommet til Bergen nÄ. Det var han som startet judo for jenter pÄ gatebarnsenteret. Men han er jo ogsÄ veldig utsatt. Han er opprinnelig gatebarn selv, sÄ han har ikke noe nettverk med makt. SÄ han var jo ogsÄ veldig utsatt.

Men det er veldig mange igjen. Og mange av de jentene som trente og som var foregangskvinner og kvinnesaksforkjempere og snakket kvinnesak og sÄnne ting; de er nÄ egentlig nesten i bur.

SÄ det vi gjÞr er at vi har online jentetrening. Farhad, Qudsia og jeg, har hver sÞndag, pÄ forskjellige lokasjoner i Kabul, sÄ ringer vi inn til en WhatsApp-gruppe, og sÄ har vi online trening.

Online-trening i judo gir muligheter for gode opplevelser i en krevende hverdag.

Vi mĂ„ ikke ha mer enn fem-seks stykker i hvert hus, for vi er redde for at hvis Taliban kommer sĂ„ er det problematisk. Damer har jo ikke lov til Ă„ samles sĂ„nn. Men hvis de er fem-seks stykker sĂ„ kan de si at det er familie. Men det hender jo at det er 10-12 stykker i ett hus, og sĂ„ sier vi at de mĂ„ vĂŠre forsiktige. Men de svarer: «But we want to come!» SĂ„ vi prĂžver Ă„ dele dem opp sĂ„ smĂ„tt som mulig. Og vi prĂžver Ă„ fĂ„ tak i penger slik at vi kan dekke netttilkoblingen deres, for det er ganske dyrt, og transport, for de har ikke lov til Ă„ gĂ„ ut i gata, sĂ„ de mĂ„ jo ta taxi.

Arne: Selv om det er veldig risikabelt, sÄ prÞver folk Ä fÄ til Ä trene likevel.

Birgit: Ja, de gjĂžr det, og det er kjemperisikabelt, og vi kan jo ikke si hvem de er, og vi kan ikke dele noen bilder og ingen sĂ„nne ting, men de sier at det er pĂ„ en mĂ„te forskjellen. Det gjĂžr hverdagen lettere, for de har noe Ă„ se frem til, og de kan trene, og de har noen ting, og de er ikke glemt. De sier at det hjelper pĂ„ depresjon og sĂ„nne ting, for det er jo opplagt at det er mange av dem som sliter med depresjon, og ja…

De har det fÊlt, rett og slett. Det er en sÄnn liten ting som betyr mye for dem i den situasjonen de er nÄ. Men det er vanskelig, for det er alltid en balansegang, for jeg stÞtter noe som er farlig for dem. Men jeg mÄ pÄ en mÄte bare stole pÄ at de gjÞr det sÄ sikkert som mulig. Og at det er bedre enn Ä glemme dem.

Arne: Judo for fred var jo i utgangspunktet et norsk initiativ, eller en norsk idĂ©, men sĂ„ har det her spredt seg litt. Plutselig sĂ„ jeg pĂ„ Det internasjonale judofobundets nettsider at det var noe som het Judo for peace. SĂ„ tenkte jeg: «Hva, har de kopiert det?» Men de har ikke kopiert det, egentlig, for det har blitt internasjonalt. Kan du si litt om det?

Birgit: Ja, det ble fÞrst tatt opp i EJU som en kommisjon der, og det var Jan Eirik SchiÞtz som initierte det. Og sÄ ble det tatt videre i IJF fordi Maurus Visser, var jo president i EJU, og sÄ ble han president i IJF, sÄ ble det en kommisjon der.

Og sÄ har det franske judoforbundet hatt noen prosjekter i Burundi, sÄ har de pÄ en mÄte satt de to tingene sammen og laget en kommisjon. NÄ kjÞrer Judo for Peace egentlig sine egne prosjekter. Og de har veldig stort fokus pÄ flyktninger og flyktningleirer.

Vi har veldig god kontakt med han som er leder av kommisjonen, Nicolas Messner, fra det franske judoforbundet. SĂ„ vi er egentlig ganske komplementĂŠre til hverandre, og vi samarbeider godt med dem blant annet i Afrika, i Zambia og…

Arne: Ja, Zambia, Malawi, Zimbabwe, er det der?

Birgit: Stemmer! Og det er i forbindelse med Norges idrettsforbund, og vi har jo hatt utveksling der ogsÄ med Fredskorpset. Vi har hatt tre judoutÞvere som har vÊrt der et helt Är, i Zambia et helt Är av gangen. Der har vi fÄtt kjempegod kontakt med det zambiske judoforbundet, og sÄ har vi startet sammen med det zambiske judoforbundet, judotrening i flyktningleirer. SÄ har det spredt seg til Malawi, og sÄ hÄper vi til Zimbabwe, men der har vi ikke begynt ennÄ.

Men der er det det zambiske judoforbundet og NIF som pĂ„ en mĂ„te er hoveddrivkrefter, og sĂ„ har Judo for peace vĂŠrt inne, og det de typisk gjĂžr at de kjĂžrer i gang med noen treningssamlinger og sĂ„nne ting og kommer med matter og drakter, og sĂ„ er vi litt mer… Vi er ikke sĂ„ spektakulĂŠre. Vi er litt mer i bakgrunnen og prĂžver Ă„ stĂžtte sĂ„nn jevnt og trutt i ettertid.

Arne: Det er spennende, for jeg sÄ pÄ IJF sine nettsider sÄ er det noe man stemmer pÄ, IJF Awards, og der var det masse Judo for Peace-prosjekter. Det var, jeg mÄ se her pÄ lista mi, det var SÞr-Afrika, Kenya, som du sa, Zambia, Malawi, Tyrkia var det ogsÄ, ja, sÄ mange forskjellige prosjekter.

Birgit: De gjÞr en kjempejobb. Det gjÞr de faktisk, sÄ det er veldig bra.

Arne: Kan du si noe om, for det glemte jeg Ă„ spĂžrre om i starten, hvorfor i alle dager skulle judo vĂŠre sĂ„ velegnet i sĂ„nne, jeg holdt pĂ„ Ă„ si krigsherjede, urolige omrĂ„der? Du har fortalt om gatebarn som mĂ„tte slĂ„ss for Ă„ overleve, omtrent. Kan du si noe om judo, hva passer judo… hvorfor passer judo?

Birgit: Ja, nei, jeg tenker jo pÄ det her med disiplin, og sÄ er det jo det at det er jo en ganske fysisk idrett, sÄnn at folk fÄr virkelig brukt kroppen og hodet. Du fÄr liksom slÄtt over pÄ noe annet, sÄnn at man fÄr en pause fra hverdagen.

Og sĂ„ er det teknisk vanskelig, sĂ„ du blir liksom hektet, du fĂ„r noe annet Ă„ tenke pĂ„. SĂ„ er det det med disiplin, og vi var jo pĂ„ et mĂžte med mĂždrene til noen av disse gatebarna som trente judo. De sa at de har sluttet Ă„ slĂ„ss pĂ„ gata, for de har en helt annen selvtillit etterpĂ„. De er ikke ikke like redde, sĂ„nn at de ikke trenger Ă„ vĂŠre sĂ„ aggressive ute pĂ„ gata. Og de fortalte jo om judokamper hjemme med tanter og onkler… det var jo kjempepositivt.

Det de hadde litt problemer med var jo at guttene og jentene trente i samme drakt, for de har jo ikke nok drakter til hver og en av ungene, sÄ de kjÞrer jo pÄ med 20 unger av gangen, og sÄ 45 minutter, og sÄ neste pulje inn. SÄ de henger fra seg drakten, og sÄ er det neste unge som bruker den. Men mÞdrene likte ikke at jentene skulle ha pÄ seg de draktene som guttene hadde svettet i.

Arne: Nei, nei, skjĂžnner, skjĂžnner. Det er sĂ„nne praktiske problemer som…

Birgit: Ja, mye praktiske problemer, men i utgangspunktet sÄ er det jo det at de fÄr en pause, og de fÄr en litt annen disiplin og en selvrespekt, og de har en mulighet til Ä pÄvirke sin egen hverdag, sÄ de kan pÄ en mÄte lykkes I noen ting, og de kan ha en identitet som er helt uavhengig av hvilken status de har ellers.

Og gatebarn i Afghanistan, de blir skikkelig dĂ„rlig behandlet! De blir kastet stein pĂ„, folk sparker etter dem… Det er helt forferdelig! De har det kjempeille. Og tidvis er det kaldt der, det er jo iskaldt… SĂ„ de har det ikke bra i det hele tatt, og nĂ„r de fĂ„r en sĂ„nn pause, har det veldig mye Ă„ si for dem.

Arne: Da tenker jeg vi skal begynne Ă„ runde litt av, men jeg har jo alltid et sĂ„nt der «veien videre»… Hvordan ser du for deg, for eksempel, Judo for fred om fem Ă„r eller ti Ă„r? Hva er hĂ„pet?

Birgit: Jeg er jo litt optimistisk, selvfÞlgelig. Jeg hÄper virkelig at vi kan fÄ i gang noe litt mer ordentlig i Afghanistan igjen. Men vi kjÞrer pÄ med online-treningene sÄ lenge vi mÄ, hvis det er det eneste vi fÄr til, sÄ gjÞr vi det. Og sÄ er det en del aktivitet i provinsene, riktig nok bare for gutter, men gutter er ogsÄ viktig. Det er ogsÄ halvparten av befolkningen, sÄ vi stÞtter opp om dem ogsÄ.

SÄ det er pÄ en mÄte bare Ä prÞve Ä bygge opp pÄ nytt. Men sÄ har vi ogsÄ et nytt styre nÄ, og bÄde Qudsia og Farhad er med i det styret, heldigvis. Det er veldig bra. Og sÄ har vi ogsÄ med en tidligere flyktning som er fra Zaleka flyktningleir i Malawi, som heter Renovat. Han er en kjemperessurs for oss nÄr det gjelder flyktninger, sÊrlig i Malawi. For der er det litt oppstartsproblemer. SÄ har vi ogsÄ Ismail fra Somalia, som har tatt kontakt med oss og Þnsker Ä ha noen aktiviteter der. Men det er helt pÄ begynnerstadiet.

SÄ vi tror at vi tror det vi driver med en verdi, sÊrlig for folk som enten er flyktninger eller har det vanskelig. Vi Þnsker sÄ lenge vi kan bidra med noe, Ä vÊre der. SÄ fÄr vi bare ta litt av gangen og se hvor er det vi kan bidra, hva det passer at vi gjÞr, og sÄ gjÞr vi litt sammen.

Arne: Det var veldig flott, sÄ det skjer i hvert fall flere ting, og det er utvikling, og det kommer nye krefter inn som kan bidra med nye impulser.

Birgit: Ja, det er det. SĂ„ hĂ„per vi at vi fĂ„r lov til Ă„ dele litt etter hvert igjen, men forelĂžpig holder vi kortene ganske tett til brystet pĂ„ grunn av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.​

Mer informasjon

Les mer om Judo for fred pÄ Norges Judoforbunds nettsider. Jeg har ogsÄ skrevet om Judo for fred tidligere.

Situasjonen i Afghanistan er svÊrt krevende, og det er mange som lever i frykt. Som det kommer fram i intervjuet, er det ingen kjappe lÞsninger, ingen snarveier, ingen enkle triks. Det kan ogsÄ vÊre ulike meninger om hva som er den beste mÄten Ä gÄ fram pÄ, for Ä skape endringer.

Legg inn en kommentar

Episode cover
Laster episode

JudoMania – judo, selvforsvar og kampsport
0